Legyen jogszerű szabványalkalmazó

Tudjon meg többet arról, hogy a GS1 szabványok miért csak jogszerű keretek között alkalmazhatók!


A vonalkódok kulcsszerepet játszanak az ellátási láncokban, lehetővé téve a kiskereskedők, a gyártók és a beszállítók számára, hogy automatizált módon rögzítsék az áruk mozgásával és tárolásával kapcsolatos információkat. Segít időt és erőfeszítést megtakarítani, amelyet egyébként az ilyen információk manuális rögzítésére fordítana az ellátási láncban minden egyes kereskedelmi partner.

A termékek nyomon követhetősége, eredetének ismerete, megbízhatóságának ellenőrizhetősége, probléma esetén a könnyű és gyors visszahívás lehetősége egyre erősebb igény és elvárás a kereskedők, a lakosság és a hatóság irányából egyaránt. Ennek biztosításához a termékek GS1-szabványos azonosítószáma és az azt tartalmazó vonalkód a legtöbb IT megoldás és üzleti folyamat alapját képezi. 

A GS1 szabványelemek alkalmazása GS1 licencköteles, akár GTIN számról, akár csak a GS1 szabványrendszer által biztosított belső azonosítókról beszélünk. Az EAN vonalkódok generálása és használata szintén hivatalosan megkötött és élő GS1 licenccel végezhető tevékenység (lsd. MSZ ISO/IEC 15420:2015 szabvány).

A GS1 rendszer licenccel rendelkező gyártók és kereskedők, akik jogszerűen és hitelesen alkalmazzák a GS1 szabványrendszer egyes elemeit termékeik azonosítására, nyomon követésére, márkájuk beazonosíthatósága és védelme érdekében, a legfőbb elszenvedői a rendszert nem legálisan használók által okozott károknak.

Legyen szó illegális számhasználatról vagy rosszul képzett azonosítókról, vonalkódokról – minden ilyen anomália idő- és presztízsveszteséget, nem utolsó sorban többletköltséget jelent az ellátási lánc különböző szereplőinek, beleértve a helyesen eljárókat is. A jogszerűtlen vagy hibás szabványhasználat nem minden esetben szándékos, a megfelelő tudás és információk hiányában is előállhat egyes szervezeteknél, vállalkozásoknál.

Számos más GS1 Tagszervezettel együtt a GS1 Magyarország is célul tűzte ki a jogszerűtlen és szakszerűtlen azonosító számokat képző vállalkozások, piaci szereplők számának visszaszorítását. Ennek érdekében programot indított, amelyben munkatársai kereskedői együttműködésekkel és helyszíni ellenőrzésekkel szűrik ki azon vállalkozásokat, melyek feltételezhetően a teljes körű ismeretek hiányában vagy tudatosan jogszerűtlenül ill. szakszerűtlenül alkalmazzák a GS1 megoldásokat; azaz a GS1 szabvány alapján képzett azonosítókat, illetve az azokat feltüntető EAN-13 vagy EAN-8 vonalkódokat.   

Előnyök - a jogszerű használaton túl - a GS1 licenc-szerződés megkötésével és számtartomány (cégprefix) igénylésével:

Saját termékei és promóciói szabványos, nemzetközi azonosítóival lehetősége van kilépni a külső piacokra, más kereskedők felé, vagy akár külföldre is.
Szabványos kupon bocsátható ki, amely egyszer használatos, egyedi kóddal ellátott, és tartalmazhatja az értéket, lejárati dátumot, egyben a kasszáknál is könnyen kezelhető.
Egységes kódrendszerrel könnyű az átlátható riportolás, a kereskedelmi folyamatok és eredmények monitorozása, nyomon követése.
Online piactereken könnyebb az értékesítés, a szabványos kódot egyre több platform kéri a belistázáshoz.

Amit még pluszban biztosítunk:

  • GS1 partnerek számára 5 db vonalkód vagy címke ellenőrzésének lehetősége a GS1 rendszer licenc keretein belül (adatfelépítés, méret, nyomdai kivitel, stb.).
  • Az azonosítószám- és kódgenerátor SzabványMenedzser szoftver használata a GS1 rendszer licenc keretein belül, a saját márkás termékek nyilvántartására és jelölésére.

A leggyakoribb szabványalkalmazási gyakorlatok, melyek sokszor jogtalanul kerülnek alkalmazásra

1. Gyártói termékazonosítás

Az EAN vonalkódban a leggyakrabban alkalmazott azonosító a GS1-szabványos GTIN (korábbi nevén: EAN) termékazonosító szám. Ezt a GTIN számot 13 karakter esetén a gyártó, esetleg a forgalmazó képezi a számára a GS1 Tagszervezet által kiadott, egyedi, céghez rendelt GS1 Cégprefixből. Ez biztosítja, hogy minden GTIN visszavezethető, mely gyártó vagy forgalmazó által került kiadásra. A GS1 Cégprefixet a GS1 Tagszervezettől kell igényelni, annak tartománya nem megosztható, az más jogi személynek át nem ruházható. A rövidebb, 8 karakteres azonosítót termékenként teljes egészében a GS1 Tagszervezettől kell igényelni.


2. Egalizált termékek cégen belüli belső azonosítása

A termékek egy másik típusánál, így a belső előállítású termékek vagy a saját márkás termékek egy részénél a kereskedők jellemzően 13 vagy 8 karakteres belső azonosító számot alkalmaznak. Ekkor a vonalkód jellemzően „20”-as karakterekkel kezdődik, míg a többi karaktert az alkalmazó vállalat teszi hozzá, azonosítva cégen belül egyedileg a terméktípust.


3. Nem egalizált termékek cégen belüli belső azonosítása

A termékek egy speciális részénél, a nem egalizált termékeknél jellemzően az aktuális súly adatot, úgynevezett súlykódot is tartalmazó, szintén GS1 szabvány szerint képzett belső azonosító kerül feltüntetésre az EAN-13 vonalkódban. Ebben az azonosítóban a súly adat mellett már nem fér el 13 karakterben a GS1 Cégprefix, így a gyártó vagy forgalmazó márkatulajdonos cég nem köthető a kódhoz és a számhoz, ezáltal a termékhez sem. Ez az azonosítószám kizárólag a kereskedő adatbázisában lévő 4 karakteres belső, céges termékazonosítóra mutat. A súly adat helyett árat vagy darabszámot is szerepeltethetünk.

Szolgáltatásaink

Kérdése merült fel? Keresse kollégáinkat!