Virtuális próbafülkékkel forradalmasítaná a vásárlást az Amazon

Az applikáció – melyről szakértők úgy nyilatkoztak, hogy a jövőben komoly fenyegetést jelenthet a High Street üzleteire - fejlesztése során egészen odáig megy az amerikai online kereskedelmi óriás, hogy a selfie-k alapján és a naptárak adatainak begyűjtésével megpróbálja megjósolni, hogy vajon a leendő vásárló milyen ruhát kedvelne vagy közelgő eseményei kapcsán éppen mire lehet szüksége.


Az app segítségével a vásárlók helyett egy “virtuális próbababa” ölti magára a ruhadarabokat, amely a fogyasztó közösségi médiacsatornáin fellelhető fotóiból válogatva próbál valósághű képet alkotni az adott személyről. Az alkalmazás a telefonra vagy a számítógépre mentett fotók közt búvárkodik, majd Augmented Reality (vagyis kiterjesztett valóság) segítségével “felöltözteti” a felhasználót az aktuálisan akciós ruhákba, ezáltal a vásárlónak nem szükséges felkeresni fizikailag egy bolti próbafülkét.


Emellett az applikáció képes elemezni az adott személy fotóit és feltérképezni a soron következő találkozóit, majd ezekkel az adatokkal meghatározza a foglalkozását, a lakóhelye klímáját, sőt azt is, hogy hogyan tölti a szabadidejét. Az információk elemzése után pedig öltözködési tippeket ad egy közelgő eseményhez, vagy akár javaslatokat tesz egyéb kiegészítők vásárlására a meglévő ruhatár ismeretében.

A Sunday Telegraph szerint – ők fedezték fel a szabadalom bejegyzését - az applikációban a vásárlók egy érintéssel jelezhetik majd, hogy tetszik vagy nem tetszik a próbababán megjelenített viselet.

Egy ilyen applikáció létrejöttének alapja az, hogy a digitálisan elérhető fotóink száma egyre csak nő, köszönhetően a szelfizés népszerűségének. Az applikáción belül egyéb funkciók is elérhetők, pl. személyes stílusnak megfelelő keresés, véletlenszerűen összeállított viselet, illetve a meglévő ruhadarabokhoz hasonlók keresése.

Miután engedélyeztük a hozzáférést a saját adatainkhoz, az alkalmazás személyi vásárlási asszisztensként kezd működni olyan öltözeteket is bemutatva, amelyhez hasonlót nem talált még a fotótárunkban.

Azok a fotók, amelyeken a felhasználó különböző stílusú öltözeteket visel, pl. pólót shorttal, hagy hosszú ujjú felsőt hosszúnadrággal - felhasználásra kerülnek egy “valósághű nézetben”, ahol hasonló kombinációban akciós ruhák kerülnek a “próbababára”.

Az alkalmazás algoritmusa az elérhetővé tett személyes adatok és az elérhető fotók alapján meghatározza többek között az évszakot, vagy a hőmérsékleti viszonyokat – melynek ismeretében pontosabban tudja meghatározni, hogy a felhasználónak milyen ruhákra volna szüksége.

Ha például az alkalmazás megállapítja, hogy meleg az idő, nem síruhát, hanem tavaszi-nyári öltözetet fog javasolni” – meséli a Szabadalmi Hivatal képviselője.Ha pedig egy naptárbejegyzés címe “üzleti találkozó XY-alakkor ehhez illő elegáns öltözetet választ, míg a “táncos este a barátnőkkel” bejegyzéshez a csinosabb, lazább ruhákat helyezi előtérbe a kiválasztás során.”

Az alkalmazás egy újabb plusz funkciója, hogy összekapcsolható a barátok és családtagok eszközeivel, így lehetővé téve akár a ruhatár megosztását, vagy az ismerősöktől történő kölcsönzést is.  

A Play Retail ügynökség kreatív igazgatója, Mark Howell úgy fogalmazott: “az interaktív próbababa forradalmasíthatja a vásárlást. Az az adatmennyiség, ami az alkalmazott technológia jóvoltából ily módon elérhetővé válik az Amazon számára, egészen megdöbbentő.” – tette hozzá az igazgató.

A felhasználók fotóihoz való hozzáférés alapján a kereskedő “láthatja”, hogy mit viselnek, milyen autójuk van és betekinthet akár az otthonukba is, így feltérképezve, hogy várhatóan milyen termékeket keres majd a fogyasztó megvásárlásra.

Az alkalmazás részletesen elemzi az elérhető képeken a testrészeket, majd ezekből állítja össze a személyes próbababát a lehető legélethűbb méretekkel és arányokkal – ezért lehetséges, hogy alkalmas lesz a fizikai ruhapróbák teljes kiváltására. Természetesen az app-on keresztül ajánlásokat és véleményeket is közzétehetünk, bevásárlólistát és kedvencek listát hozhatunk létre és oszthatunk meg a közösségi médiacsatornáinkon.

A Markets.com vezető piacelemzője Neil Wilson szerint “az applikáció radikálisan megváltoztatja azt, ahogyan vásárolunk, felgyorsítva ezzel a High Street-hez köthető hagyományos vásárlástól történő eltávolodást”.

Az előnyök között kell kiemelni, hogy képes lehet csökkenteni a notórius visszaküldők számát, akik több színt és méretet rendelnek online, hogy végül egy ruha kivételével mindet visszaküldjék.

Andrew Busby, a Retail Reflections alapítója elmondta, hogy bár néhány bolt számára valós veszélyt jelent az alkalmazás, vélhetően nagyszámú fogyasztó örülni fog az alkalmazásnak. “Az Amazon felkavarta a szektort jellemző állóvizet, így egyre több hagyományos kereskedő szembesül a technológiai fejlődés drasztikus következményeivel.” - tette hozzá. A High Street-en Darwin evolúciós fajfennmaradási elméletét látjuk kibontakozni. Az erős életben marad, részben azért, mert évekkel ezelőtt felismerte az internet jelentőségét és élni is kezdett a lehetőséggel.

Az Amazon egyelőre nem nyilatkozik a szabadalommal kapcsolatban, mely a fejlesztésnek még egy korai szakaszában tart.

Forrás: https://www.telegraph.co.uk/