Lean & Green workshop az Ökoindustrián

A Magyar Lean & Green Program legújabb online workshopján közel 200 résztvevő hallgatta meg a hazai program jelenlegi állását és újdonságait a KSZGYSZ – Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége - által szervezett nagyszabású, háromnapos Ökoindustria virtuális kiállítás és konferenciasorozat első napján, 2021. április 28-án.

René van Hell a Holland Királyság magyarországi nagykövete nyitóbeszédében emlékeztetett, hogy itt Magyarországon az Európai Lean & Green Program széles körű megismertetését a Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT közösen koordinálja és hangsúlyozta az együttműködés fontosságát e téren nem csak a vállalkozások és szervezetek, de az országok és az Európai Unió szintjén is. Kiemelte, hogy ez már nem az első hazai workshop és üdvözölte a Programba belépő új Stratégiai Partnereket, az Ökoindustria rendezvényt szervező KSZGYSZ-t és a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületét.


Végezetül kiemelte, hogy mindenkire szükség van a Lean & Green Programban, akár Platform Partnerként, akár Stratégiai Partnerként, hiszen csak széles körű, 100%-os összefogással érhetjük el a kitűzött 0% emisszós célt.

Dr. Chikán Attila, az MLBKT társelnöke előadásában hangsúlyozta, hogy miközben reménykedünk abban, hogy már kifelé vezet az út a járványhelyzetből, van két olyan terület az elemzők szerint, amelyek ebben nagy szerepet játszanak, ez pedig a fenntarthatóság és a digitalizáció. Ezek egyike sem újkeletű követelménye az üzleti világnak és ezen belül a logisztika az egyik legfőbb hordozója a fenntarthatósági törekvéseinknek.

„Ha karbonmentessé akarunk válni, akkor elsősorban olyan területekre kell koncentrálnunk, amelyek jelentős részt képviselnek a jelenlegi kibocsátás mértékében.” - mondta Dr. Chikán Attila, majd hozzátette: „Az előző éveinket meghatározó kulcsszó a Lean jogosan egészült ki most a Green törekvésekkel, a kettő nem zárja ki egymást, sőt, több felmérés is alátámasztja, hogy a zöld kezdeményezésekkel egyben költségcsökkentés is realizálható.”

„Hatékonyság és biztonság – ez az a két kulcsszó melynek mentén közel 50 évvel ezelőtt gyártók és kereskedők megalapították a GS1 azóta nemzetközivé vált szabványszervezetét és ez az a két fogalom, melyek célként lebegnek előttünk minden egyes újabb megoldásunk és programunk bevezetése kapcsán.” – kezdte nyitóbeszédét Kétszeri Dávid, a GS1 Magyarország Igazgatóságának tagja. Majd kifejtette, hogy a GS1 szabványok célja az - legyen szó az egyedi azonosításról vagy az automatikus leolvasást lehetővé tévő vonalkódról, RFID technológiáról vagy akár elektronikus kommunikációról -, hogy valamilyen módon hatékonnyá tegyék egy bizonyos szegmensét az üzleti és logisztikai folyamatoknak. A hatékonysággal párhuzamosan ezek a megoldások arra is szolgálnak, hogy növeljék a termékek biztonságát, hiszen egyre növekvő elvárás mind a fogyasztók, mind a jogszabályalkotók oldaláról, hogy a termékek biztonságosak és nyomon követhetők legyenek. Ezek mellé lépett be újabb fogalomként napjainkban a fenntarthatóság és annak egyik elemeként a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és azok a programok, melyek az emisszió csökkentésére irányulnak.

Nem csak egy vállalkozáson belüli folyamatokat érdemes ennek fényében megvizsgálni, hanem a teljes ellátási láncot, hiszen egy-egy termék számos szereplőt érintve jut el a végfelhasználóhoz. Így ahhoz, hogy egy termék karbonlábnyomát meghatározzuk nagyon sok szereplőnek együtt kel működnie, együttes törekvéseket kell tennie a csökkentés érdekében.

„A szabványosítás, a szabványok gyakorlatilag egyenlők az együttműködéssel, mivel ezeknek a megoldásoknak csak akkor van értelmük, ha közös megegyezésen alapulnak és mindenki tartja magát a megállapodáshoz. A Lean & Green pontosan ugyanilyen program, amelyben egy cég, egy vállalkozás törekvése önmagában kevés, arra van szükség, hogy az ellátási láncban a beszállítók, kereskedelmi partnerek, szállítmányozók együtt dolgozzanak, közös célokat határozzanak meg és egymástól tanuljanak, egymást segítsék ezen az úton. Ebben a versenyben vagy együtt nyerünk, vagy sehogy. Mi reméljük, hogy a cégek, vállalkozások szervezetek oldaláról kellő nyitottság lesz arra, hogy ennek a programnak a keretében kézzel fogható sikereket érjünk el.” – e gondolatokkal zárta előadását Kétszeri Dávid.

