Az IoT és a nyomonkövetési megoldások alkalmazása a fogyasztókért

A most bemutatott esettanulmányban a mezőgazdasági üzemek, szövetkezetek és más agrár-élelmiszeripari vállalkozások csoportja azzal kívánt versenyelőnyt teremteni, hogy a terményeikről és élelmiszereikről a rendelkezésre álló információkhoz könnyebb hozzáférést biztosítanak a fogyasztóik számára. Mindezt az IoT és a GS1-szabványos nyomonkövetési megoldások ötvözésével érték el.

Miközben számos megoldás létezik a szervezeten belüli nyomon követésre, az agrár-élelmiszeripari termékek esetében, melyek útja a fogyasztókhoz átível szervezeti határokon, a növények ültetési dátumával kezdődő események teljes körű felügyeletét biztosítani kell.

A Future Intelligence kifejlesztette az IoT alapú nyomonkövetési megoldást, a QUHOMAtrace-t. A GS1 EPC-kompatibilis szabványok biztosítják a mezőgazdasági területek, a terménytételek, valamint a mezőgazdasági parcellákhoz és növénykultúrákhoz kapcsolódó érzékelők azonosítását.


A jelenleg elérhető IoT megoldással a termelési költségek csökkentésére, a hozam/minőség növelésére összpontosítanak. Az éghajlatváltozás hatással van a mezőgazdasági vállalkozásokra, emiatt egyre inkább elterjed, hogy a kockázatok csökkentésére bizonyos eszközöket vezessenek be a termelők. Mivel az ellátási láncon belüli egyenlőtlenségek erősödnek, az agrár-élelmiszeripari vállalkozások számára egyre fontosabbak a fogyasztóközpontú javaslatok.

Előnyök, melyeket a két technológia ötvözésével sikerült elérni:

  • Információt biztosít a farm nyilvántartása számára mielőtt a termést feldolgozzák. Az összesített szenzoradatok feltárják, hogy az adott mezőgazdasági parcella alkalmas-e minőségi növények és élelmiszerek előállítására
  • Az IoT adatok bizonyítják bizonyos mezőgazdasági gyakorlatok szükségességét, ezért ellenőrizhetőek a termelők környezetvédelmi szempontjai
  • Segít népszerűsíteni a helyben előállított élelmiszerek előnyeit
  • Lehetőséget kínál innovatív digitális marketingkampányokra a fogyasztó és a mezőgazdasági termelő, valamint a szövetkezetek közötti közvetlen kommunikáció révén

Az Archaia Oleneia szövetkezet tagja a Mimmis Farm, amelynek tulaja, George Mimmis is alkalmazza a digitális technológiákat és a GS1 szabványokat.

„Az üzleti partnereim számára versenyelőnyként biztosíthatom az upstream nyomon követést, és további GS1 azonosítókkal is dolgozhatok, mint például az egyes fák éves termésének nyomon követése a GIAI azonosítón keresztül.”         George Mimmis, Mimmis Farm

Olvassa el a teljes esettanulmányt, mely letölthető magyar nyelvű Esettanulmány platformunkról itt:

https://gs1hu.org/iparagi-megoldasok/esettanulmanyok

A GS1 Magyarország weboldalán magyar nyelvre lefordítva nemzetközi esettanulmányokat tesz közzé, folyamatosan bővítve a kínálatot, több szektor képviselőinek sikeres szabványbevezetési projektjeit ismertetve.

Ha a felhasználót csak egy konkrét témakör, régió vagy GS1 szabványokon alapuló megoldás érdekli, a honlapon elhelyezett szűrők segítségével könnyen elnavigálhat a számára leginkább releváns esetek elérési útjához.

Az esettanulmányok olvasásához regisztráció szükséges, melyet követően széles időkorlát áll rendelkezésre akár több esettanulmány letöltéséhez is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, látogasson el a weboldalunkra:
https://gs1hu.org/iparagi-megoldasok/esettanulmanyok