Frissélelmiszer – ez a négy legfontosabb piaci trend a Nielsen szerint

A frissáruk területén a Nielsen szerint - makroszinten négy meghatározó kulcstényezőt érdemes szem előtt tartani, melyek már 2018-ban is körvonalazódtak: az átláthatóságot, a kényelmet, az egészséget és snack-ek iránti növekvő igényt.

Az átláthatóság - amely ma már jóval többet jelent, mint a termékösszetevők feltüntetését a termékek csomagolásán -, egyre mélyebben befolyásolja a fogyasztók vásárlási szokásait. A fenntarthatóság pedig, ami az átláthatóság szélesebb körű értelmezéséhez tartozó fogalom, fokozottan fontossá vált a fogyasztóknak. Az értékesítési mutatók is ezt támasztják alá: 2014 óta a fenntartható élelmiszertermékek eladási mutatói 20%-kal növekedtek, 2018-ban pedig a teljes élelmiszerfogyasztás 9%-os növekedésének közel fele (40%) az organikus élelmiszerek piacának köszönhető. Szintén jelentős, 18%-os növekedést ért el a gluténmentes pékáruk területe.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a fenntarthatóság nem csak magára az élelmiszerekre értendő, ahogy egyre több értéknövelt termék jelenik meg a piacon az új fogyasztói elvárások nyomán, kirajzolódik egy trend, ahol a termékek csomagolásának újrahasznosíthatósága vagy környezetkímélő volta éppen olyan fontos, mint magának a terméknek a minősége.

A fogyasztók kényelem iránti igénye olyan globális trend, amely szinte minden szektorban és termékkategóriában felfedezhető. A fogyasztók világszerte keresik a lehetőségeket, hogy bizonyos tevékenységeket sokkal gyorsabban és könnyebben hajthassanak végre, az offline és online csatornák megfelelő kombinálásával.

Az egészség és a diéta egyre meghatározóbb kulcsszavak az egészségtudatos vásárlók körében és ők az a fogyasztói csoport, amelyiknek egyértelműen az egészséges táplálkozás iránti igény határozza meg a vásárlási szokásait. Számukra a friss saláták, a magas zöldségtartalmú termékek és az alacsonyabb kalóriatartalmú húsok a vonzóak.


Szintén vitathatatlan trend az időmegtakarítás iránti igényEgyre népszerűbbek az olyan snack-ek vagy félkész termékek, melyek könnyen, gyorsan elkészíthetők és az elfogyasztásuk sem igényel annyi időt, mint egy hagyományos főétkezésé. Sok esetben előfordul, hogy a fogyasztók egy főétkezést a gyorsan elfogyasztható snack-ekkel helyettesítenek. És miközben láthatóan nő az egészséges snack-ek népszerűsége, tagadhatatlanul nő az egészségesnek éppen nem nevezhető, de megbocsájthatóan kis adagokban kapható többi snack-típus eladási mutatója is.

A frissélelmiszerek jövője várhatóan még a fenntarthatóságon és az egészséges helyettesítő termékeken is túllép majd. Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy az egyre színesebb kulturális összetétel szintén mély hatást gyakorolt az élelmiszer szektorra, pl.: a spanyol vagy az ázsiai ízesítésű termékek egyre keresettebbé váltak a piacon.

Forrás: Nielsen Fresh Trends