Megnyílt az első Amazon Fresh üzlet az Egyesült Királyságban

Megnyílt a világon a 11. Amazon Fresh üzlet, ami a „Just Walk Out” (Csak sétálj ki!), azaz a pénztáros nélküli kiskereskedelmi technológiát használja. Ez az Egyesült Királyságban és Európában az első ilyen áruház.

A 2500 négyzetméter alapterületű, 2021. március 4-én megnyílt nyugat-londoni Amazon Fresh bolt hasonlít, de nagyobb élelmiszer kínálattal rendelkezik, mint az USA-ban elterjedt 10.000 négyzetméteres Amazon Go élelmiszerboltok. Az Amazon cég az Egyesült Királyság-beli Amazon Fresh-t „kényelmi élelmiszerboltként” írja le, amely meleg ételeket kínál egész nap, sok egyéb mellett:

  • elvitelre reggeli, ebéd és vacsora;
  • különböző alapanyagok főzéshez;
  • kávék;
  • frissen sütött pékáruk;
  • szendvicsek;
  • újságok és magazinok;
  • virágok;
  • és egyéb termékek.

A vállalat így nyilatkozott: „Az Amazon Fresh az Amazon első élelmiszerboltja az Egyesült Államokon kívül. Az üzlet minden olyan terméket kínál az ügyfeleinek, amire csak szükségük lehet egy helyi élelmiszerboltból, s mindezt olyan vásárlói élménnyel, hogy csak egyszerűen megveszik az árukat és kisétálnak. Ez az úgynevezett „Just Walk Out” rendszer, amellyel most már az Egyesült Királyságban is megismerkedhetnek a vásárlók.”

Az Amazon Fresh üzletek és a „Just-Walk-Out” technológia

A „Just Walk Out” rendszer kamerákkal és súlyérzékelőkkel ismeri fel azokat az árucikkeket, amelyeket a vásárlók a polcokról levesznek, továbbá nyomon is követi a virtuális kosárba „betett” elemeket. A vásárlási folyamat automatizált, az ügyfelek QR-kódokat használnak az Amazon mobilalkalmazásában. Amikor kilépnek az üzletből, a rendszer automatikusan megterheli az Amazon-fiókjukat a kosarukba betett áruk összegével, majd nyugtát, bizonylatot küld a vásárlóknak az applikációban.

A londoni Ealing kerületben található Amazon Fresh megnyitása egyúttal a „by Amazon” nevű több száz terméket magában foglaló, sajátmárkás élelmiszercsalád elindítását is jelenti, amelyet kifejezetten az Egyesült Királyság vásárlói számára, az ottani igények szem előtt tartásával hoztak létre. A „by Amazon” márka például szezonális gyümölcsöket és zöldségeket; felelős gazdálkodásból származó, friss hús- és haltermékeket; frissen készített szendvicseket; frissen sült pékárukat; meleg félkész- és készételeket is kínál a vevők számára. A hagyományos klasszikusok és a street-food ihlette ételek ízvilága is megjelenik a kínálatukban.

Az üzlet minden nap reggel 7 és 11 óra között tart nyitva.

Az Amazon Fresh egy Amazon Hub nevezetű megoldással is rendelkezik, ahol az online ügyfelek átvehetik és visszaküldhetik az Amazon.co.uk-ről rendelt csomagjaikat, azaz megadhatják a honlapon átvételi pontnak az üzletet.


Az Amazon vállalat a világban

Az USA-ban a seattle-i központtal rendelkező Amazon jelenleg 10 Amazon Fresh szupermarketet üzemeltet, köztük hetet Kaliforniában és hármat Illinoisban. A legújabb helyszínek - Fullertonban (Kalifornia) és Oak Lawn-ban (Illinois) nyíltak meg. Két Amazon Go élelmiszerbolt, Seattle-ben és Washingtonban nyitott meg a vásárlók előtt 2020 februárjában, illetve szeptemberben.

Az Amazon vállalat „Just Walk Out” technológiája ma már 26 üzletükben van jelen; 8 Manhattanben, 7 Chicagoban, 6 Seattle-ben és 5 San Franciscoban. Az üzletek mérete 1200 és 2700 négyzetméter között mozog, kivéve egy 450 négyzetméteres, csak alkalmazottak számára kialakított helyet a Seattle Macy épületében.

Az Amazon fizikai üzletei között 523 speciális szupermarket is található (502 az USA-ban, 14 Kanadában és 7 az Egyesült Királyságban), valamint 24 Amazon Books üzlet, 29 Amazon 4-csillagos üzlet és 7 Amazon által bemutatott pop-up hely.

A jövő

"Az Amazon nyilvánvalóan megmutatta elkötelezettségét az Egyesült Királyság élelmiszer-kiskereskedelmében történő részvétele iránt, megerősíti ezt a sajátmárkájának bevezetése is.” - állítja Deborah Weinswig, a piackutatással és tanácsadással foglalkozó Coresight Research vállalat alapítója és vezérigazgatója. „Mindazonáltal az Egyesült Királyságban az Amazon boltok elterjedése kezdetben szinte biztos, hogy minimális lesz, mivel az élelmiszerek bármilyen jelentős piaci részesedésének megteremtése hosszú távú feladat. "

A „Just Walk Out” technológia terjeszkedni fog a világon és potenciálisan nagyobb lesz a hatása az élelmiszer- és kiskereskedelemben.


„Az Amazon korszerű technológiája újabb fejlődési irányt mutat a kiskereskedők számára, a pénztári rendszereik megújítására. A COVID-19 vírus közepette számos ország kereskedői tapasztalták meg, hogy a kevesebb fizikai érintkezéssel megvalósuló vásárlásra egyre inkább szükség van. Az Amazon-on kívül az USA-ban a 7-Eleven és a Giant Eagle próbálkozik még teljesen érintkezésmentes pénztárakkal.” – emeli ki Weinswig.

A pénztár nélküli élelmiszerboltokra egyre nagyobb igény lesz a jövőben. Így az Amazon piaci innovációi újabb ösztönzést, versenyt jelentenek a kiskereskedők számára.

Forrás: https://www.supermarketnews.com/technology/