EDEKA - Nyomon követés a frissélelmiszer-pultokban

Egy jól felszerelt, vonzó és frissélelmiszer-pult az egyik legfontosabb kényelmi szolgáltatása a szupermarketeknek. Annak érdekében, hogy a rendeleteknek megfelelő módon lehessen frissélelmiszer-pultot működtetni, a hatóságok magas színvonal fenntartását követelik meg a vállalatoktól, ideértve az egyre részletesebb nyomonkövetési követelményeket is.

Az élelmiszer-kiskereskedelem német úttörőjeként, az EDEKA számos piacán digitális nyomonkövetési lehetőséget nyújt a frissélelmiszert kínáló pultok számára. Az fTRACE a GS1 Németországgal és az EDEKA-val közösen egy új nyomonkövetési megoldást fejlesztett ki, hogy a vásárlók közvetlenül a frissáru-pultnál vagy az okostelefonjukon tájékozódhassanak a termékek eredetéről, és hogy csökkentsék a frissélelmiszer-pultnál dolgozó alkalmazottak papírmunkára fordított idejét.


A szabályozási követelmények és az időkorlátok kezelése

Németországban minden frissáru-pulttal rendelkező EDEKA áruház köteles megfelelni a nyomon követésre vonatkozó jogszabályi követelményeknek, és rendszeres hatósági ellenőrzéseknek vetik alá őket. A dokumentumok nagy része még mindig papíralapú, alacsony fokú digitalizáció jellemző. Az egyik legfájóbb pont a frissáru-pultban dolgozó alkalmazottak tapasztalatai alapján a kicsomagoláskor szükséges listázás és katalogizálás. A német törvények megkövetelik, hogy a raktárak nyilvántartást vezessenek mindenről, amit napközben kitesznek a pultra, majd a nap végén visszavisznek a hűtőházba. Az EDEKA felismerte, hogy ez a munkaigényes lépés akadályt jelent az olyan alkalmazottak számára is, akik alapvetően szakértők az ultrafriss termékekkel, például a hússal és a halakkal kapcsolatban. Általában korlátozott idejük van az adminisztratív folyamatokra, ez pedig hozzájárul a szabályozási követelmények teljesítésének nehézségeihez.

A frissáru-pultok kiszolgálják a vásárlókat, és ezzel egyidőben teljesítik a dokumentációs követelményeket is. Ha egy bolt zsúfolt, ezek a követelmények nyilvántartási hibákhoz vezethetnek, melyek pénzügyi szankciókat eredményezhetnek, ha a hatóságok hivatalos élelmiszer-ellenőrzést végeznek.

Nagyobb hatékonyság a pultnál – táblagép a mappák helyett

A GS1 Németország támogatásával az EDEKA arra törekedett, hogy csökkentse a  papírmunkára fordított időt a frissáru-pultban, ezzel egyidejűleg pedig növelje a szabályozásoknak való megfelelést az fTRACE egy kifinomultabb változatával – egy olyan nyomonkövetési rendszer bevezetésével, amely valós időben összekapcsolja a statikus termékadatokat az ellátási lánc egyes feldolgozási lépéseire vonatkozó dinamikus tételinformációkkal.

A megtett lépések részletes leírását és az elért eredményeket legújabb esettanulmányunkban olvashatják a GS1 Magyarország Esettanulmányok platformján.

Az esettanulmányok eléréséhez kattintson ide!

A GS1 Magyarország a weboldalán magyar nyelvű esettanulmányokat tesz közzé, folyamatosan bővítve a kínálatot, több szektor képviselőinek sikeres szabványbevezetési projektjeit ismertetve.

Ha a felhasználót csak egy konkrét témakör, régió vagy GS1 szabványokon alapuló megoldás érdekli, a honlapon elhelyezett szűrők segítségével könnyen elnavigálhat a számára leginkább releváns esetek elérési útjához.

Az esettanulmányok olvasásához regisztráció szükséges, melyet követően széles időkorlát áll rendelkezésre akár több esettanulmány letöltéséhez is.

Amennyiben felkeltette érdeklődését, látogasson el a weboldalunkra:
https://gs1hu.org/iparagi-megoldasok/esettanulmanyok