Gyakran Ismételt Kérdések

II. A GS1 Partnerség előnyei


1. Globalitás, üzleti hatékonyság
Igen, a GS1 vonalkódokat a világon mindenhol elfogadják.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában előfordulhatnak olyan kisebb üzletek, amelyek nem tudják kezelni az EAN-13 vonalkódokat, és 12-jegyű UPC kódokat kérnek. Erről előzetes egyeztetés ajánlott kereskedelmi partnereivel. A GS1 UPC Cégprefix igényléséért vegye fel a kapcsolatot a GS1 Magyarország ügyfélszolgálatával.
A GS1 szabványok használata az alábbi üzleti előnyökkel jár:

 • Gyors és pontos adatszerzés az ellátási lánc minden pontján
 • Kevesebb készlet felhalmozás, és kevesebb veszteség
 • Gyors reagálás a kereskedelmi partnerek igényeire
 • Automatizált raktározási folyamatok lehetősége
 • Hatékonyabb irányítás a raktározási és elosztási folyamatok felett
 • Kevesebb termékbeazonosítással kapcsolatos hiba
 • Tökéletesebb vállalkozások közötti kommunikáció az ellátási láncban
 • Közös szabvány használatának lehetősége az összes kereskedelmi partnerrel - ezért nincsenek ellentétes igények
Az EDI (elektronikus adatcsere) lehetővé teszi a kereskedelmi partnerek számára, hogy hatékonyan és automatikusan kommunikálják egymással az üzleti adatokat.

Az EDI szabványok (mint a GS1 EANCOM vagy GS1 XML) használatával az adatokat gyorsan és pontosan lehet kommunikálni még egymással nem kompatibilis rendszerek között is.

Az EDI sikeres bevezetése jelentős előnyökkel jár minden érintett szereplő számára:

 • Költséghatékonyság – jelentősen csökken a tranzakciók során használt papír mennyisége, ezzel egy időben csökkennek az adminisztrációs feladatok és költségek. A felszabaduló munkaidőben a munkatársak más értéknövelő feladatokat végezhetnek a szervezeten belül.
 • Gyorsaság – percek alatt továbbítható nagy mennyiségű adat egyik számítógépes rendszerből a másikba. A partnerek közötti gyors kommunikáció a vevői elégedettségre is pozitív hatással van.
 • Pontosabb adatok – az EDI kiküszöböli a manuális adatbevitelből eredő hibákat.
 • Hatékonyabb logisztika és nagyobb termelékenység – az EDI segítséget nyújt a termelés, beszerzés és kiszállítás menedzselésében. Az EDI az egyik kulcseleme az ún. just-in-time rendszereknek, hatékonyan csökkenthető a készletszint, a készlethiány és a visszaküldött termékek mennyisége.
A GS1 Magyarország legújabb fejlesztésű és legnépszerűbb szolgáltatása a SzabványMenedzser szoftver és platform, amely az ellátási láncokban elvárt GS1 szabványos azonosításra, vonalkódos jelölésre, valamint az üzleti adatok nyilvántartására kínál megoldást.  

A szolgáltatás legfontosabb funkcióit minden, aktív GS1 jogviszonnyal rendelkező Partnerünknek elérhetővé tesszük 2019 januárjától.

2. Mit kapok a GS1-től?
A GS1 Magyarország szolgáltatásaink részletes leírása megtalálható Társaságunk Általános Üzleti Feltételeinek 1. sz. mellékletében, valamint honlapunkon a SZOLGÁLTATÁSOK menüpont alatt. 
A regisztrációt követően minden GS1 Partner jogosulttá válik:

