Unilever: emissziós adatok a beszállítói számlákon

Az Unilever hosszú évek óta vezető szerepet tölt be a világ CPG-vállalatai között a fenntarthatóság egyik élharcosaként, ezt támasztja alá az is, hogy 2010-ben célul tűzte ki az első tudományos alapú emisszió csökkentést. 

Most egy olyan rendszer kidolgozásán munkálkodik a beszállítói számára, amely információkat ad a termékeik és szolgáltatásaik ökológiai lábnyomáról annak érdekében, hogy a beszállítók meg tudjanak felelni az Unilever által kitűzött elvárásoknak – olvashatjuk a cég sajtóközleményében.

A vállalat jelenlegi tudományos alapokon nyugvó tervei – amelyek összhangban vannak a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokon belül tartásával – előirányozzák, hogy az Unilever 2030-ra csökkenti a saját tevékenységéből származó kibocsátást a 2015-ben meghatározott értékhez képest, és 50 %-kal redukálja a kibocsátást a saját termékei tekintetében szintén 2030-ra a 2010-es értékekhez képest.

Azonban a globális ellátási láncok - amelyeknek többezer szereplője van világszerte -, szén-dioxid mentesítésével nem lehet egyedül küzdeni. a.

Az Unilever bejelentése ráadásul rávilágít az erőfeszítések egy bonyolultabb részére:mégpedig arra, hogyan lehet bevonni a szállítókat és egyéb érintetteket a folyamatba. Kevés cég vállal felelősséget azért a kibocsátásért, amit a termékeik ellátási láncai okoznak, valamint a környezeti hatásokért, ami azután keletkezik, hogy a termékek elérnek végfelhasználóhoz. Az Unilever mellett a Target és a Walmart még az a két vállalat, akik szintén tervezik a beszállítói kibocsátások csökkentését.

Annak érdekében, hogy segíteni tudja a beszállítókat az elvárásoknak megfelelni, az Unilever egy emisszió jelentési kötelezettséget épít bele a számlázási rendszerébe, amely az adatok szabványosítására épülne, mivel  gyakorlatilag ez lehet a kulcsa a beszállítói hatások összehasonlításának és a nyomonkövetési folyamatnak.  
„Partnerségre fogunk lépni más vállalkozásokkal és szervezetekkel is az adatgyűjtés, az adatmegosztás és kommunikáció szabványosítása érdekében” – derül ki az Unilever közleményéből.

A kibocsátás csökkentése mellett az Unilever elvárja a mezőgazdasági termékek beszállítóitól, hogy az úgynevezett „Megújuló Mezőgazdasági Szabályzat” mellett kötelezzék el magukat, amelynek célja a talaj egészségének, sokféleségének és a vízkészletnek a megújítása sokkal nagyobb mértékben, mint ahogyan azt a korábbi „Fenntarthatósági Mezőgazdasági Szabályzat” előírta.

A beszállítók elszámolási kötelezettségével kapcsolatos törekvések részét képezik az Unilever ellátási lánc fenntarthatósági terveinek, amelyek között szerepel egy olyan célkitűzés, hogy a termékek 2039-ig elérjék a nettó 0 emisszió szintet, illetve 2023-ig megszabadítsa az ellátási láncait az erdőirtástól. Ezen célok elérése érdekében az Unilever azon beszállítóit fogja preferálni, amelyek szintén tudományos alapokra helyezve tesznek az emissziójuk csökkentése érdekében – jelentette be a vállalat.„Közös felelősségünk az üvegház hatást előidéző gázok kibocsátásának csökkentése a klímakatasztrófa elkerülése érdekében és minden eszköz rendelkezésre áll ennek megvalósítására” – nyilatkozta Marc Engel, az Unilever Ellátási lánc vezetője. Az Unilever létre fog hozni egy 1 milliárd eurós „Klíma és Természet Alap”-ot, amelynek célja, hogy az elkövetkező 10 évben tájrehabilitációkat, erdőtelepítéseket, a szén-dioxid kibocsátások csökkentését, a vadon élő állatok védelmét és a természetes vizek megőrzését szolgálja.„Miközben a világ a COVID járvány pusztító hatásaival van elfoglalva, és olyan súlyos problémákkal küzd mint az esélyegyenlőtlenség, nem feledkezhetünk meg a klímaváltozás okozta krízisről, amely mindannyiunkat fenyeget.” -mondta Alan Jope, az Unilever vezérigazgatója.

Forrás: www.supplychaindive.com