Vásárlási szokásaink újrarajzolják a térképet

Az e-kereskedelem fejlődése az elmúlt évtizedben jelentősen átalakította a vevői rendelések függetlenítési pontjait (Customer Order Decoupling Point - CODP). A CODP az ellátási lánc azon pontja, ahol az egyes vevői rendelések már nincsenek hatással a logisztikai műveletekre, ami lényegében az e-kereskedelem előtt a kiskereskedelmi üzleteket jelentette.

Ha egy kis doboznyi terméket rendelünk online, nem ritkán XXL méretű dobozok szükségesek ezek kiszállításához. 

Az e-kereskedelem megjelenésével a CODP hátrahúzódott a kiszolgáló raktárakba, ez pedig azt eredményezte, hogy körülbelül háromszor akkora alapterületű elosztó központokra van szükség, hogy ezeket a szokásbeli változásokat támogatni tudják.
Ahelyett, hogy sétálóutcákon járva térnénk be boltokba, most XXL méretű dobozok és egy kézbesítési központ szolgálják a kényelmünket.

A logisztikai lánc és a bevásárlóutcák átalakulása jelentős hatással volt az épített környezetre, városon belül és kívül is. 

És mindez az elkövetkező években is folytatódni fog, ahogy egyre több mindent rendelünk online. A Rotterdami Alkalmazott Tudományok Egyetemének hallgatói kiszámolták, hogy átlagosan legalább 1 m3-nyi termék kerül havonta egy háztartásba (napi bevásárlás, építőanyagok, technikai anyagok, bútorok, ruházat, stb).

Jelenleg ennek az 1 m3-nyi mennyiségnek kevesebb, mint fele érkezik online megrendelés során. 

Ehhez, ha hozzávesszük a nagyvárosok növekedését, tisztán látható, hogy az elkövetkező években komoly kihívásokkal fogunk szembenézni, ami a fogyasztókhoz történő hatékony kézbesítést illeti. Ezért az is logikus, hogy több logisztikai térre van szükség.

Természetesen ezeket a havonta 1 m3-re becsült élelmiszer-mennyiségeket jóval fenntarthatóbb módon és jelentősen kevesebb CO2 kibocsátással kell kézbesítenünk.

Ebből adódóan erősen el kell gondolkodnunk a városi körzetekben található logisztikai láncok átalakításán. Hatékonyan kellene hasznosítanunk az elérhető egykori iparterületeket az új (kézbesítési) gazdaság érdekében. Ehhez kreativitás, együttműködés és aktív támogatás szükséges.

Innováció

A logisztikai építmények számára logikus, hogy négyzet alakúak legyenek, hiszen a dobozok és raklapok is ilyen alakúak.
 Ugyanakkor, a design, a körkörösség, az anyaghasználat és az épületdekoráció - illetve a köztük lévő tér is fejleszthető. E célból a logisztikai szektor szívesen működik együtt a területfejlesztőkkel, hogy teret adhasson ennek az új gazdasági értelmezésnek, különös tekintettel a hatékonyságra, fenntarthatóságra és a felhasználó energetikai átállására.

Forrás: https://www.supplychainmagazine.nl/voorbij-de-verdozingsdiscussie