Krázli Zoltán a GS1 Magyarország szektormenedzsment igazgatója a Magyar Lean & Green Programot mutatta be. Elsőként kiemelte, hogy a hatékonyság és a környezetvédelem nagyon jól együtt tud működni a vállalatok életében és ez milyen pozitív hatást tud generálni.

A Lean &Green Program középpontjában a logisztikai folyamatokban történő CO2 kibocsájtás áll. E két folyamat együttesen arra irányul, hogy a hatékonyabb logisztikai folyamatok mellett a környezetvédelmi szempontok is szerepet kaphassanak. A program nagy előnyének tartja, hogy a tagok egymással megoszthatják a már elért eredményeiket, tapasztalataikat.

Már 13 európai országban elindult ez a program, hiszen az ellátási láncok tekintetében, a logisztikai folyamatok nem állnak meg az országhatároknál, így egyre több ország vállalkozásai csatlakoztak a kezdeményezéshez. A programban résztvevők közt neves nagyvállalkozásokat és kisebb helyi márkákat is szép számmal találhatunk.

„A nemzetközi jó példák megosztásával a hazai cégeket szeretnénk segíteni abban, hogy ugyanezen sikereket tudják elérni. A program szlogenje a 100%-os együttműködés, 0% emisszió jól kifejezi az előttünk lebegő célt, ehhez várjuk azon hazai partnereket, akik képesek elköteleződni emellett a filozófia mellett.”  - emelte ki Krázli Zoltán.

A program egy jól követhető keretrendszert és módszertant biztosít a csatlakozó tagoknak és szakmai tanácsokkal segíti a stratégia testre szabását.


„Mindezek mellett a program népszerűsítő lehetőséget is kínál: a Lean & Green törekvéseknek és elért eredményeknek kimutathatóan van marketing értékük és a Program koordinátorai a licenc keretében logót, tanúsítványt és egyéb felhasználható marketing eszközöket biztosítanak minden partnernek. A felmérések azt mutatják, hogy ennek egyre nagyobb értéke van, egyre több megrendelő, vásárló igényli, hogy azon termékek gyártói és forgalmazói, amelyeket vásárol, a háttérben ilyen stratégiával is rendelkezzenek.” – mutatott rá Krázli Zoltán.

A L&G programon belül egy platformot is működtetnek, ahol a csatlakozók egymással konzultálhatnak és ahol az összehangolt együttműködés zajlik.

„A Networking lehetőséget sem szabad elfelejteni, ez is fontos előnye a programban történő részvételnek. Nem kizárólag logisztikai cégeket várunk partnerként, az együttműködés nyitott olyan vállalkozások, szervezetek számára is, akik a program filozófiájának aktív terjesztésében tudnak támogatást nyújtani.” – zárta előadását a GS1 Magyarország szeltromenedzsment igazgatója, Krázli Zoltán.

Ujlakán Tibor, a T75 Consulting ügyvezetője előadásában ismertette a Lean & Green Akcióterv legfontosabb fejezeteit:

 • A szervezet tevékenységének részletes áttekintését;
 • A hatókör fogalmát;
 • Az alap mérést;
 • és a csökkentési intézkedéseket.

A hatókör mutatja meg azokat a területeket, amire valóban ráhatása van a vállalkozásnak és ahol képes változást elérni. A folyamatok, tevékenységek minimum 50%-át érdemes lefedni a hatókör tekintetében, ha valós változást kívánunk elérni.

„Ezt követően a kiindulási adatokat szükséges pontosan összegyűjteni a kezdő évre vonatkozóan, amihez a későbbiekben viszonyítani fogunk. A kezdéshez szükséges pontos adatok összegyűjtése nem egyszerű, számos körülmény befolyásolhatja. Minél egzaktabban tudjuk meghatározni őket, annál biztosabb alapokra építhetjük a stratégiánkat. Természetesen később is legalább ilyen pontosan szükséges mérni az adatainkat.” – mutatott rá Ujlakán Tibor, majd ismertette a CO2 kibocsájtás számításának módszerét is.

