Három trend, amelyre érdemes figyelni 2020-ban

A 2020-as évben, és az elkövetkező évtizedben a fogyasztási cikkekkel foglalkozó cégeknek a termékeiken túl sokkal jobban oda kell figyelniük arra, hogy olyan szolgáltatásokat és élményeket nyújtsanak, amelyek teljes mértékben relevánsak az egyéni fogyasztók számára, miközben az egész világra kiterjedő hozzáadott érték is fókuszba kerül.

Fenti tényeket észben tartva, három tendenciát mutatunk be, amelyek hatással lesznek idén a fogyasztási cikkek iparágára:

1. Kényelem, újradefiniálva.

Az időhiánnyal küzdő fogyasztóknak mindig is szükségük lesz gyors és egyszerű étkezési lehetőségekre, amelyek azonnal rendelkezésre állnak. A különböző márkák évek óta a „snack” típusú gyorsételekre koncentráltak, hogy kiszolgálják ezt a fogyasztói igényt.

De vajon meddig folytatható ez ilyen formában? Az egészséges táplálkozás egyre növekvő trendje elvezethet oda, hogy 2020-ban a fogyasztók elérik a „snack-telítettségi pontot”?

Napjaink technológiái sokkal több lehetőséget nyitnak meg, hogy pontosan azt biztosítsák a fogyasztóknak, amelyre az adott pillanatban szükségük van. A kényelem ma egyenlő azzal, hogy a kis dolgokban is a jó minőségre törekszünk, összpontosítunk a részletekre, és a digitális technológiák felhasználásával olyat hozunk létre és teszünk elérhetővé, akkor amikor arra szükség van, amely mindenkinek „éppen megfelelő”. A házhozszállítási szolgáltatások ma már kielégítik ezt a növekvő igényt.

A kényelem ugyanolyan fontos az otthonunkban is. A „Drinkworks Home Bar” okos italgép olyan precíziós hűtési és szénsav-adagoló rendszert használ, amely egy gombnyomással szakszerűen kevert italokat - koktélokat, söröket és borokat - készít.  Ez egy olyan intelligens megoldás, amely a felhasználói viselkedésbe mélyebb elemzése által az emberközpontú dizájnt és az okos mérnöki tervezést ötvözve egy magasabb szintű fogyasztói kényelmet biztosít az otthonunkban.

Az ilyen szintű innováció arra ösztönzi a különböző márkákat, hogy túllépjenek saját határaikon. Egyre nő azon vállalatok száma, amelyek innovációs együttműködések és a vállalkozói tehetségbe történő befektetések által szeretnék az ipart felrázni.

A kényelem modern megközelítése magas szintű, összehangolt piaci érzékenységet követel meg és az adaptív gyártás egyre inkább fontosabbá válik. Természetesen néhány iparágban a határok meglehetősen alacsonyak, azaz a tömegpiac testreszabása mindig nehéz feladat. Néhány márka azonban már elindult az új irányba.

Például a  mymuesli  lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy személyre szabott keveréket állítsanak össze. Gabona – és diófélék, különböző magvak és bogyós gyümölcsök felhasználásával a megrendelő személyes ízlésének megfelelően alakítható az összetétel, amely csak neki kerül legyártásra, kiszállításra és csupán egy gombnyomással megrendelhető.

Ezen túlmenően is vannak lehetőségek. Gondoljunk csak arra, hogyan lehet a tudatos táplálkozást kombinálni a kiszállításra specializálódott konyhákkal és az autonóm dróntechnológiákkal, hogy személyre szabott ételeket szolgáltasson - bármilyen méretben, meleg vagy hideg ételeket -, amelyeket kifejezetten igénylő kérései alapján készítenek el percek alatt a rendelést követően.

Ez a valódi kényelem, de nem úgy, ahogy eddig ismertük.
2. A helyi még magasabb szinten helyi lesz (hiperlokális)

2020-ban többen szeretnék majd csökkenteni a modern, digitális élet környezeti hatásait. Fenntarthatóbb, gyakorlatiasabb és kézzelfoghatóbb élményeket keresünk, bármerre, ahol elérhetők. Ez a tendencia egyre közelebb hozza az élelmiszer-előállítást az otthonunkhoz.

A helyi ételek még közelebb jönnek hozzánk.

A technológia rohamos fejlődésének és az átfogó digitalizálásnak köszönhetően a helyi tudatos kertművelés mindenki számára életképes opcióvá válik, akár mikroszinten is. Ez mindenkinek lehetőséget kínál arra, hogy élelmiszereket termesszen, függetlenül attól, hogy mennyi szabad helye van a termesztésre vagy ideje a kertművelésre.

