Egyetemi együttműködések a szabványos nyomon követés érdekében

A GS1 Magyarország több hazai egyetemmel közvetlen együttműködést kezdeményezett, annak érdekében, hogy mind az oktatók, mind az egyetemek hallgatói, naprakész, nemzetközi gyakorlatokon és ismereteken alapuló képzésben részesülhessenek az ellátási láncokban alkalmazott legmodernebb technológiájú szabványosított nyomonkövetési rendszerekről. A kezdeményezést minden esetben nyitottsággal és érdeklődéssel fogadtak az intézmények.

A GS1 nemzetközi szervezet hazai kizárólagos képviselete egyrészt vállalta, hogy workshopokat szervez az érintett egyetemi oktatók részvételével, akik ezt követően be tudják építeni a globális szabványokon alapuló nyomon követés elméleti és gyakorlati alapjait saját tantárgyaikba. Másrészt a jövőben a GS1 Magyarország szakértői aktívan bekapcsolódnak az egyetemi hallgatók ezirányú képzésébe, pl. az élelmiszer-, mezőgazdasági és logisztikai mérnökök számára, illetve a minőségbiztosítás és élelmiszerbiztonság tantárgyak keretében fognak előadásokat tartani, magyar és angol nyelven egyaránt, valamint egy gyakorlati bemutatóterek kiépítése is a tervek között szerepel.

Az előadásokon és workshopokon túl több egyetem is működtet olyan gyártó, laboratóriumi, vagy akár mezőgazdasági termelő és tenyésztő intézeteket, amelyek valós folyamatok bemutatásával támogatják az egyetemi hallgatók képzését. Ezeken a helyszíneken a globális szabványok bevezetése a folyamatokba – s ez szintén az együttműködések részét képezik – az ott tanulók számára kézzel foghatóvá teszik a nyomon követés megvalósítását, illetve segítenek annak megértésében, hogy a szabványos megoldások hogyan járulnak hozzá a hatékonyság növeléséhez valós gazdasági folyamatokban.

Az első együttműködési megállapodás a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karával született, melyet csakhamar követett a Kaposvári Egyetemmel, és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karával történt megegyezés.

„A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara elsők között csatlakozott a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platformhoz, melynek munkacsoportjai hús és hal, tej és tejtermék, bor és pálinka, valamint zöldség-gyümölcs ágazatokban dolgoztak ki globális szabványokon alapuló megoldásokat a hazai vállalkozások számára. Ekkor kerültünk kapcsolatba a platform fő koordinátorával, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-vel, melynek szabványrendszerét ma már a világ 120 országában alkalmazzák” – idézte fel az előzményeket Komlósi István dékán az együttműködési megállapodás aláírásakor.

A GS1 nyomonkövetési szabványai növelik a biztonságot, a hatékonyságot és az átláthatóságot az ellátási láncokban. Ma már csaknem 2 millió vállalkozás alkalmazza világszerte, naponta több mint 6 milliárd tranzakció történik a rendszer segítségével.

„Célunk, hogy a globális nemzetközi szabványokban rejlő értékeket és tudást átadjuk, hiszen ezek a nyomon követés, azonosítás, adathordozás, információáramlás következő generációs mérföldkövét fogják jelenteni” – emelte ki Magyar Béla, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

„Modellértékű az együttműködésünk a Debreceni Egyetemmel, közös oktatási programunkat szeretnénk majd más felsőoktatási intézményeknek is bemutatni. Meggyőződésem, hogy ez olyan kezdeményezés, ami a hazai élelmiszeripar számára komoly értéket jelent” – mondta Kétszeri Dávid üzletkapcsolati igazgató.

A nyomon követéshez kapcsolódó képzések nem csak az egyetemek számára érhetők el, hanem a GS1 Magyarország közvetlenül partnerei számára is meghirdeti változatos formátumú képzéseit.

Válasszon az Önnek és vállalkozásának legmegfelelőbb és leghatékonyabb tanulási és tájékoztatási formáink közül:

  • Vegyen részt ingyenes Nyomon követés webinarunkon, hogy megismerkedjen a nyomon követés alapjaival.
  • Kérjen kihelyezett képzést, ha a cégénél több kollégát is érint a nyomonkövetési ismeretek elsajátítása.
  • Vegye igénybe szaktanácsadásunkat, ha a lényegre koncentrálva, saját vállalkozására szabott megoldást szeretne kapni minél hamarabb.
  • Saját magát képezné szakértővé, hogy tanácsadóként több cégnek is segíthessen? Erre is van lehetőség, tudjon meg többet tavasszal induló, Magyarországon egyedülálló nyomonkövetési szakértőképzésünkről!

Tudjon meg többet weboldalunk kapcsolódó oldaláról:

www.gs1hu.org/nyomonkovetes