Agrárminiszter: a digitális mezőgazdaság digitálisan felkészült gazdákat kíván

Minél előbb át kell venni az innovatív technológiákat. A magyar agrárium csak abban az esetben tud versenyképes maradni nemzetközi viszonylatban is, ha az innovatív technológiákat mielőbb átveszi, és azokat a hazai gazdák is elkezdik széles körben alkalmazni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az NAK TechLab Demo Day konferencián, szerdán, Budapesten.

A mezőgazdaság digitalizációjához rendelkezésre kell állniuk a megfelelő technológiai eszközöknek és kompetenciáknak.

A NAK TechLab programja már több mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztését segítette 

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság digitalizációja nem csupán kényelmi vagy hatékonyabb munkaszervezési célokat szolgál, hanem globális szinten egy új versenyhelyzetet is teremt. Céljaink eléréséhez azonban nem elegendő a jelenleg működő digitális vívmányok átvétele. Szükséges az is, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő technológiai eszközök és a használatukhoz elengedhetetlen kompetenciák. Ezért fontos és előremutató a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara TechLab programja, mely 2019-es alapítása óta több mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztésében segédkezett, melyekből számos kézzelfogható, a szektor számára új szolgáltatás, megoldás jött létre – tette hozzá.

Kiemelt jelentőségűek azok a megoldások, amelyek a felhasználói oldal számára emészthetőbbé, könnyebben integrálhatóbbá teszik az eszközök használatát.

A miniszter arra emlékeztetett, hogy a kormány jelentős forrásokkal támogatja a mezőgazdaság modernizációját. Emellett 2019 augusztusában fogadták el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját, amely az ágazat felkészítésének első mérföldkövének tekinthető. Jelenleg már az élelmiszeriparra vonatkozó hasonló célú stratégia készül. Kifejtette, idén július 26-tól lehetett benyújtani a támogatási kérelmeket a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatására. A kormány által több mint háromszorosára emelt vidékfejlesztési forráskeretnek köszönhetően 100 milliárd forint áll a gazdák rendelkezésre. A kiírás hatalmas érdeklődés mellett zárult november 19-én, ugyanis több mint 2900 pályázat érkezett be, 212 milliárd forint értékben.

Az új technológia termelésbe való átültetéséhez nélkülözhetetlen, hogy a gazdák pontosan ismerjék a használatukat 

Nagy István kitért arra is, hogy a precíziós eszközök, a drónok, a szenzorok és felhő szolgáltatások is csak akkor fognak jól működni, ha a mögöttük lévő gazdák értik a használatukat, és az eszközök így segítik a döntések meghozatalát és azok végrehajtását. Ezért minden olyan kezdeményezés, amely a legújabb technológiáknak a termelésbe való átültetését, a felhasználói oldal számára emészthetőbb, könnyebben integrálhatóbb megoldások kifejlesztését célozza, kiemelt jelentőséggel rendelkezik – hangsúlyozta a tárcavezető.

A digitalizáció kiterjesztése során széles társadalmi összefogásra van szükség, hiszen csak így lehet felvenni a versenyt a piac fajsúlyos szereplőivel. A sikeres digitalizációs stratégiák kialakításakor elsődlegesen azt szükséges szem előtt tartani, hogy tiszta adatból, szabványos rendszerekkel tudunk csak hatékony működést elérni.
A GS1 rendszere már több, mint 45 éve szolgálja ki Partnerei igényét az egész világon, számos iparág között az agrárszektorban is.
Forduljon hozzánk segítségért, hogy Ön is meg tudjon felelni a szektor kihívásainak!

Forrás: https://www.agroinform.hu/gazdasag, GS1