E-kereskedelmi robbanás: 1 milliárd négyzetméternyi raktárhelyiségre lesz szükség 2025-re

Az online kereskedelem felélénkülése a pandémia alatt egy olyan helyzetet idézett elő Amerikában, amelynek következtében még több raktárhelyre lesz szükség a mérhetetlen mennyiségű doboz tárolására és a megrendelések kezelésére. Ráadásul a járványidőszakban a készlethiányok és számos üzlet bezárása miatt a vásárlók egyre inkább a számítógépükhöz és az okostelefonjukhoz fordultak, hogy a friss élelmiszerektől kezdve az új bútorokon át egészen a játékokig szinte  mindent így szerezzenek be.

És várhatóan ez az online vásárlási kedv a járvány elmúlása után sem fog alábbhagyni.

Egy most publikált jelentés szerint amiatt, hogy az emberek többsége inkább az online vásárlás gombra kattint, ahelyett, hogy a plázákban tenné ezt meg személyesen, egyre nagyobb lesz a kereslet az ipari ingatlanok iránt, 2025-re elérheti az 1 milliárd négyzetmétert – hiszen az online megrendelt termékek tárolását valahol meg kell oldani. Egy ingatlanközvetítő cég felmérései alapján a COVID-19 előtt az ipari lízingtevékenység 35%-a kapcsolódott az e-kereskedelemhez, ez 2020-ban 50%-ra nőtt, vagyis a lízing ilyen magas arányban kötődik már az online kereskedelmi tevékenységhez.

„Az első negyedév volt a legkeményebb időszakunk az elmúlt 3 évben” – meséli Craig Meyer az említett jelentést elkészítő JJL nevű vállalat amerikai divíziójának elnöke. Nagyobb a nyomás az e-kereskedelmi cégeken, mint egy tipikus ünnepi szezonban, mivel megváltoztak a fogyasztói igények és a kereslet.”

Meyer egy példával is érzékeltette, hogy mit is jelent ez valójában: 30 nappal ezelőtt egy kereskedelmi vállalat egy 1,2 millió négyzetméternyi raktárhelyiséget lízingelt Delaware-ben, és szinte majdnem azonnal be is költöztek, hogy el tudják kezdeni menedzselni a frissáru-megrendeléseiket. A raktár egyik részében egy hűtőtároló is a rendelkezésükre állt, ahol a hűtést igénylő élelmiszereket tudták tárolni. Ez az eset azért is különös, mert a vállalat kevesebb mint 30 nap alatt vette birtokba a helyiséget, normál helyzetben ezek az ügyletek akár 9 hónapig is elhúzódhatnak, az aláírástól az átvételig.

A JLL előrejelzése szerint az USA-ban további 100 millió négyzetméternyi hűtőházra lesz szükség azért, hogy ki lehessen elégíteni a fogyasztói szükségleteket és lépést lehessen tartani az értékesítési trendekkel.

Hogy mennyi extra raktárhelyre lesz szükség a jövőben ehhez érdemes szemügyre venni a Prologis – akik egyébként az Amazon legnagyobb bérbeadója – becslését, akik szerint az e-kereskedelmi vállalatok minden 1 milliárdos eladás után 1,2 millió négyzetméternyi disztribúciós helyet igényelnek majd.

Időközben az eMarketer is előállt egy jóslattal, amely szerint az USA e-kereskedelmi eladásai 14,5%-kát fogják kitenni a teljes kereskedelmi eladásoknak, vagyis elérik a 709,78 milliárd dolláros forgalmat még idén. Ez a szám 2024-re 18,1%-ra fog emelkedni, vagyis most először az online értékesítés meg fogja haladni az 1 billió dollárt.

Jelen pillanatban az ipari ingatlanüzlet az ingatlapiac „üdvöskéje” – mondja Meyer.

Ennek az ágazatnak a kilátásai természetesen most biztatóbbak, mint hasonló társaiknak – így pl. az irodák, kereskedelmi egységek vagy éppen hotelek, ahol egyre nagyobb az üresedés és egyre kevesebb az új üzlet és megállapodás.

A kereskedelemben különösen jellemző a boltbezárások számának növekedése, idén rekordot döntve, ami azt a nyomást helyezi az ingatlantulajdonosokra, hogy más módokat találjanak az üresen maradt helyek felhasználására. A bérlési piac szintén patthelyzetbe került, ugyanis a vállalatok miközben küzdenek, hogy nyitva tarthassák üzleteiket, igyekeznek újratárgyalni a bérleti szerződéseiket, bízva abban, hogy ki tudják használni ezt a piaci zűrzavart a saját érdekükben és alacsonyabb bérleti díjakat tudnak kiharcolni. Jan Kniffen, korábbi áruházvezető azt jósolja, hogy 2021-re az amerikai plázák harmada el fog tűnni. Ez pedig egy komoly csapást jelenthet olyan városok számára, akik a bevásárlóközpontok által fizetett adóból élnek.

Éppen ezért lehetne az egyik megoldás a raktárhelyiségek kialakítása, több példa is van arra, hogy a már nem működő plázákat alakították át logisztikai központokká.

Bár Meyer arra figyelmeztet, előfordulhat, hogy „az ilyen típusú helyek elfoglalása és átalakítása akadályokba ütközik. Számolni kell a helyi szabályozásokkal és törvényekkel, ugyanis ezek lakóövezetekben is lehetnek.”

Forrás: www.cnbc.com