 • Egyedi GLN szervezetazonosító szám használatára cége azonosításához,
 • Egyedi Globális cégprefix használatára (amennyiben a regisztráció során igényelt ilyet), amelynek segítségével igénybe veheti a GS1 szabványokat,
 • A GS1 Magyarország SzabványMenedzser szoftver és platform szolgáltatásának használatára,
 • Folyamatos technikai helpdesk támogatás igénybevételére,
 • A jelszóval védett MyGS1 oldal használatára,
 • Vonalkód jelképek ellenőrzésének igénybevételére,
 • Technikai útmutatók használatára,
 • GS1 képzéseken való részvételre.
A GS1 Magyarország által fejlesztett és üzemeltetett SzabványMenedzser szoftver segítségével képezhetik - többek között - a GTIN-13-as termékazonosító számokat és az azokat megjelenító EAN-13-as vonalkód jelképet is, melyet nyomtatásra elküldhetnek erre szakosodott szolgáltató cégek, nyomdák részére. Társaságunk honlapján megtalálják a GS1 Magyarország szolgáltatói programjához csatlakozott azon cégek listáját, akikkel felvehetik a kapcsolatot a fenti tevékenységek elvégzésére.

A MyGS1 a GS1 Magyarország honlapján keresztül elérhető, jelszóval védett felület, melyet a GS1 Magyarország Partnerei a számukra biztosított elektronikus jelszó, e-mail cím és GLN szám segítségével tudnak elérni. A felületen a GS1 Magyarország elérhetővé teszi a GS1 Partner adatait, a GS1 és a Partner között létrejött aktuális Licenc Szerződést, a GS1-től igényelt szolgáltatásokról szóló Igazolást, az árbevételi kategória bejelentését, a GS1 által kiállított számlákat, valamint lehetőséget biztosít az adatok módosítására, jelszóváltoztatásra és egyéb online szolgáltatás(ok) igénybevételére. 

A GS1 Magyarország honlapjának MyGS1 kezdőoldalán kattintson az ’Elfelejtett jelszó’ linkre. A rendszer az új jelszót a kapcsolattartó e-mail címére küldi ki. Amennyiben időközben a kapcsolattartó és/vagy email címe megváltozott, az új jelszó igénylése előtt a változást jelentse be írásban ügyfélszolgálatunkon. 

A Tudástár a GS1 Magyarország honlapján elérhető kiadványok, összefoglalók és esettanulmányok összessége tematikusan csoportosítva, amely segíti a GS1 Rendszer magyarországi elterjesztését és gyakorlati alkalmazásba vételét. A GS1 Magyarország Partnerei a számukra biztosított elektronikus jelszó, e-mail cím és GLN szám segítségével a kizárólag regisztrált Partnerek számára biztosított szakmai dokumentumok elérésére is jogosultak a MyGS1 felületen található Tudástárban.

A GS1 Magyarország lehetőséget biztosít Partnerei részére létrehozott vonalkódjaik vizsgálatával kapcsolatban. A szolgáltatás igénybe vételével Partnereink megbizonyosodhatnak arról, hogy vonalkód jelképek szabványszerűek, jól olvashatóak, a kereskedelmi forgalomban való használatra alkalmasak.

A vonalkód vizsgálattal kapcsolatos részletek, valamint a szükséges igénylőlap megtalálható a GS1 Magyarország honlapján, kattintson a fenti szolgáltatások nevére a további részletekért.

A GS1 Magyarország rendszeresen szervez egy-egy témakört felölelő oktatásokat, akár kezdők, vagy gyakorlottabb GS1 Partnerei számára. Szakértő oktatóinktól és átfogó szakmai anyagainkból az elméleti és a gyakorlati tudást is megszerezheti.

Bővebb információért keresse fel GS1 Akadémia aloldalunkat, ahol megtalálhatja az aktuális képzési dátumainkat és online űrlapunk kitöltésével azonnal regisztrálhat is képzéseinkre.

Személyes konzultáció-szaktanácsadás

Szakmai kérdésekben lehetőség nyílik a GS1 Magyarország szakértőivel való személyes konzultációra. Munkatársaink a hét minden munkanapján személyesen, telefonon és emailben állnak rendelkezésére. A személyes konzultációk előtt kérjük,egyeztessen időpontot és témát, hogy mindig a megfelelő munkatársunk foglalkozhasson Önnel (kapcsolatfelvétel: info@gs1hu.org). 

