Az eMAG is a GS1 szabványok bevezetése mellett döntött

A legnagyobb hazai e-piactér, az eMAG - követve saját romániai anyavállalatát és számos globális e-kereskedelmi platformot, többek között az Alibabát és az Amazont – úgy döntött, hogy az idei évtől az optimálisabb működés érdekében megkezdi a GS1 szabványok alkalmazását a gyakorlatban.Az online kereskedelem évről-évre töretlenül növekszik, teljesen átírva a hagyományos kereskedelem mutatóit és néha a szabályait is, nem is beszélve a fogyasztók vásárlási szokásairól. Vannak azonban olyan párhuzamok a hagyományos és az online kereskedelem között, amelyek mára kiváltották a szabványok iránti igényt a digitális csatornákon történő értékesítésben is.

Miért nőtt meg a GS1 szabványok szerepe az e-kereskedelemben?

Az online világban ugyanúgy hatalmas a verseny az értékesítők között, mint a tradicionális kereskedelemben, sőt! Az interneten sokkal könnyebb az értékesítés elindítása és nagyobb az elérhető fogyasztók köre. Cserébe viszont nem könnyű lépést tartani a konkurensekkel és kiszolgálni a fogyasztók igényeit, melyek között a gyors és egyszerű vásárlás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a csomag érkezésének gyorsasága (legyen ott akár már aznap), nem utolsó sorban a vásárlási élmény fokozása.

A GS1 szabványok gyakorlatilag a kereskedelemnek köszönhetik a megszületésüket és a hatékony, sikeres és versenyképes kereskedelmet szolgálják napjainkban is, egyre szélesebb körben egyre több szektorban és exponenciálisan növekvő felhasználói körrel. Miért alakult ez így? Mert egyre több iparág képviselői fedezték fel a GS1 szabványrendszer elemeiben rejlő lehetőségeket és előnyöket.

Az első GS1 szabvány – a vonalkód - születése

A GS1 szabványok legismertebb eleme a vonalkód, amellyel kapcsolatban a BBC úgy fogalmazott: „egyike annak az 50 dolognak, ami megalapozta a világgazdaságot”.

A termékre szabott azonosító igénye elsőként a kiskereskedelemben merült fel 1948-ban, amikor a termékek széles választékát egyre nehezebb volt pontosan számontartani a gyárak raktáraiban, a szállítás során és az üzletek polcain. Norman Joseph Woodland a morzejelekből kiindulva a pontot és a vesszőt függőlegesen meghosszabbítva dolgozta ki a különböző vastagságú vonalak rendszerét, illetve ennek variációjaként azt az azonosítót, amelyet néhány évvel később szabadalmaztattak.

1969-ben létrejött az UPC (Uniform Product Code – Egységes Termékkód) szimbólum, és még a kódolvasók kifejlesztése előtt szabványosították a kódot. Egy év múlva napvilágot látott az első leolvasó, 1974-ben az Ohio államban fekvő Troy városában pedig leolvasták az első GS1 vonalkódot, egy 10 db-os Wrigley’s rágógumi csomagolásáról.

A vonalkód és a mögötte álló kereskedelmi szabványrendszer több mint 40 évvel ezelőtt alapjaiban változtatta meg a kereskedelmi ellátási láncokat, és mint a kor egyik legnagyobb technológiai vívmánya, lehetővé tette az üzleti folyamatok jóval hatékonyabb és átláthatóbb működését, megalapozta a kereskedelem globális szintre emelkedését. Mi sem bizonyítja jobban e szabványnak a piaci létjogosultságát, mint, hogy naponta megközelítőleg 6 milliárd tranzakció során alkalmazzák őket, például a kasszáknál leolvasva az árucikkek GS1 vonalkódjait.

 

Miért elképzelhetetlen a globális kereskedelem és az online kereskedelem a GS1 szabványok nélkül?

