Ásványvíz nyomon követése a forrástól a fogyasztóig

A GS1 Argentína segítségével az argentin Aguas Misioneras vállalat GS1 szabványokat vezetett be helyszíneinek (pl. kutak és üzemek) és logisztikai egységeinek egyedi azonosítása érdekében, amellyel immár sikeresen tudja nyomon követni termékeit az ellátási láncban – az ásványvizet adó kúttól egészen a szupermarketekig.

Az Aguas Misioneras Argentína Misiones tartományában található állami vállalat, amely nyomonkövetési rendszert kívánt bevezetni, hogy a szupermarketekbe szállított palackozott vizet vissza tudja vezetni visszahívás esetén addig a kútig, amelyből azt az adott palack vizet kinyerték.

A fogyasztók biztonsága és elégedettsége érdekében a vállalat egy átfogó rendszert szeretett volna alkalmazni a palackozott ásványvizek termelésének, csomagolásának, tárolásának és elosztásának nyomon követésére - a kúttól a szupermarketekig - és szükség esetén a származási kúthoz történő visszavezetésig.

Az Aguas Misioneras termékei már évek óta elérhetőek voltak a kereskedelemben, GS1 ITF-14 vonalkódokat használtak a palackozott vizeiken. A vállalatnak azonban javítania kellett nyomonkövetési rendszerén, hogy visszahívás esetén a termékeire vonatkozó, szabványokon alapuló, helyes azonosítási gyakorlattal rendelkezzen, mely lehetővé teszi a gyors reakciót, amikor a termékek visszahívása a fogyasztók védelme érdekében elengedhetetlen.

Visszahívás esetén a különböző helyekről (kutakról) származó víztételek visszakövetése a GS1 SSCC azonosító segítségével végezhető el.

  • Aguas Misionerasban három víznyerő kút található; a kutakból származó víz „tételként” azonosítható a vonalkódokban lévő GTIN+tételszámmal.
  • Az egyes tételekből származó víz bekerül a gyártási folyamatba, csomagolják és raklapokra teszik.
  • Egy SSCC általazonosított raklapra kerülnek a termékek, amelyet kiszállítanak a szupermarketekbe. 

Visszahívás esetén az egyes raklapok SSCC-je alapján meg lehet határozni, hogy mely szupermarketek kapták meg a visszahívandó palackozott vizet, amely a GTIN által azonosított bizonyos tételből/kútból származó vizet tartalmazza. 

Ha kíváncsi az esettanulmány további részleteire, keresse fel magyar nyelvű Esettanulmány platformunkat, ahol számos sikertörténet között megtalálható az Aguas Misioneras példájának részletes leírása is.

Tovább az Esettanulmányok oldalra