Bővebben szaktanácsadási szolgáltatásainkról itt olvashat: https://gs1hu.org/szaktanacsadas
Kérésére kihelyezett képzést tartunk vállalatánál előre egyeztetett terjedelemben és témában, cégre szabottan. Gyakran előfordul, hogy egy-egy GS1 Partnerünknél nem elegendő 1-2 kolléga ismereteit bővíteni a GS1 szabványokról, akár egész osztályok, részlegek számára is hasznos és elengedhetetlen lehet, hogy a vállalkozás tevékenységét figyelembe véve testre szabottabb módon, a cég működését alapul véve biztosítsunk mélyebb tudást a bevezetéshez és a mindennapi szabványalkalmazáshoz.


Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy vállalkozásánál akár egész csoportok munkáját könnyítheti meg a GS1 szabványok alkalmazásának és gyakorlati működtetésének bővebb ismerete, írjon nekünk az info@gs1hu.org e-mail címen.
3. MyGS1 webportál
A MyGS1 a GS1 Magyarország honlapján keresztül elérhető, jelszóval védett felület, melyet a GS1 Magyarország Partnerei a számukra biztosított elektronikus jelszó, e-mail cím és GLN szám segítségével tudnak elérni. A felületen a GS1 Magyarország elérhetővé teszi a GS1 Partner adatait, a GS1 és a Partner között létrejött aktuális Licenc Szerződést, a GS1-től igényelt szolgáltatásokról szóló Igazolást, az árbevételi kategória bejelentését, a GS1 által kiállított számlákat, valamint lehetőséget biztosít az adatok módosítására, jelszóváltoztatásra és egyéb online szolgáltatás(ok) igénybevételére.

A GS1Magyarország honlapjának MyGS1 kezdőoldalán kattintson az ’Elfelejtett jelszó’ linkre. A rendszer az új jelszót a kapcsolattartó e-mail címére küldi ki. Amennyiben időközben a kapcsolattartó és/vagy email címe megváltozott, az új jelszó igénylése előtt a változást jelentse be írásban ügyfélszolgálatunkon. 

A céges adatokban bekövetkezett változásokat írásban kell benyújtani, a változásról szóló Cégbírósági végzés másolatának Társaságunk részére e-mailben (info@gs1hu.org) vagy postai úton (1139 Budapest, Fáy utca 1/b) történő megküldésével. Amennyiben a licencdíjról szóló számlánkat a fentiek miatt nem tudják befogadni, kérjük a számlát a végzéssel együtt módosítás céljából visszaküldeni szíveskedjenek.
Amennyiben rendelkeznek a MYGS1 oldalon a bejelentkezéshez szükséges adatokkal, akkor ott el tudják végezni a módosításokat. Ha nincs lehetőségük belépni a MyGS1 oldalra kérjük, küldjék meg írásban a megváltozott adatokat ügyfélszolgálatunknak e-mailben (info@gs1hu.org) vagy postai úton (1139 Budapest, Fáy utca 1/b). A következő adatokat tartjuk nyilván a kapcsolattartókról: kapcsolattartó neve, munkaköri területe, felelősségi köre, beosztása, telefon-, fax-, mobiltelefon száma, email címe.
A GS1 Magyarország által a Partnerrel szemben érvényesített díj mértéke meghatározásának alapjául szolgáló kategória a licenckód kiadásának napját megelőző második lezárt adóévben elért teljes árbevétele [értékesítés nettó árbevétele], gazdálkodó szervezettől eltérő jogalany esetén pedig a más módon igazolható működési bevételek (ú.m. pl. költségvetési, uniós források, saját hatáskörben bármely jogcímen beszedett bevételek) összessége alapján kerül meghatározásra.

A Bevételi Adatok alapjául szolgáló okiratot a Partner köteles annak elkészültétől, létrejöttétől számított 30 napon – de azon Partnerek esetén, amelyeket a Számviteli törvény szerint beszámoló készítési kötelezettség terhel, legkésőbb az erre nézve előírt határidőt követő 15 napon – belül a GS1 Magyarország részére megküldeni. Az árbevételi kategória módosulását a jelszóval védett MyGS1 felület használatával is be lehet jelenteni.