Vásárlás könnyedén, sorban állás nélkül - okos bevásárlókocsikkal újít az Amazon

Az Amazon egy olyan bevásárlókocsival teszi még gördülékenyebbé a bevásárlást, amely nyomon követi a termékeket, amiket a vásárló a kosarába helyez, majd ezeknek az árát felszámítja, amikor a bevásárlókosárból kiemeli a fogyasztó a termékekkel teli bevásárlótáskát. Nincs többé hosszas sorban állás a pénztáraknál.

Ez az úgynevezett „Lendület bevásárlókocsi” (angolul Dash Cart) az Amazon egyik los angeles-i üzletében kerül bevezetésre, amely előreláthatólag ebben az évben nyit majd – jelentette be az Amazon.

Az ötlet a „Csak Sétálj Ki” pénztár nélküli technológiára épül, amely először az Amazon Go üzletekben volt elérhető. Az Amazon Go üzletek 2018-ban nyíltak meg a nyilvánosság előtt, lehetővé téve, hogy pénztárnál való várakozás nélkül lehessen a kiválasztott árukat megvásárolni. Az elmúlt években a vállalat betört az élelmiszerpiacra, és bízik abban, hogy ezzel a pénztárak nélküli technológiai megoldással még élvezetesebbé tudja tenni a bevásárlást, és ezzel tudja megkülönböztetni magát a többi kiskereskedőtől.

A bevásárlókocsi használatához Amazon-fiókra és egy okostelefonra van csupán szükség. Miután belépett az üzletbe, a felhasználónak le kell olvasnia egy, az Amazon appban található QR-kódot, ami belépteti a vásárlót a rendszerbe, majd betölti az Alexa bevásárló listákat.

Minden egyes kocsi kamerával van felszerelve, amelyek számítógépes technológiát használnak a kosárban lévő tételek azonosítására, ráadásul egy beépített mérleg segítségével le is mérhetőek a termékek, ha erre szükség lenne. A frissáruk esetében például a vásárló beírja a termék négyjegyű kódját és a mennyiséget, ami megjelenik a kijelzőn, ezzel is regisztrálva a súlyt és az árat. A bevásárlókocsin ezen kívül egy kupon-leolvasó is található, amely a vásárló kérésére az adott engedményt rögzíti és levonja. Ezeket a kocsikat kisebb és közepes méretű bevásárlásokra tervezték, olyan esetekre, amikor egy vagy két szatyorral hagyja el a vásárló az üzletet.

Amikor a vásárló hozzáad vagy elvesz egy terméket a kocsiból, a kijelző ennek megfelelően mutatja a végösszeget. A vásárlás befejezésekor pedig a vásárlók átlépik az ún. Dask Cart vonalat, amely a bevásárlókocsikkal áll összeköttetésben. A rendszer érzékeli a távozást, megállapítja a végösszeget és az Amazon-fiókhoz kapcsolt bankkártyáról levonja ezt az összeget, majd a számlát elküldi emailben a vásárlónak.

Eltérően az Amazon Go üzleteitől, amelyek különféle azonnal fogyasztható ételeket és snackeket kínálnak, a kaliforniai Woodland Hills üzletlánc termékpalettája nagyon hasonlít egy hagyományos szupermarketre. A Woodland Hills boltjai az Amazon új élelmiszerláncolatának részét képezik majd és várhatóan ebben az évben meg is nyitnak – ezeket eddig a vállalat a járvány alatti megrendelések kezelésére használta.

A kaliforniai áruház bővített árukínálata új kihívást jelentett az Amazon számára, amikor megtervezte a nyomon követhető bevásárlókocsiját, mivel az áruház hatalmas termékkínálattal rendelkezik – meséli Dilip Kumar, az Amazon hagyományos kereskedelmért és technológiáért felelős alelnöke.

Képesnek kell lennie minden egyes terméktípust nyomon követni, ami csak még bonyolultabbá teszi a folyamatot” – mesélte egy interjúban Kumar.  Majd hozzátette: „A súlyt mérő eszköznek is nagyon robusztusnak kell lennie, hogy lehetővé tegye a pontos  számolást a vásárló számára.” A bevásárlókocsik kamerákkal és érzékelőkkel vannak ellátva, a kijelzőt leszámítva pedig ugyanúgy néznek ki, mint egy normál bevásárlókocsi.

„Megpróbáljuk elrejteni a vásárlók elől, hogy a rendszer mennyire komplex, így nem kell senkinek új vásárlási szokásokat elsajátítania.”- mondja Kumar. „Miután valaki bejelentkezett a telefonjával, el is teheti azt, és a szokásos módon tudja folytatni a vásárlást.”

Az Amazon tovább folytatta a pénztárak nélküli technológia beépítését Go üzleteiben. Februárban nyílt az első, teljesen pénztármentes élelmiszerüzlet Seattle szomszédságában. Az áruházban körülbelül 5000 termék érhető el: frissáru, pékáruk, hús és háztartási eszközök.

Forrás: www.cnbc.com