TE-FOOD International GmbH

A magyar fejlesztés eredményeképp létrejött TE-FOOD modern, költséghatékony megoldást kínál élőállat és frissáru, valamint késztermék nyomon követésére a farmoktól a végfelhasználókig. 

Éves szinten minden tizedik ember érintett valamilyen élelmiszer okozta megbetegedésben, amely a statisztikák szerint 400 000 ember halálát is eredményezi. A jól kialakított nyomon követés nem csak az élelmiszerbiztonságot növeli, de egyben minőségügyi eszköz és marketing lehetőség.

A magyar fejlesztés eredményeképp létrejött TE-FOOD modern, költséghatékony megoldást kínál élőállat és frissáru, valamint késztermék nyomon követésére a farmoktól a végfelhasználókig. Átláthatóvá teszi az élelmiszer életútját az ellátási lánc tagjainak, a végfelhasználóknak, valamint az élelmiszeripari hatóságoknak a legújabb technológiák alkalmazásával.

A sorozatos csalások (hígítás, hamisítás, szürkegazdaság, félrecímkézés, szennyezés, túladagolás) jelentős bizalmi válságot okoztak az ellátási lánc tagjai, a hatóságok, és a végfelhasználók között. Az élelmiszerek történetiségét leíró információk hiánya nem csak fenntartja ezt a bizalmatlanságot, de jelentős extra költséget is jelent (széleskörű termékvisszahívások, többszöri antibiotikumos kezelés, stb.).

A megoldás a minél szélesebb körű digitalizáció, a teljes láncot felölelő, egységes, logisztikai- és élelmiszer-biztonsági adatokat is tartalmazó nyomonkövetési információs rendszer bevezetése, amely biztosítékot nyújt a fenti problémák enyhítésére.

Célunk, hogy az elkövetkező 5 évben a TE-FOOD nyomonkövetési rendszereiben tárolt adatok 1 milliárd potenciális vásárló számára legyenek elérhetők.

A TE-FOOD kapcsolódási lehetőséget biztosít a nyomon követést még nem végző cégeknek, és a belső nyomonkövetési, vagy ERP rendszerrel már rendelkezőknek is.

Az ellátási lánc tagjai mellett mobil alkalmazást biztosít a végfelhasználóknak is, amellyel a boltban betekintést nyerhetnek a megvásárolni kívánt termék historikus adataiba (pl. származás, állatorvosi vizsgálatok, oltások és antibiotikumos kezelések, vágás ideje, csomagolás ideje, tárolás körülményei, stb.).

A TE-FOOD fejlesztése által az élelmiszeripari hatóságok ellenőrzési pontokat határozhatnak meg, amelynek eredményei automatikusan a vizsgált termékek történetiségéhez csatolódnak. Emellett pedig valós időben tudják monitorozni egy régió élelmiszer-ellátásának státuszait.

A TE-FOOD 2016-ban került bevezetésre Vietnamban. Mára több, mint 6000 ügyféllel rendelkezik, több mint 10 000, ellátási láncban dolgozó képzése zajlott le egy év alatt, és a nyomon követett termékek
30 millió emberhez jutnak el. A rendszer óriási mennyiségű állat nyomon követését végzi heti hét napon keresztül a tenyésztőktől a vágóhidakon és nagykereskedelmi piacokon át a kiskereskedelemig.


A TE-FOOD számokban:

• 18 000 sertés / nap
• 200 000 csirke / nap
• 2,5 millió tojás / nap
• 50 000 doboz tejtermék / nap
• 60 000 csomag zöldség / nap


Üzleti bevezetéseink 2018 óta:

• Auchan Retail France
• Auchan Retail Portugal
• Auchan Magyarország
• MIGROS
• GrainCorp
• Vinamilk
• Pannonia Bio Zrt.
• Rujamar

A rendszer segítségével jelentősen tisztult az élelmiszer ellátási lánc, kevesebb a csalás, és a vásárlókat a közvéleménykutatások szerint megnyugtatja, hogy bármikor megismerhetik az élelmiszer eredetét.  
2018-ban a rendszer alapjaiban is átalakult, az adattárolásra bevezetésre került a blockchain hálózat. A tranzakciós adatok meghamisítását struktúrájában lehetetlenné tevő blockchain technológia a TE-FOOD adatainak hitelességét növeli, hiszen az ott eltárolt adat kvázi módosíthatatlan. A TE-FOOD így válhatott egy, az élelmiszerbiztonság iránt elkötelezett nemzetközi társasággá. Ezzel elértük a tavaly kitűzött célunkat, és a TE-FOOD rendszert több országban bevezetve nemzetközi rendszerré terjesztettük ki, és így már mintegy 250 millió potenciális vásárló vizsgálhatja meg bizonyos élelmiszerek ­blockchain-hitelesített nyomonkövetési adatait. 
Kifejezetten a KKV szektor számára 2020-ban kifejlesztettük a TE-FOOD Lite platformot, mert partnereink igényei azt mutatták, hogy a nyomonkövetési rendszerek piacáról hiányzik egy olyan szolgáltatás, amely segítségével egyszerűen és gyorsan ki lehet terjeszteni a nyomonkövetési erőfeszítéseket a vásárlói tájékoztatás irányába. A TE-FOOD Lite platform segítségével akár 2 hét alatt bevezethető egy termék ellátási láncának szereplőit részletesen bemutató, QR alapú vevőtájékoztató rendszer.

Kapcsolat

TE-FOOD International GmbH.

An der Technologiewerkstatt 1,
72461 Albstadt, Germany
Tel.: +36-30-374-7569