GS1 - Az Albert Einstein Izraelita Kórház GS1 szabványokkal követi nyomon az egyedi gyógyszeradagokat

Az Albert Einstein Izraelita Kórház GS1 szabványokkal követi nyomon az egyedi gyógyszeradagokat

Az Albert Einstein Izraelita Kórház (HIAE) Sao Pauloban, Braziliában található, közel 13.000 alkalmazottal rendelkezik, köztük több mint 1.200 orvossal. A kórház egészségügyi szolgáltatásai a megelőzéstől, a diagnózison és kezelésen át egészen a rehabilitációig terjednek. A betegápolás elkötelezettjeiként belső nyomonkövetési rendszert kezdtek el fejleszteni, hogy minden betegük számára minőségi szolgáltatásokat és biztonságot nyújthassanak.

A cél az egyedi gyógyszerelés nyomon követhetősége

„A víziónk az volt, hogy egy belső kórházi nyomonkövetési rendszert hozzunk létre, amely láthatóvá tenne minden egyes gyógyszeradagot a kórház raktárától, a kiosztó részlegén át, egészen az adagolási és adminisztratív folyamatokig”, mondta Nilson Gonçalves Malta, a HIAE kórházi automatizációért felelős vezetője.

Amikor elhatározták, hogy fejlesztik belső folyamataikat, még nem volt lehetséges a nyomon követés ilyen mértékben, mert a HIAI által felhasznált gyógyszerészeti termékek jelentős része nem rendelkezett az egyedi gyógyszerelés-szintű ellenőrzéshez szükséges minimális azonosítási követelményekkel sem. Még abban az esetben is, ha a beszállítók feltüntették a vonalkódot a gyógyszereken, tipikusan csak a gyógyszer típusát azonosították vele (vagyis a GTIN szám került a vonalkódba), és a vonalkód csak a másodlagos csomagolásra került fel.

Újracímkézés a gyógyszertárban

Azokat a bejövő gyógyszereket, amelyeket nem láttak el megfelelő adattartalmú vonalkóddal, vagy a vonalkód csak a GTIN-t tartalmazta, az intézeti gyógyszertár dolgozói újra-azonosították és újracímkézték, a kórházon belül.

A nyomon követhetőség érdekében különösen fontos volt, hogy a vonalkód minden azonosító adatot tartalmazzon - ne csupán a terméktípust, de a gyártási tételszámot/lot számot és a lejárati dátumot is.

2008-ban bevezették a GS1 DataMatrix vonalkódot, mivel ezek a jelképek nagy mennyiségű információt képesek tárolni nagyon kicsi méretben – így ideálisak a kis üvegcsék, egyenkénti bliszter adagok és ampullák esetén. A kórház egy gyógyszeradagoló gépbe is beruházott, hogy gyorsítsa az újracímkézési folyamatot.

„Az újracímkézés kockázatokat is rejt magában, mivel a gyógyszerek akár helytelen azonosítót is kaphatnak. Ráadásul mindez jelentős mennyiségű időt és erőforrást vett igénybe.” – mondta el Nilson Gonçalves Malta.

A hibák megelőzése érdekében ki kellett fejleszteni egy plusz ellenőrző lépést az újracímkézési folyamathoz, amely többletköltséget jelentett - elsősorban a munkaerőben. Szintén nagyon oda kellett figyelni a vonalkódok minőségére, mivel egy halvány vagy „elmosódott” vonalkódot nem lehetett leolvasni, ezáltal a nyomon követhetőség biztosítása és az adatgyűjtés folyamata veszélybe kerülhetett volna.

Nyomon követés a gyártástól a páciensig

A kórház végül belátta, hogy a leghatékonyabb, ha a beszállítóival együttműködik annak biztosítása érdekében, hogy minden gyógyszer, amely a kórházba kerül, gyógyszerelési egységenként legyen ellátva egyedi azonosítóval. A terméket azonosító GS1 Globális Kereskedelmi Áruazonosító Szám® (GTIN ®), a gyártási tétel/lot szám és a lejárati dátum egy GS1 DataMatrix kódba kódolva kerül a gyógyszerekre.

Az egyes vonalkódokról leolvasott információ betöltődik a kórház készletnyilvántartási rendszerébe és az új elektronikus medikai rendszerbe (EMS, electronic medical record) is. Havonta közel 240.000 gyógyszeradagot címkéznek a gyártás helyszínén, ezáltal a kórház havonta több, mint 600 órányi adminisztrációs munkaidőt és ennek költségét spórolja meg.

A gyártás helyszínén történő gyógyszercímkézéssel a HIAE havonta több, mint 600 órányi munkaerő ráfordítást és ezzel együtt természetesen jelentős költséget spórol meg, mivel a belső gyógyszertárnak nem kell többé az újracímkézéssel foglalkoznia. Ez az újra-azonosítási folyamat megfelelőségi kockázatait is minimalizálja.


Sok jó adat kis helyen

A GS1 DataMatrix vonalkódra való átállás és a gyártás helyén történő azonosítás során a kórház kihívásokkal is szembesült.

Nem volt könnyű a beszállítókat rávenni az együttműködésre és kezdetben a GS1 DataMatrix kódok alkalmazása során előfordultak hibás kódok és tartalmak.„Fejlesztenünk kellett a kórház vonalkód dekódolási logikáján is a kórház ERP rendszerében, hogy a megfelelő információt tudjuk begyűjteni az egyes azonosítók AI-járól (adattartalom azonosítójáról)” – emeli ki az igazgató – „Újra kellett konfigurálni a vonalkód leolvasóinkat a GS1 vonalkódok egyedi felépítése miatt. De a bevezetés során a GS1 Brazília igazán segítőkésznek bizonyult.”

Végpontok közti nyomon követés a betegbiztonságért

A GS1 vonalkód leolvasásával történő pozitív eredmények közé sorolhatók az alábbiak:

  • A gyógyszerek végpontok közti nyomon követhetősége kórházon kívül és belül a beszállítók gyártási üzemeitől a kórház betegeinek ágyáig és a sebészeti központokig.
  • Gyorsaság az elosztási folyamat során, naprakész, online raktári státusz
  • A megrendelés alapján kiosztott gyógyszer ellenőrzése
  • A még nem lejárt, nem visszahívott gyógyszerek kiadásának megerősítése
  • A visszahívott termékek helyének gyors lokalizálása, link azokhoz a betegekhez, akik érintettek a folyamat során.
  • A felírt gyógyszer automatizált, ágy melletti ellenőrzése, a 9-ből 7 terület feletti ellenőrzés biztosítása: megfelelő adminisztráció-megfelelő beteg, gyógyszer dózis, idő, útvonal, formula és dokumentáció.
  • Alapvető képesség a minőségbiztosítási igazolások megszerzéséhez
  • Nyomon követés a műtőben

A nyomonkövetési projekt következő fázisa a műtéti eszközök GS1 DataMatrix vonalkóddal történő azonosítása. Ahogy a termékeket leolvassák a műtéti használathoz, az információ megjelenik a kórház leltárrendszerében és az EMR rendszerben is.

Ma már a műtéti eljárás során alkalmazott eszközök és termékek azonosítási információi megjelennek és visszakereshetőek a beteg elektronikus kartonján. Ez az új megoldás segítette a kórházat a betegszintű nyomon követés bevezetésében. A kórház a lot szám és lejárati dátum alapján megvizsgálhatja és ellenőrizheti az egyes betegek kezelése során használt eszközöket.

A szerzőről


Nilson Gonçalves Malta, az Albert Einstein Izraelita Kórház automatizációs vezetője

www.einstein.br

Cimkék:Rendben További információk