IFS Élelmiszer-biztonsági Konferenciát tartottak Budapesten

2022. február 4-én, pénteken került megrendezésre az IFS Élelmiszer-Biztonsági Konferencia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A konferencia egyik fő célja az IFS Food 7 szabvány és tanúsítási folyamat bemutatása és a hozzá kapcsolódó információk megismertetése volt a közönséggel. A részletek ismertetéséből az immár kötelező, GS1-től igényelhető GLN szám sem hiányozhatott.

A IFS Élelmiszer-Biztonsági Konferencia egyik fő célja az IFS Food 7 szabvány és tanúsítási folyamat bemutatása és a hozzá kapcsolódó információk megismertetése volt a közönséggel. Az IFS Food 7 szabvány a termékek és a folyamatok megfelelőségének értékelési szabványa az élelmiszer-biztonság és -minőség vonatkozásában.

A konferencián Németh Gabriella IFS auditor előadásában hallhattunk az IFS Food v7 auditálási tapasztalatairól. A prezentációjában kiemelte a GS1 által kiadott GLN számot is, amit kötelező megjeleníteni a jelentés fedlapján, a tanúsítványon és a QR-kódba építve.

Miért van szükség a GLN számra?

A kereskedelmi láncok részéről merült fel az igény, hogy átláthatóbb legyen a tanúsított cégek, telephelyek azonosíthatósága és kiemelt szerepet kapjon a nyomon követhetőség biztosítása. A GLN szám (Global Location Number – Globális helyazonosító szám) lehetővé teszi a vállalat telephelyeinek egységes, szabvány szerinti azonosítását, hiszen kizárólag egyetlen helyre vonatkozik. Azaz a vállalatnak annyi GLN számot kell a gyakorlatban alkalmaznia, ahány helyre szükséges megszereznie az IFS Élelmiszer Tanúsítványt. Az audit során az auditor ellenőrzi az érvényes GLN számokat.


Tehát az IFS értékelő jelentéshez szükséges a GS1 által kiadott GLN, amelynek egyértelműen meg kell határoznia az IFS tanúsított helyet az ellátási lánc elektronikus kommunikációjában. A GLN szám kötelező az Európai Gazdasági Térségben (EGT), valamint az Egyesült Királyságban található telephelyek esetében. A GLN bevezetése minden tanúsított helyszín(ek)re elengedhetetlen az IFS értékelő jelentésben, az IFS tanúsítványban és az IFS adatbázisban.

Mit nevezünk telephelynek az IFS Food 7. verziója szerint, amelyre a GLN számokat igényelhetik a vállalkozások a GS1-től?

Egy fizikai cím, ahol a gyártási terület(ek) található(k), illetve meghatározott fizikai helyen lévő létesítmény, ahol az IFS Food értékelést lefolytatják, és az élelmiszer előállításának és forgalmazásának bármely szakasza elvégezhető. Ide tartozhatnak a vállalat tulajdonában lévő létesítmények (pl. műhely vagy raktár) is, ahol a folyamatok és műveletek egy része zajlik.

Az IFS Food 7 szabvány az alábbi linken keresztül tölthető le:

A GLN számról további hasznos információt az alábbi linkeken talál:

Amennyiben az Ön vállalkozása még nem rendelkezik GLN számmal, akkor forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz az info@gs1hu.org email-címen és kezdeményezze a GLN szám igénylését.