Hangsúlyozta, hogy az emisszió kibocsájtás csökkentésének egyszerűbb módja a megfelelő flottaszervezés, ezen a téren is meg kell vizsgálni a lehetőségeket a változtatásra.

„Mérjünk, tervezzünk cselekedjünk!” – zárta le előadását a T75 Consulting ügyvezetője, Ujlakán Tibor.

Ezt követte Csipes Péter, az STI Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának előadása, akik logisztikai szolgáltatóként csatlakoztak a programhoz.

Első lépésként, legnagyobb feladatuk a hatókör meghatározása volt, mely a tevékenységük minimum 50%-át lefedi. Szállítmányozó kirendeltségként itt az volt a legnagyobb kihívás számukra, hogy nem rendelkeznek saját eszközzel, mivel kizárólag alvállalkozókkal dolgoznak.  

Az STI Group Lean & Green hatóköre a következőkből áll:

 • CHARTER flotta (forgalmuk kb 30%-át fedi le)
 • McDonald’s ellátási lánc (forgalmuk 35%-át fedi le)
 • Gyógyszeripari belföldi disztribúció 8800 szállítás/év
 • Nemzetközi frissáru szállítások 15000 tonna/év

„Mind a négy elemben az a legfontosabb kulcsmomentum, hogy van ráhatásunk az ellátási láncra, illetve az ebben résztvevők tevékenységére. Például rendelési frekvenciákat tudunk módosítani az ellátási láncon belül, javaslatokat tudunk tenni különböző sourcing útvonalak váltására, beállítására - ezek mind támogatják a fenntarthatósági fejlesztéseket.” – sorolta Csipes Péter

Ezt követte a bázis év kiválasztása. Sajnos a 2020. évi adataik még becsült adatok voltak, átlag értékek alapján meghatározottak, ezek könnyen félrevihetik a kimutatásokat. Elmondásuk alapján a 2021-es évben már 90%-os adatminőségre számítanak, így ezt választják bázis évüknek 2020 helyett.

A Deloitte Magyarország Zrt. részéről Lukács Ákos, fenntarthatósági és klímaváltozás üzletág vezető mutatta be az általuk készített „Okos és fenntartható mobilitás” tanulmány eredményeit.

Ez a tanulmány számos holland és magyar szakértő révén igyekszik összekötni a két piacot és segítséget nyújtani, mind a holland, mind pedig a magyar vállalatoknak, hogy ezen a területen ki, milyen piaci lehetőségekkel, milyen technológiákkal rendelkezik, és hol lehet jó kooperációkat és üzleti együttműködéseket indítani.

Lukács Ákos kiemelte: „A tanulmány bemutatja az elkövetkezendő Európai Uniós támogatási programokat és a meglévő kutatás-fejlesztési kooperációkat, fő szereplőket, mind a holland, mind pedig a magyar piacokon, akik a vállalatok meghatározó részeit viszik az okos és fenntartható mobilitási piacnak, mind városi, mind közúti és egyéb logisztikai területeken.”

4,5 milliárd Euro összértékű beruházás várható az elkövetkezendő 10 évben ezeken a területeken:

 • e-mobilitás: töltők számának jelentős növelése;
 • városon belüli logisztika: e-kereskedelem kapcsán megnövekedett kiszállítások hatékonyságának növelése;
 • kutatás-fejlesztés erősödése: hidrogén területén kell az innováció.

Magyarország kibocsátásának 20%-át a közlekedési szektor teszi ki, Budapest teljes közlekedésének kb 70%-a elektromos és 2022-től a 25.000 főnél nagyobb lélekszámú településeken csak elektromos buszokat lehet majd használni.

Zárógondolatként Lukács Ákos kiemelte: „Egy fenntartható logisztika kialakításában nagyon fontos a digitalizáció (folyamatok digitalizálása, automatizálás) és a beszállítói hálózat elérése. Ezek kulcsfontosságúak, hiszen sokkal több károsanyag kibocsátás valósul meg a beszállítói láncban, mint amit a vállalkozás önmaga, mint gyártó elszenved.”

A tanulmány a Holland Vállalkozási Ügynökség honlapján elérhető: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/04/Smart-sustainable-mobility-market-Hungary.pdf

Harmat Eszter a LeasePlan Hungária Zrt. kereskedelmi igazgatójának előadása a Hogyan tegyük fenntarthatóvá a flottánkat? címet viselte.

