Friss felmérés: javul az együttműködés a kiskereskedők és a beszállítók között, de akad még munka bőven

Az élelmiszeripar kereskedelmi szövetségei és véleményvezérei már régóta támogatják a beszállítók és a kereskedők közötti zökkenőmentesebb együttműködés kialakítását. Ennek jelentősége most még jobban megmutatkozott, köszönhetően annak, hogy az online élelmiszervásárlás mértéke egyre nő, a verseny egyre fokozódik és ráadásként a jelenlegi járványhelyzet is arra kényszerítette a kereskedőket és beszállítókat, hogy finomítsák működési folyamataikat.


Javuló tendencia mutatkozik a kereskedők és a beszállítók közötti kapcsolat terén. De ahogy a Coresight felméréséből kiderül a kommunikáció, az adatmegosztás és a megosztott menedzsment stratégiák még fejlesztésre szorulnak, amelyeknél a fogyasztói igényeket is szem előtt kell tartani. A kutatás szerint a kereskedők 70%-a, a beszállítók 58%-a úgy gondolja, hogy a szorosabb együttműködés nagyobb rugalmasságot biztosít a piaci és a vásárlói trendekhez történő alkalmazkodáshoz.

„A sikeres együttműködés segíthet kielégíteni a fogyasztói szükségleteket, csökkentheti a készlethiányt és sokkal jövedelmezőbbé teheti az ellátási láncokat a felesleges költségek kiküszöbölésével” – derül ki a jelentésből. „Azonban az együttműködéssel kihívások is járnak. Az eredményes közös munka érdekében a kereskedőknek és a beszállítóknak meg kell érteniük és tiszteletben kell tartaniuk egymás igényeit.”

Az adatmegosztás az egyik fő feszültségforrás a két fél között, hiszen mindketten vonakodnak a féltve őrzött értékesítési és vásárlói információk átadásától, de gyakran csak a megosztás hatékony módszere az, ami hiányzik. A Coresight felmérése azt is kimutatta, hogy a kiskereskedői kategória menedzserek fontosabb szerepet játszanak ebben a szakaszban mivel ők azok, akik az adatokat átalakítják az áruházban végrehajtandó tényleges végrehajtási folyamattá.

„A fogyasztóközpontú adatokkal kapcsolatos együttműködés fejlesztésével a kereskedők és a beszállítók között a kategória menedzser szerepköre fontosabbá válik, mint valaha.” – jegyzi meg a kutatás. „A kiskereskedelmi kategória menedzsereknek a teljes vásárlói élmény javítása érdekében szükséges jelezniük minden adatkülönbséget, amit tapasztalnak a beszállítókkal.”

A Coresight azt javasolja a menedzsereknek, hogy egy „teszt és tanulás” megközelítést alkalmazzanak az adatmegosztásban azzal a céllal, hogy egy átfogóbb stratégiát tudjanak kidolgozni, majd alkalmazni a beszállítókkal közös munka során. Ehhez mindkét félnek meg kellene osztania az alapvető értékesítési és raktározáson túli információkat is. A promóciós kampányok, a hűségprogramok, a kosárméret és az anonim vásárlói mutatók nagyobb átláthatóságának biztosítása elősegítheti a kereslettel kapcsolatos előrejelzéseket – mutat rá a Coresight.

Mindent összevetve a kereskedők elégedettebbek az együttműködési folyamat kulcsfontosságú pontjaival. 72%-uk szerint a beszállítókkal könnyebbé vált az üzletet együttműködés és hasonlóan gondolkodnak a beszállítók, 58%-uk vallja ugyanezt. A megkérdezett kereskedők 65%-a úgy gondolja, hogy a beszállítók jól bánnak a beruházásokkal, míg a beszállítók 54%-a volt elégedett a kereskedőkkel ebben a tekintetben.


A kiskereskedőket és a beszállítókat már régóta köti össze üzleti kapcsolat, de az új szükségletek miatt még együttműködőbbé kell válniuk, hiszen a kereskedők célja, hogy még személyre szabottabb, több csatornás és jól megkülönböztetett választékot legyenek képesek értékesíteni.

Forrás: www.supplychainindive.com