A Google támogatja a GS1 szabványok új generációit és megoldásait

Az idén a GS1 114 nemzeti tagszervezetéből számos szakember képviseltette magát a GS1 Global Forumon és kiváló előadók érkeztek a különböző szektorok és az iparági vezető vállalatok részéről is. Nagyon fontos visszajelzés az iparági vezetőktől, amikor a GS1 szabványok hatásairól mesélnek, hogy azok miként segítik megoldani az üzleti problémákat.

Közülük is kiemelkedett Bhanu Narasimhan a Google termékmenedzsment igazgatója.

Bhanu Narasimhan előadásának elején betekintést engedett a gigantikus Google jelenlegi trendjeibe, saját friss tapasztalataikba a nemzetközi piacok kapcsán. Jelenleg háromszoros növekedést mértek olyan keresések tekintetében, amelyek magukban foglalják a „hozzám közel” (near me) vagy „jelenleg nyitva” (open now) kifejezéseket. Ez is alátámasztja, hogy a vásárlók folyamatosan tájékozódnak és élményeket keresnek a legkülönfélébb csatornákon keresztül.


Előadásában a Google szakembere kiemelt 5 olyan témát, amire a GS1-nek és az összes nagy márkának érdemes most hangsúlyt fektetnie:

-áthidalni a fizikai és a digitális világ közötti szakadékot;

-törekedni a személyre szabott élmények létrehozására az adatok felhasználásával;

-kihasználni a meglévő adatokat a növekedés és az optimális működés érdekében;

-gyors építkezés és fejlesztések;

-megvitatni minden felmerülő kérdést és bizalmat építeni.
A GS1 és a Google együttműködése

Bahnu Narasimhan előadása zárásaként arról beszélt, milyen együttműködés valósulhat meg a Google és a GS1 között. Hangsúlyozta, hogy a Google támogatja a GS1 számos kulcsfontosságú, folyamatban lévő projektjét és szabványfejlesztéseit. Néhányat ki is emelt:


A GTIN alkalmazásának növelése

A Google fontosnak tartja annak biztosítását, hogy minden termék rendelkezzen GTIN-számmal (Globális kereskedelmi áruazonosító szám) és hogy ez kereshető legyen a webes felületeken az adattartalom részeként.

A GS1 Webes szótárának használata

A schema.org GS1 által web-alapú attribútumokkal kiegészített verziójának használatával a keresőben a fogyasztók relevánsabb eredményekhez juthatnak. A Google folyamatosan arra törekszik, hogy fejlesztéseivel jobban megértse egy weboldal tartalmának kontextusát. Így, ha a Google a szürke kifejezéssel találkozik egy oldalon, a jövőben könnyebben el tudja dönteni, hogy egy cipőről lehet szó vagy az ég színére céloz az adott tartalom.

A Verified by GS1 bevezetése

A Verified by GS1 a GTIN-ek és licenceik globális gyűjtőhelye, melyhez a GS1 rohamléptekkel társít termékadatokat. A már éles üzemben működő kilenc ország mellé 2020-ban további 14 társul majd ebben. Ez a jegyzék segít tisztább képet alkotni a termékazonosításról a Google, a kereskedők és webáruházak, de még a vásárlók számára is.

Globális modellazonosító szám

Ez egy új, egyedi azonosítószám, mely a GTIN feletti szinteket azonosítja – ugyanúgy, ahogyan egy SKU vagy cikkszám. Jelenleg a piac e helyett belső azonosítókat használ és a variánsok szintjét azonosítják GTIN-nel.


Mit jelent ez a GS1 Partnerek, a felhasználók számára?

Figyelembe véve, hogy a már említett projekteket és fejlesztéseket a Google támogatni fogja és várja ezek létrejöttét, valamint használja a szabványok részeként generált adatokat, éppen ezért szükséges, hogy a felhasználóink elkezdjenek felkészülni ezek bevezetésére. Amennyiben Ön vagy az Ön vállalkozása GS1 Partner, akkor valószínűleg már alkalmazza a GTIN-t a termékek azonosítására, ami egy nagyon jó kezdet.

Fontos azonban szem előtt tartania a GTIN számkiadási szabályokat, melyek azt határozzák meg, hogy mikor szükséges új GTIN-t képezni egy termékvariánsra, például amikor megváltoztatja a termék egyik összetevőjét, vagy a csomagolás méretét.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a GS1 felhasználók 40%-a nincsen tisztában ezekkel a szabályokkal, ami viszont negatív hatással lehet a Google munkájára is, amikor hiteles termékadatokat próbál gyűjteni egy adott áru kapcsán és kihat a fogyasztókra is, akik esetleg nem azt a terméket kapják kézhez, amit megrendeltek.

Végülis, mire jó egy azonosító, ha nem árulja el, pontosan, hogy mit azonosítottunk vele?


Tudjon meg többet a GS1 szabványos azonosításról magyar nyelvű webinarjainkon, melyeket a rendkívüli helyzetre való tekintettel még gyakrabban teszünk elérhetővé!


További online képzéseinkről itt tájékozódhat: https://gs1hu.org/szolgaltatasaink/tudasmegosztas/kepzesek


Szeretne az elsők közt értesülni legfrissebb híreinkről és új online képzéseinkről?

Iratkozzon fel a GS1 Magyarország kizárólag Partnereinek összeállított havi hírlevelünkre, a KÓDVILÁG hírlevélre (a feliratkozó oldalt a MyGS1 jelszóval védett felületen találja) !