Így növeli az átláthatóság a márkahűséget

Label Insight és a Food Marketing Institute (FMI) új, közösen összeállított jelentése azt vizsgálja, milyen hatással van az élelmiszervásárlási kedvre a hiteles információk elérhetősége és az ellátási láncok átláthatósága.

A Label Insight és a Food Marketing Institute új jelentése szerint az élelmiszervásárlók hűségesebbek az olyan termékekhez, amelyekkel az elérhető információk által mélyebb kapcsolatba kerülhetnek a vásárlás előtt vagy annak során. A jelentés, melynek címe: „Az átláthatóság hatalma (The Transparency Imperative)” kimutatta, hogy a vásárlók 75%-a hajlamosabb egy olyan márkára váltani, amely több termékinformációval szolgál, mint ami a fizikai termék címkéjén, vagy csomagolásán megjelenik. Ugyanerre a kérdésre 2016-ban egy hasonló felmérés során a vásárlók csupán 39 százaléka mondta azt, hogy ez alapján vált márkát.

„Az átláthatóság hatalma (The Transparency Imperative)” tanulmány vizsgálta továbbá az egészségtudatos és digitálisan elkötelezett vásárlók hozzáállását és viselkedését, illetve azt is feltérképezte, miként reagálnak a fogyasztók különböző generációi. 

A jelentés szerint a legfontosabb teendők, melyeket a márkáknak meg kellene fontolniuk az átláthatóvá válás érdekében, az alábbiak:

  • hogyan képesek további információkat szolgáltatni a vásárlóknak az összetevőkön túl;
  • hogyan tudnak megfelelni a legfőbb vásárlói csoportok egyedi igényeinek és az online vásárlók egyre növekvő elvárásainak,
  • valamint a különböző fogyasztói preferenciák, trendek folyamatos figyelése.

A jelentésben a vásárlók 86 százaléka egyetértett abban, hogy nagyobb lenne a bizalmuk a termékek iránt, ha az élelmiszergyártók vagy a kereskedők elérhetővé tennék az összes összetevő teljes és érthető meghatározását. Majdnem ugyanennyi vásárló (80 %) mondta, hogy nagyobb valószínűséggel lesz hű egy márkához, ha az a fizikai címkén túl is biztosít információkat. A vásárlók több, mint fele (54%) hajlandó lenne többet is fizetni egy olyan termékért, amely több információval szolgál.

„Az új vásárlói gondolkodásmód szerint a márkatulajdonosok a hagyományos címkén túl, egy digitális világban is aktív fogyasztót figyelembe véve kell, hogy gondolkodjanak”, mondta Doug Baker, a Virginia állam-beli FMI munkaügyi kapcsolatok osztályának alelnöke. „A tanulmány többféle utat is mutat ezen következtetések felhasználására vonatkozóan, de összességében az volna a cél, hogy a cégek felismerjék az átláthatóság fontosságát és kommunikáljanak a vásárlóikkal, az egyedi fogyasztói közönség körében és a kereskedelmi csatornákon pedig alapos felmérést végezzenek a vásárlói igényekről.”

A megállapított átláthatóság

A fogyasztók döntő többsége – 69 százaléka – szerint rendkívül fontos, hogy a márkák és gyártók információkat osszanak meg arra vonatkozóan, hogy az ételeik miből és hogyan készülnek. Az online vásárlók (80%), a felsőoktatásban tanulók (76%) és mindazok, akik az átlagnál többet költenek élelmiszerre, jellemzően azonosulnak ezzel az felfogással.

Az átláthatósági jelentés szerint az idősebb generációk (a demográfiai robbanás és az X-generáció szülöttei) a milleniumi nemzedékhez képest jobban fókuszáltak a teljes összetevőlistára, az összetevők leírására és a tápérték-információkra. Míg a milleniumi nemzedék, bár szintén figyelemmel kíséri ezeket a mutatókat, ők inkább hajlamosak az allergén-információkat, tanúsítványokat, az összetevők alkalmazási módját és egyéb részleteket figyelemmel kísérni, mint például a megfelelő állattartás, a méltányos kereskedelmi és munkaügyi gyakorlatok, vagy éppen a garancia.

„Ezt a jelentést ’Az átláthatóság hatalma-nak’ neveztük el, mert amint összevetettük a 2016-os vizsgálat eredményeivel a friss adatokat, világosan láttuk, hogy a fogyasztók számára az átláthatóság egyre fontosabbá válik”, magyarázta Patrick Moorhead marketing igazgató a Label Insight-nak adott interjúban. „A viselkedésük és a preferenciáik az e-kereskedelem növekedésével egyidejűleg egyértelművé tették, hogy az átláthatóság növelése elengedhetetlen a versenyképességhez, és a növekedéshez, ehhez pedig az egész iparágnak lépéseket kell tennie.”

Egészségügyi kérdések

Az amerikai háztartások majdnem felében (47%) él valaki, aki diétázik, vagy egészségügyi okokból speciális étrendet tart.  Az ilyen vásárlók sokkal inkább értékelik az átláthatóságot: 61 százalékuk többet fizet a részletes termékinformációkért, összehasonlítva az átlagos fogyasztók 54 százalékával. Ahol nem elég a címke, ott az egészségtudatos vásárlók (89%) nagy valószínűséggel máshonnan szerzik be az információt. Ezen szegmens majdnem fele (47%) nagy valószínűséggel okostelefonjához fordul segítségért a boltban, hogy információt gyűjtsön, sokkal inkább, mint, hogy a címkét és a polcot nézegesse.

A jelentés továbbá kimutatta, hogy a gyerekek otthon nevelése is növelte az átláthatóság iránti vágyat. A gyerekes vásárlók sokkal inkább előtérbe helyezik az összetevő-, és tápanyaginformációkat, illetve az egészségügyi szempontokat is. Továbbá ők azok, akik egyre inkább az okostelefonjukon keresnek a boltban plusz termékinformációt (87%) és az előzetes információgyűjtésre is ezt a módszert alkalmazzák (85%).

Az e-kereskedelem felerősítette az átláthatósági elvárásokat

A jelentés szerint a vásárlók 26 százaléka vásárolt az elmúlt 30 napban élelmiszert online. Ez a csoport jellemzően iskolázottabb, többet keres és kiskorú gyermeke van. Míg a milleniumi nemzedék minden más demográfiai csoportnál többet vásárol online, az összes online vásárló csupán 39 százalékát teszik ki. Az X-generáció (30%) és a Baby Boom szülöttei (1946-65 között születettek) szintén jelentős hányadát alkotják az interneten vásárlóknak.

Az online élelmiszervásárlók több termékinformációra számítanak (76%), ha a weben vásárolnak a fizikai üzlet helyett és 72 százalékuk gondolja úgy, hogy online vásárlás során a termékinformációk begyűjtése még fontosabb. Ráadásul, 81%-uk hajlandó egy részletekbe menőbb információt nyújtó márkára váltani, szemben az átlagos vásárlók 75%-ával.

Az „Átláthatóság hatalma” jelentésben szereplő kutatás 2022 amerikai, 18 éven felüli élelmiszervásárlóból álló mintát tartalmazó online felmérés alapján készült. Az FMI és a Label Insight még az idén további három online előadás (webinar) során enged mélyebb betekintést a jelentésbe.

Cikkünk a Progressive GROCER cikke alapján készült

 https://progressivegrocer.com/transparency-creates-greater-brand-loyalty-report