GS1-alapú nyomonkövetési rendszert tesztelnek a vietnámi Dalatmilk-nél

A globálisan elismert szabványokon alapuló nyomonkövetési rendszereket a Nagy-Mekong térségben tesztelik annak érdekében, hogy olyan interoperábilis rendszereket tegyenek elérhetővé a vállalkozások számára, amelyek segítségével hatékonyan visszakövethetik a termékek eredetét és az információs technológia segítségével irányíthatják a gyártási eljárásokat.

Ez a kezdeményezés az agrár-élelmiszeripari termékek nyomon követhetőségének megerősítésére irányuló kísérleti projekt része a Nagy-Mekong térségben, melynek keretében a Dalatmilk Részvénytársaságnál a tejtermékek GS1-alapú nyomon követését vezették be.

A Dalatmilk vállalatnál és partnereinél minden folyamat és dokumentáció kézi, és papír alapú volt, nem volt szisztematikus nyomonkövetési és nyilvántartási módszer.

A mezőgazdasági termelőknél a dokumentálás 100 %-ban kézzel történt. A Tejgyűjtő Központban a nyomonkövetési adatok rögzítése 85 %-ban volt manuális, az adatok nem kapcsolódtak össze: nem lehetett visszavezetni a származási helyig – a mezőgazdasági termelőhöz, a tejtároló edényhez vagy a szarvasmarhához. A Dalatmilk gyárában, a disztribúciós központban és a kiskereskedelemben a gyártási és beszerzési tervezés 70 %-ban excel-alapú volt.

A GS1 alapú nyomonkövetési rendszer előnyei

Az információ-megosztási és nyomonkövetési rendszer lehetővé teszi a gyártók és a többi ellátási láncban résztvevő szereplő számára, hogy elektronikusan vigyék be a terméktörténeti információkat egy felhőalapú adatbázisba, ellenőrizzék az információcserét, és közöljék a termék higiéniájával, biztonságával és minőségével kapcsolatos ellenőrzött információkat – a költségek csökkentése, a papírmunkával kapcsolatos hibák minimalizálása és az időmegtakarítás érdekében. Ez remek információmegosztási eszközként szolgál a nyersanyagok visszahívásához, a fogyasztók élelmiszer-biztonsági kockázatainak hatékony kezelése érdekében.

Olvassa el a részletes esettanulmányt magyar nyelven Esettanulmány platformunkon!

Tovább az esettanulmányokhoz

Az esettanulmányok olvasásához regisztráció szükséges, melyet követően széles időkorlát áll rendelkezésre akár több esettanulmány letöltéséhez is.