34. Nemzetközi GS1 Egészségügyi Konferencia Bangkokban

2018. október végén került megtartásra a GS1 globális, nonprofit szabványügyi szervezet rendezésében a 34. Nemzetközi GS1 Egészségügyi Konferencia és Kiállítás Bangkokban. A 33 országból érkező, több mint 250 egészségügyi szakember a konferencia keretében megismerhette az egészségügyi ellátási láncok legújabb hatékonyságnövelő trendjeit, a szektornak szánt legújabb szabványmegoldásokat és szabványalapú szolgáltatásokat, melyek többek között elősegítik a jogszabályoknak történő megfelelést és a korszerű betegbiztonsági folyamatok bevezetését.

A GS1 globális szervezete számára az egészségügy két évtized óta kiemelt szektor: hiszünk abban, hogy szabványaink és megoldásaink integrált alkalmazásai hozzájárulnak a szektor ellátási láncainak átláthatóságához, a költség- és folyamathatékonyságához, nem utolsó sorban támogatják az emberi élet védelmét, a páciensek biztonságos és magas színvonalú ellátását.

A 4 plenáris előadás, és a 13 párhuzamos szekció illetve speciális “Kérdezd a szakértőket” szekcióülésen mintegy 50 szakmai előadó osztotta meg gondolatait és tapasztalatait a résztvevőkkel, minden nap más-más kiemelt témához kapcsolódóan.

Három nap – 3 kiemelt terület

A konferencia első napján a kórházi szabványalkalmazási gyakorlatok és azok eredményei kerültek bemutatásra a világ minden részéről. A plenáris és a szakértői szekció ülések előadóiként a kórházak képvelői többek között szóltak a kórházi eszközök és gyógyszerek nyomon követési megoldásairól, a betegek azonosíthatósáról, de korábbi konferenciákhoz képest komplex nyomon követési szemlélet és rendszerek megvalósítási igénye, illetve szándéka is megjelent az intézmények képviselői részéről. Kiemelt figyelmet kapott továbbá a mennyiségű alapú betegellátás felváltó minőségi ellátás megteremtésének gondolata. Mindezek okán előtérbe került az adatok fontosságának és pontosságának kérdése, az adatminőség, és az adatteljeskörűség, amely elengedhetetlen egy nem megkerülhető digitális betegellátási rendszer kiépítéséhez.

A második nap témája a gyógyszerek nyomon követése volt, amelynek részeként külön figyelmet kapott a hatósági előírások és azok GS1 szabványokkal történő megfelelésének lehetőségei. Az európai uniós előírások mellett például, az amerikai, az argentin, a thaiföldi, és várható kínai szabályozás is ismertetésre került, de a súlyosan elmaradott országokba segélyként érkező gyógyszerek nyomon követésének GS1 szabványokkal történő támogatása is bemutatásra került (USAID). A másodlagos, kiskereskedelmi csomagolásra kerülő egységes azonosítókon túl a betegágy melletti adatrögzítést segítő felhasználási egység (unit of dose), és a magasabb csomagolási szintek nyomon követését segítő gyűjtő- és logisztikai címkék használatában rejlő lehetőségek is a beszélgetésekben rendre megjelentek.

A zárónapon az UDI, az orvostechnikai eszközök egyedi azonosítása (Unique Device Identification) volt a célkeresztben, hiszen sok országban és földrészen már megjelentek azok a hatósági előírások, amely az ellátási lánc minden szereplőjére új tennivalókat ró az eszközök nyomon követhetősége, és ezáltal a betegek biztonságának növelése érdekében. A 2014-től bevezetett amerikai FDA és a török szabályozást immár követte az európai (2020-tól alkalmazandó), de 2019-22-ben indul Dél-Koreában, Brazíliában, Indiában, Ausztráliában, Szaúd-Arábiában is a kötelező bevezetés, sőt, immár a Kínában is az a nemzetközi szabványokon alapuló, GS1 alapú megoldások jogszabályi elvárásrendszerének megfogalmazásán munkálkodnak. Immár bizonyosággal elmondható: az UDI bevezetése és a termékek nyomon követése egységes elveken meg fog valósulni 5-8 éven belül a világ szinte minden részén.

A konferencia előadásai elérhetőek az következő linken: https://www.gs1.org/events/2018/bangkok

A következő nemzetközi egészségügyi konferenciára 2019. március 26-28. került sor Amsterdam mellett, amelyre néhány héten belül már lehet regisztrálni: https://www.gs1.org/events/544/gs1-healthcare-conference .


Rendben További információk