Idén újabb munkacsoportok indulnak a NÉNYP keretében

A globális áru- és információáramlás korában a vállalkozásoknak a jövedelmezőség hosszú távú biztosítása érdekében a kiváló minőségű termékek előállításán túl meg kell felelniük a globális piac támasztotta fogyasztói, kereskedői és jogszabályi elvárásoknak is. Biztosítaniuk kell a megfelelő tanúsítványok meglétét, az átláthatóságot és a nyomonkövethetőséget. Mindezekhez pedig olyan információ-megosztási megoldásokra van szükség, amelyek az elvárásoknak való megfelelést az adminisztratív terhek növelése nélkül (vagy annak minimális növelésével) teszik lehetővé a hazai vállalkozások számára.

A GS1 Magyarország az Agrárminisztériummal (korábban Földművelésügyi Minisztérium) együttműködésben 2015-ben alapította meg a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformot, abból a célból, hogy a szektor szereplőivel történő folyamatos egyeztetéssel, a jogszabályi környezet széles körű feltárásával és megismertetésével, a legjobb gyakorlatok bemutatásával, folyamatos és kiterjedt kommunikációval, a szükséges kapcsolatrendszer kiépítésével és lobbi-tevékenységgel segítse a vállalkozásokat a nyomonkövetési kötelezettségek azonosításában, valamint a megfeleléshez szükséges eszközök meghatározásában és alkalmazásba vételében.

A Platform első 2 évében 4 munkacsoport (hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, zöldség és gyümölcs) keretein belül aktív szakmai munka zajlott az Agrárminisztérium és a GS1 szakembereinek vezetésével, melynek eredményeképpen 5 alszektor - tej és tejtermék; bor és pálinka; hal; hús; zöldség és gyümölcs - számára készült el az iparág szereplőinek igényeit figyelembe vevő, a teljes ellátási láncot lefedő, magyar nyelvű nyomonkövetési gyakorlati útmutató. Az útmutatók bemutatják az egyes alszektorok ellátási láncainak felépítését, annak jellemző szereplőit, majd pedig a szereplők szemszögéből részletezik a szabványalkalmazásban rejlő lehetőségeket az adott típusú piaci résztvevő számára, figyelembe véve az érintettek jogszabályi kötelezettségeit, valamint a bevezetés lépéseit is.

A nyomonkövetési útmutatók tavaly 7 helyszínt – Kaposvár, Debrecen, Szekszárd, Szarvas, Szeged, Eger, Budapest - felölelő Roadshow keretében is bemutatásra kerültek, annak érdekében, hogy minél több érintett vállalkozás ismerje meg a legjobb gyakorlatokat a nyomon követés terén.

A most induló új munkacsoportok a malomipar, a tésztagyártás, a sütőipar (ideértve a pékségeket és cukrászatokat, valamint a snackgyártását), illetve az édességgyártás szereplői számára indulnak azzal a céllal, hogy az e szektorokban működő vállalkozások is megismerjék a korszerű eszközökre és megoldásokra támaszkodó nyomonkövetési lehetőségeket. A munkacsoportokba várjuk a hatóság, a szakmai szervezetek és az üzleti vállalkozások képviselőinek csatlakozását. A munka 2-3 havonta jelent személyes találkozókat, s célja ezúttal is a szektorspecifikus nyomonkövetési útmutatók kidolgozása.

A munkacsoportok elnevezése:

  1. Munkacsoport: Gabonaalapú termékek (gabona- és malomipar, tésztagyártás, sütőipar (beleértve a tartós lisztes árukat, a snacktermékeket, illetve a pékségeket és a cukrászatokat))
  2. Munkacsoport: Édességek

A GS1 Magyarország azért vesz részt aktívan ebben a folyamatban, mert az általunk képviselt globális szabványrendszer az élelmiszer szektorban világszerte a legelterjedtebb megoldás a hatékony nyomon követésre. A GS1 szabványrendszer különböző megoldásainak alkalmazásával - mint például a termékazonosítás és a vonalkódos jelölés - egyszerre képes költséghatékony belső folyamatokat, zökkenőmentes üzleti kommunikációt kialakítani, miközben a fogyasztói számára nyújtott információkkal hosszú távú bizalmat és lojális vevőkört építhet.

A nyomonkövetési megoldások a vállalkozások méretétől függően jelentősen eltérhetnek egymástól. A hazai cégeknek többféle lehetőségük is van arra, hogy a GS1 Magyarország szakértőinek segítségét igénybe vegyék és a számukra legoptimálisabb rendszert alakítsák ki a vállalkozásukban.

Bővebb információért keresse kollégánkat: Vatai Krisztina (vatai@gs1hu.org)