A FarmBot például létrehozta az „emberiség első nyílt forráskódú CNC mezőgazdasági gépeit”. A kertészeti szolgáltatást nyújtó startup egy teljesen automatizált hardver és digitális platform egyedülálló kombinációja által lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy az élelmiszereket a saját területükön és a saját igényeik szerint termesszék. Vetés, öntözés, gyomlálás, betakarítás - olyan újítások, mint a FarmBot, mindenki számára munkaerőtől mentes házi gazdálkodást kínál.

Megfontolandó továbbá az is, hogy az Infarm hogyan támogatja az élelmiszer-előállítást a csúcstechnológiás moduláris gazdálkodás által. A beltéri növénytermesztésre (indoor farming) specializálódott társaság egy olyan felhőalapú platformot hozott létre, amely szabályozza és folyamatosan fejleszti saját magát, lehetővé téve ezáltal, hogy minden növény jobban fejlődjön, mint korábban. Ez a megoldás újjáteremti a termesztési feltételeket a világ bármely részén, olyan növényeket is elérhetővé téve, amelyek korábban túl ritkák és érzékenyek voltak, illetve túl drágának bizonyultak a fogyasztók számára.

A hiperlokális hálózatok új lehetőségeket kínálnak az erőteljesebb innovációk számára is. Vegyük az Alibaba tulajdonában lévő  Ele.me-t (melynek jelentése nagyjából „Éhes vagy?”), amely arra ösztönzi a kínai leginkább mobiltelefonra épülő gazdaságot, hogy bővítsék a helyi logisztikai szolgáltatásaikat az ország egész területén elérhető ételszállításra (és egyéb termékekre is). Ez egyaránt nyereséget jelent a fogyasztók számára, akik gyors kiszállítást kapnak, valamint a helyi éttermek számára is, akik nagyobb, digitális ügyfélkört érhetnek el.

Az Alibaba számára az Ele.me összesített adatai potenciális aranybányát biztosítanak az új fogyasztói ízlés és magatartás hiperlokális mintáinak felméréséhez. Ez egy alacsony kockázatú, de szuper agilis módszer az új koncepciók és ötletek tesztelésére, továbbá az éttermek felhasználásával annak feltárására, hogy az innovációk egy adott településen működőképesek-e, mielőtt azokat országosan kiterjesztenék.  
3. A Technológia átveszi a vezetést

A technológia ma kulcseszköz azon fogyasztási cikkekkel foglalkozó társaságok számára, amelyek vezető szerepet szeretnének elérni. Rendkívül trendinek számít a fizikai és a digitális élmények személyre szabott ötvözése.

Figyelemre méltó, hogy a Coty  kozmetikai márka a kiterjesztett valóság révén hogyan változtatja meg a vásárlókkal való interakciót. A Magic Mirror segítségével különböző hajszínekkel lehet kipróbálni, és azonnal kiválasztható a preferált színárnyalat. Habár a Magic Mirror jelenleg csak a professzionális fodrászszalonokban érhető el, azonban nem kell sokat várnunk, hogy hamarosan a drogériákban vagy akár otthonunkban is alkalmazhassuk.

Mint sok ágazat, a szépségipar is egy igazán élénk tér az innovatív adatfeldolgozási technikák (az ún. machine learning) alkalmazására. A L'Oreal a  Modiface  találmánya a kiterjesztett valóság és a mesterséges intelligencia felhasználásával kidolgozott egy algoritmust három különböző bőrtípusra, négy különböző fényhatással kombinálva, amely által az okostelefon felhasználók felismerhetik és kiértékelhetik az arcukon öregedés egyedi jeleit.

Ez nem csupán egy új módja annak, hogy a L'Oreal felhasználja szakértelmét és személyre szabott szolgáltatást nyújtson az ügyfelek számára, de nagyon értékes új adatforrás is a jövőbeli termékfejlesztésekhez. A L'Oreal nyilatkozata szerint a Modiface minden nap új termékek bevezetését eredményezte, és 300%-kal növelte az értékesítést.

2020 folyamán a sikeres fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatok fel fogják tárni a gyorsan fejlődő digitális technológiák értékét, és erőfeszítéseiket a relevancia biztosításához szükséges képességekre összpontosítják. Ez a jövőbeni siker és növekedés titka.

Forrás: Consumergoods.com