A LeasePlan flottakezelő cég több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik a nemzetközi, a nagyvállalati és a kisvállalati, valamint a privát szektorban egyaránt. Magyarországra 1994-ben kezdték működésüket. Nagy támogatói globális szinten is minden fenntarthatósági törekvésnek, több szervezetnek is tagjai. 1,9 millió gépjárművet kezelnek 32 országban.

„Az elmúlt évben rendeléseink 15,6%-át elektromos autók tették ki és 437.000 kisteherautó is van a flottánkban.” - mondta el Harmat Eszter.

A változó mobilitás meghatározó mérföldkövei a LeasePlan szerint:

 • Tulajdonból bérlés felé fordulnak a cégek, magánszemélyek
 • Digitalizáció
 • Zero CO2

Stratégiájuk, hogy legyen élmény az autóvezetés! A fent említett három nagy trendnek megfelelően fejlesztik szolgáltatásaikat.

Három nagy felmérést publikált a LeasePlan 22 országban az első negyedévben, melyek eredményeit szintén bemutatták. Általánosságban elmondható, hogy az elmúlt 3 évben az autóvezetők hozzáállása pozitív irányba változott az elektromos autók tekintetében, közel fele a válaszadóknak szeretne hozzájárulni a globális felmelegedés lassításához és ugyanekkora arány azért is választaná, mert olcsóbban autózhatna.  A városlakók és fiatalok körében népszerű az elektromos autózás.

„Az elektromos autók száma tekintetében még Magyarországnak sok tennivalója van. A jövő elektromos teherautói egyre okosabbak, tisztábbak és zöldebbek, új gyártók jelennek meg, amely megreformálja a házhozszállítás piacát.” – mondta el a kereskedelmi igazgató.

A Magyar Lean & Green Programhoz csatlakozott új Stratégiai Partner, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete is lehetőséget kapott a bemutatkozásra a workshop keretében.

Szarvas Gábor a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete képviseletében ismertette a szervezet működését és célját. Az Egyesület egy olyan nemzetközi összefogás tagja, melyben 5 kontinens 70 szervezete vesz részt. A hazai egyesület több mint 10 éve alakult annak érdekében, hogy a támogassa a fenntartható épített környezetet hazánkban. A szervezet aktívan részt vesz konferenciákon, szakmai fórumokon és képzéseket is kínál. Ingatlanfejlesztők, építészek, építőipari cégek és egyéni szakemberek is nagy számban csatlakoztak az Egyesülethez.

A különböző zöld épület, zöld építés minősítési rendszerek hazai elterjedését is támogatják. Az e szemlélet szerint épült hazai építményekről a szervezet adatbázist vezet.

„Az építészet egyáltalán nem áll távol a logisztikától, akárcsak magukról az infrastrukturális épületekről beszélünk, akár pedig az építőipari nyersanyagok szállításáról, raktározásáról.” – mondta el Szarvas Gábor – „Az ENSZ kimutatásai szerint az építményekhez kapcsolódó CO2 kibocsájtás igen magas a teljes kibocsájtáshoz viszonyítva. Itt nem csak az épületek működtetésére kell gondolni, hanem maga az építkezés és az építőanyagok előállítása, szállítása is jelentős CO2 kibocsátást eredményez.”

Az Egyesület a hazánkban nemrég bevezetett Lean & Green Programhoz is azért csatlakozott, mert az emissziócsökkentési törekvésekhez a programban elérhető eszközöket nagyon fontosnak tartják.  A 2050-re tervezett jelentős javulás eléréséhez elengedhetetlen az összefogás, ezért az Egyesület Stratégiai Partnerként örömmel rendelkezésére áll a Lean & Green platform Tagoknak a jövőben.


A workshop záróakkordjaként Krázli Zoltán a GS1 Magyarország szektormenedzsment igazgatója ismertette a Magyar Lean & Green Programmal kapcsolatos további terveket, feladatokat. A Program iránt jelenleg érdeklődő vállalkozásokkal folytatódik a párbeszéd. A Programhoz tartozó Platform ügyrendje kidolgozásra kerül, a cél az, hogy aktív közösség alakulhasson ki a virtuális felületen.

Az újabb workshop is előkészületben van, illetve az MLBKT kongresszus keretében ismét szolgál majd újdonságokkal a három koordináló szervezet a Programról.

Krázli Zoltán mindenkit buzdított a Platform- és Stratégiai Partnerként történő együttműködésre, csatlakozásra, amelyet az érdeklődők online is jelezhetnek a GS1 Magyarország weboldalán: https://gs1hu.org/lean-and-green