„Az online kereskedelemnél jórészt a keresés, a kiválasztás és a vásárlás történik az interneten, ám jellemzően ugyanúgy fizikai termékek állnak a háttérben, melyeket a hagyományos kereskedelemhez hasonlóan el kell juttatni a gyártótól vagy a forgalmazótól a fogyasztóig, mindezt amilyen gyorsan és pontosan csak lehetséges. Nem utolsó sorban a megrendelő és a termék gyakran más-más országban, a világ eltérő pontján található. Ehhez elengedhetetlen egy olyan azonosító rendszer, amely lehetővé teszi a több milliárd termék egyedi azonosíthatóságát és követhetőségét akár a fizikai, akár az online világban. Felmérve az üzleti életben jelenleg elérhető megoldásokat, a GS1 szabványok mellett tettük le a voksunkat. Ez az az azonosító, amelyet az internetes keresőmotorok is azonnal képesek értelmezni, így kiaknázhatjuk ennek a megoldásnak a digitális és valós világban nyújtott előnyeit is. Az egyik legerősebb érv a GS1 azonosítója, a GTIN (Globális kereskedelmi áruazonosító szám) alkalmazása mellett, hogy a nemzetközi kereskedelmi forgalomban lévő termékek és ezáltal az online platformokon eladásra kerülő árucikkek egy jelentős részén már most is megtalálható a GTIN.” – mondta Papp Máté, Marketplace manager az eMAG-tól.

Az eMAG Marketplace-en értékesít vagy ezt tervezi? Információk a tennivalókról

Milyen bizonyított előnyökkel jár a GS1 szabványelemek használata az e-kereskedők (és az online piacterek) számára?

 • Szakértelem, piacismeret, felhasználók igényei szerinti megoldások
  A GS1 szabványrendszer és a mögötte álló szervezet több mint 40 éve segíti elő a felhasználóival együttműködve, az ő igényeiket alapul véve a különböző iparágak ellátási láncainak hatékonyságát világszerte. A napjainkra a 2 milliót is meghaladó felhasználói körből a GS1 szervezet globális irányító testületében és a helyi szervezetek menedzsmentjében a legnagyobb nemzetközi márkák és a kis-és középvállalkozások egyaránt képviseltetik magukat, a globális szabványfejlesztésben is aktív szerepet vállalva. Ez biztosítja, hogy a piaci szereplők meghatározó részének megfelelő megoldások kerülnek fejlesztésre.

 • Egyszerre globális és lokális
  A GS1 globális szervezetének szinte minden országban van egy kizárólagos képviselete – hazánkban ez a GS1 Magyarország – akik nem csak arról gondoskodnak, hogy a világméretű rendszerben sose legyen átfedés az azonosítószámok között, de egyben a szabványbevezetést megkönnyítő informatikai megoldásokkal, képzésekkel, szaktanácsadással segítik a helyi felhasználókat abban, hogy a rendszer minden előnyét kiaknázhassák üzleti folyamataikban, betartva a szabványrendszer szabályait.


 • Márkavédelem, termékvédelem a harmonizált, globálisan egyedi azonosítást biztosító rendszer segítségével
  A GS1 szabványrendszer számos elemből áll, de a legfontosabb és leggyakrabban alkalmazott eleme a globálisan egyedi azonosítás, melyet a termékek esetében úgy nevezünk: GTIN (Globális kereskedelmi áruazonosító szám). A termékek azonosítására kialakított azonosítási logika biztosítja, hogy a termékhez tartozó GS1 szabványos azonosító ne csak a termékre, de annak „gazdájára” (pl.: gyártó, forgalmazó, kereskedő, értékesítő) is visszautaljon, ezzel is erősítve a brand és a termék egyediségét, valamint védelmét és követhetőségét egy világméretű ellátási láncban, vagy egy határon átnyúló megrendelési és kiszállítási folyamat során.

 • Hatékonyabb munkafolyamatok, jelen idejű terméknyilvántartás a cégen belül
  Egy cég életében rengeteg munkafolyamatból áll össze a működés, még a legkisebb vállalkozások esetében is. Nagy kihívás ezeket hatékonyan, kis létszámú munkaerővel végezni, ha nincsen a háttérben egy egységes azonosítási rendszer és a termékek csomagolásán egy olyan jelölési rendszer, mint amilyet a GS1 biztosít. Ezek a szabványos vonalkódok – melyek jellemzően a termékek azonosítószámait tartalmazzák kódolt formában – lehetővé teszik az automatikus adatgyűjtést, amellyel töredék időre csökkenthető egy raktárkészlet ellenőrzése, a beérkező, a megrendelt és a kiszállított termékek adminisztrációja.

