Hozzuk közelebb az ellátási láncok két elengedhetetlen komponensét

Mit javasolnak az ellátási lánc két elengedhetetlen elemének – a gyártásnak és az elosztásnak – hatékony összekapcsolására Ausztráliában? Erről szól Travis Erridge a TM Insight ügyvezetőjének és egyik alapítójának alábbi cikke.

Tekintettel arra, hogy milyen mértékben támaszkodunk az importra, illetve a gyártás, valamint a disztribúció közötti nem megfelelő kapcsolatnak köszönhetően, a COVID-19 pandémia idején Ausztrália korábban nem érzékelt nehézségekkel szembesült. Egyrészt nem tudtak hozzáférni a szükséges import termékekhez, másrészt a helyben gyártott termékek kifogytak a polcokról, mivel az elosztási folyamatok nem tudtak lépést tartani a rendelési igények fokozatos növekedésével.

Ezek a tapasztalatok rávilágítottak arra, hogy meg kell erősíteni Ausztrália ellátási-lánc szektorát, melyhez az ausztrál kormány nemrégiben 1,5 milliárd dollárral járult hozzá a Modern Gyártási Stratégia keretterv által.

Miközben a kormány stratégiája arra fókuszál, hogy a helyi gyártóknak biztosítson újabb lehetőségeket, remélhetőleg ahhoz is hozzájárul majd, hogy az ellátási lánc két kritikus komponensét, a gyártást és az elosztást újból hatékonyan össze lehessen kapcsolni.

A vállalkozásoknak napjainkban egyre sürgetőbb az igényük, hogy beruházhassanak folyamataik optimalizálásába, amely a gyártási és elosztási helyszínek jobb összekapcsolását hozhatja magával a műveletek ésszerűsítése érdekében.

Amíg a széles skálájú, kombinált gyártási és értékesítési tevékenységek egy helyszínen történő megvalósítása nem újkeletű Ausztráliában - például a Coca-Cola Amatil esetében a gyártási, a palackozási és a logisztikai központi egység egy helyen, a richlandi Queensland-ben található – ennek a startégiának a bevezetése a jövőben méginkább elterjedhet.

Hagyományosan az élelmiszer és az ital, valamint az egyéb fogyasztási cikkek szektoraiban rendelkezésre áll a szükséges terület és tőke is a gyártási folyamatok kiterjesztéséhez, mivel ezeket az ágazatokat tekintik a legjobban megtérülő befektetésnek. Viszont az automatizáció és a robotika folyamatosan csökkenő költségeivel az elmúlt 5 évben és a kormány most meghatározott támogatásával, a helyi gyártók számára a korábbinál konkrétabb lehetőség adódik arra, hogy a teljes ellátási láncukat optimalizálják.

Az olyan komplex egységekbe történő beruházással, melyeknél egy helyen megtörténhet a termékek gyártása, csomagolása és disztribúciója, a vállalkozások jelentős mértékben növelhetnék folyamataik hatékonyságát, mellyel hatványozottan nagyobb előnyöket könyvelhetnek majd el.

A raktárszintek nagyobb kontrollja

A kombinált egységek – melyeknél a gyártás és az elosztás egy helyen valósul meg - azt a lehetőséget nyújtják a vállalkozásoknak, hogy kellő tartalékot alakítsanak ki a raktáraikban, és az év során úgy tervezzék a gyártást, hogy kiküszöböljék a raktárkészlet felesleges feldúsulását. Úgy találtuk, hogy számos fogyasztási cikket gyártó cég a gyártás által irányítottan tervez (vagyis a gyártási folyamatokra jobban koncentrál a disztribúció kárára). Az értékesítés költség- és szolgáltatás-igénye csak másodlagos a költségtervezésben, bár napjainkban úgy tapasztaljuk, hogy jelentős a változás ezen a téren és egyre több vállalkozás veszi figyelembe ezeket a költségeket is a tervezéskor; vagyis nem elkülönítve kezelik ezt a két területet, csak az egyikre vagy a másikra fókuszálva.

Például a hideg italok szektora esetében a keresletet nagyban befolyásolja az időjárás. Amikor a melegebb hónapokban érkezik egy-egy hidegebb időszak, a raktárban felgyűlik a késztermék, miközben a gyártás üteme nem változik. A gyártásnak valójában napról-napra változnia kellene. Ha a gyártást és a disztribúciót integrált egységként kezeljük, ahelyett, hogy különálló entitásokként tekintenénk rájuk, a vállalkozások sokkal jobban képessé válnának arra, hogy a megfelelő készletszintet alakítsák ki a raktáraik telítettsége és a gyártás üteme között. Vagyis lassíthatnák a gyártást, amikor a raktárban lévő késztermékek mennyisége ezt lehetővé teszi.

A raktárkészlet pontosabb ellenőrzése azt is lehetővé teszi a vállalkozásoknak, hogy biztosítsák a szükséges termékminőséget és rugalmasabbak legyenek a kisebb, de ezzel együtt gyakoribb, kis tételszámú rendelések kiszolgálásánál, melyek száma az e-kereskedelem terjedésével egyre nő.

Kiküszöbölni a költséges logisztikai központokat

A késztermékeket hagyományosan a gyárból egy máshol található logisztikai központba szállították, ahol azokat tárolták és a megrendelési igények alapján tovább osztva szállították az áruházakba vagy közvetlenül a vásárlókhoz.

A kombinált gyártó-disztribúciós helyszínek bevezetésével a költséges logisztikai-szállítási folyamatok lecsökkenthetők egy vállalkozás gyártói és raktári helyszínei között, amivel hatalmas megtakarítások érhetők el.

A vállalkozás ingatlanstratégiájának újragondolása

Miközben a kombinált gyártó-disztribúciós helyszínek működési szempontból nagy előnyökkel járnak, ingatlan-tulajdoni szemszögből is érdemes őket megvizsgálni.

Hagyományosan a gyártói helyszínek a vállalkozások tulajdonában vannak, ezzel biztosítva, hogy a tulajdonosok teljes kontrollal bírnak a gyártói folyamatok és a drága eszközök felett. Miközben a logisztikai, disztribúciós központok helyszíneit hagyományosan lízingelni, bérelni szokták (így rugalmasabbá téve a terjeszkedés, a visszavonás és az áthelyezés lehetőségét).

A COVID-19 pandémia kezdete óta elindult egy folyamat, melynek során egyre több szervezet, amely gyártási ingatlannal rendelkezik, próbál tőkét felszabadítani arra, hogy a kombinált gyártási-disztribútori egységét ki tudja alakítani, valamint az automatizált folyamatok bevezetését tudja finanszírozni.

Ezek alapján kijelenthetjük, semmiképpen nem szabad a gyártást és az elosztást a szervezeten belül külön egységként kezelni egy vállalkozás ellátási láncában. Azok a vállalkozások, melyek időt és energiát fordítanak arra, hogy újraszervezzék a működésüket és összekapcsolják a gyártást a disztribúcióval, ellátási láncaikban nagyobb ellenálló képességet fejlesztenek ki és végső soron jobban tudják kiszolgálni a vevőiket.


Forrás: mhdsupplychain.com

Író: Travis Erridge, CEO and Co-Founder of TM Insight