2019-től a GTIN azonosítók korlátlanul egyediek lesznek

A GTIN újbóli felhasználásának szabálya 2018. december 31. után módosul: egy kereskedelmi árunak kiadott GTIN többé nem adható ki újra egy másik kereskedelmi árunak, ezzel biztosítottá válik a korlátlan egyediség az online világban is.   

Mi a teendő, ha Ön márkatulajdonos vagy gyártó? Mit kell tennie, ha kereskedő, forgalmazó, illetve beszállító? Mi javasolt a szolgáltatók számára? Cikkünkben teljes körű tájékoztatást adunk arról, hogy 2019. január 1-jétől mit szükséges szem előtt tartania annak érdekében, hogy a GTIN-ek újbóli kiadását elkerülje vállalkozásában.

Miért volt szükség a változtatásra?

A változás igénye az egészségügyi kereskedelmi termékeknél (például gyógyszereknél, orvostechnikai eszközöknél) merült fel elsőként, amelyek kizárólag szigorú jogszabályok által szabályozott módon kerülhetnek értékesítésre, kiskereskedelmi vagy kórházi patikákon, illetve gyógyászati segédeszköz boltokon keresztül.  Ezeknél a termékeknél a GTIN-ek egyszeri kiadása jelentette a biztonságos nyomon követhetőség alapját.

Most ezt a szabályt terjesztették ki általánosan minden más termékre.

Ennek elsődleges oka az elektronikus kereskedelem hihetetlen mértékű fejlődése és térnyerése. Az interneten a termékek digitális életciklusa a fizikai elérhetőségük időtartamát jóval meghaladja. Az online katalógusok megjelenése azt igényli a gyártóktól és kereskedőktől, hogy termékeiket egyedi módon, egyértelműen és hosszú távon képesek legyenek azonosítani.

A változtatás elsődleges célja, hogy a termékek már a kezdetektől fogva egyedi azonosító számot kapjanak, mely által a pontos termékazonosítás mind a fizikai, mind a digitális világban megvalósul, ezáltal a GTIN használat globálisan is átláthatóbbá válik.


FONTOS!  

A GTIN azonosító számok párhuzamos alkalmazásának megakadályozása érdekében a GS1 azt javasolja, hogy teljeskörű és központosított adatbázisban tárolják a GTIN számokat. Ennek előnye, hogy egyértelműen megállapítható, melyik termékhez, melyik egyedi azonosító került hozzárendelésre, ezáltal biztosított a nyomon követés zavartalan folyamata.


Mik a korlátlanul egyedi GTIN használat előnyei az üzleti szféra részére? Miért előnyös és fontos a szabály következetes betartása?

  • Javul a folyamatok átláthatósága, és a termékekről a fogyasztóknak adható tájékoztatás minősége;
  • az egyedi azonosítás segítségével csökkennek a hibák az ellátási láncban és a fogyasztók irányában;
  • javul a termék és márka online láthatósága, ezzel pedig a fogyasztói bizalom;
  • az egyediség még hatékonyabb termék nyomon követést tesz lehetővé;
  • a termék megvásárlása utáni ügyintézés, utókövetés egyszerűsödik (garanciák, karbantartás, stb.);
  • segítséget nyújt a megalapozottabb adatelemzéshez, a hatékonyabb üzleti folyamatokhoz;
  • lehetővé teszi az egyediséget az online piacon is.



Mi a GTIN szám?

A Globális kereskedelmi áruazonosító szám (GTIN) globális ellátási láncok számára biztosít megoldást minden olyan kereskedelmi áru azonosítására, amely árazható, vagy rendelhető, vagy számlázható az ellátási lánc bármely pontján, és amelynél szükség van az előre meghatározott információk visszakeresésére (például: pénztári vagy raktári rendszereknél). Ez a szám jelenik meg a termékeken elhelyezett vonalkódokban is.

A teljes szabvány magyar nyelven, illusztrációkkal online elérhető itt: http://www.gs1.org/1/gtinrules/hu