 • Könnyebb és gyorsabb üzleti kommunikáció a partnerekkel az emberi hibákat kiküszöbölve
  A cég működéséhez a belső folyamatokon túl az üzleti partnerekkel – forgalmazóval, szállítóval, vásárlóval – történő kapcsolattartás is elengedhetetlen. Ez a többirányú kommunikáció számos hibalehetőséget rejt magában, a hibák pedig felesleges plusz kiadást generálnak az ellátási lánc minden érintett szereplőjének. Ezen a területen ismét csak a GS1 szabványok sietnek az érintettek segítségére, hiszen, ha az üzleti partnerek ugyanazt a kódolási rendszert alkalmazzák a belső folyamataikban, amelyet aztán egymás között is, valamint ahol csak lehetséges igénybe veszik az automatikus adatgyűjtés nyújtotta előnyöket, értelemszerűen gyorsabban, hatékonyabban, plusz költségek nélkül biztosíthatják, hogy az egymás közötti interakciók is olajozottan haladjanak.


 • Pontosabb keresési találatok, nagyobb átkattintási arány, sikeresebb értékesítés
  A GS1 szabványos azonosító (GTIN) megkönnyíti a vásárlóknak, hogy valóban azt a terméket találják meg, amelyikre szükségük van, és megszerezve a termékhez rendelt információkat, megalapozott döntést hozzanak annak online megvásárlásáról. A GTIN számok hozzárendelése termékekhez az online webshopokban és piactereken lehetővé teszi, hogy a weboldal-, és webshop tulajdonosok részletes információkkal szolgáljanak egy-egy termékről, nem csak a fogyasztók számára, de a különböző keresőmotorok számára is érthető, értelmezhető módon.
  A webshop tulajdonosok így képessé válnak arra is, hogy egy egyedi termékazonosítót, a GTIN-t kulcsként használják és összekössék a termékekkel kapcsolatos attribútumokkal, vagyis a termékinformációk strukturált verziójával. Ez teszi lehetővé az internetes keresőmotoroknak, hogy pontosabban indexeljék az adott oldalt, vagyis egyértelműen és könnyen azonosítsák a terméket és a termékinformációkat.

 • Kevesebb reklamáció, kevesebb hibás tartalommal kiküldött csomag
  Az online értékesítés egyik árnyoldala, hogy a legnagyobb igyekezet mellett is előfordul, hogy a vásárló nem azt a terméket kapja meg, amelyiket megrendelte, vagy amelyikre a megrendeléskor igényt tartott volna. Ennek hátterében gyakran a nem elérhető, vagy nem a fogyasztó részéről elvárt mértékű tájékoztatás állhat. Ebben az esetben ismét a GTIN szám nyújthat egyértelmű segítséget abban, hogy ezeket a kellemetlen és extra kiadással járó eseteknek a kockázatát az értékesítők a lehető legkisebbre csökkentsék.


Nem véletlen, hogy az olyan gigantikus online piacterek, mint amilyen az Alibaba, az Amazon, az eBay, az eMAG, vagy a Google Shopping végül a hagyományos ellátási láncokhoz hasonlóan a GS1 szabványok alkalmazása mellett döntöttek és arra kérik az online értékesítőket, hogy termékeikhez egyedi, globálisan értelmezhető és hiteles GS1 azonosítókat is adjanak meg. Ezeket az azonosítókat követve és elemezve biztosabban kimutatható, hogy milyen termékek a keresettek az interneten és ezáltal továbbfejleszthetik rendszereiket, támogatva az értékesítőiket a sikeres eladásban és a fogyasztóikat az általuk keresett terméktípus gyors és biztos megtalálásában, növelve a vásárlói elégedettséget és hűséget.

A kereskedelmi szektorban szerzett tapasztalataink, mellyel segítettük a nagy bolthálózatokat az eredményesebb értékesítésben, jó alapul szolgálnak ahhoz is, hogy a különböző méretű online kereskedőket segítsük hasonlóképpen,abban, hogy hogyan nyerjék ki a maximális lehetőséget a GS1 Partnerségből és aGS1 megoldások alkalmazásából. A GS1 Magyarország által kiadott számtartományból jogszerűen* képezheti termékeire a GTIN számokat, és ezzel együtt szakmai tudásunkat és támogatásunkat is maximálisan igénybe veheti a bevezetéskor és a későbbiekben is.

* A GS1 Magyarországgal, mint a globális GS1 szervezet kizárólagos, hivatalos hazai képviseletével kötött érvényes licensz-szerződés keretében kapott GS1 Cégprefix, melyből a GTIN szám képezhető.