Újabb EU rendelet kapcsán lesz elkerülhetetlen a LEI kód

2020. április 13-án lépett életbe a pénzpiacok működésének szabályozására vonatkozóan az SFTR, az újabb uniós rendelkezés, melynek értelmében az értékpapír-finanszírozási ügyleteik jelentése során az érintett jogalanyoknak LEI azonosítóval kell rendelkezniük. Tudja meg a részleteket cikkünkből és szerezze be LEI kódját egyszerűen és gyorsan a GS1 Magyarországtól!

Az Európai Parlament és a Tanács 2015/2365 számú rendelete az értékpapír-finanszírozási ügyletek és az újrafelhasználás átláthatóságáról szól. A rendelet célja, hogy megnövelje az értékpapír-finanszírozási ügyletek (SFT - Securities Financing Transactions) transzparenciáját, ami jobb felügyeleti képességet és a kockázatok hatékonyabb azonosítását eredményezheti majd a pénzpiacokon.

A LEI elengedhetetlen része az új rendelkezésnek. 

A rendelet értelmében a befektetési vállalkozások rendszeres időközönként kötelesek bejelenteni az értékpapír-finanszírozási ügyleteik részletes adatait, beleértve a saját LEI azonosítójukat és kereskedési partnerük LEI-azonosítóját az úgynevezett bejegyzett és elismert kereskedési adattárba (Trade Repository - TR). A lejelentett LEI kódoknak érvényesnek és aktív állapotúnak kell lenniük ahhoz, hogy megfeleljenek a jelentési kötelezettségnek.

A LEI azonosító meglétének követelménye minden jogi személynek minősülő SFT félre érvényes.

Mik azok az értékpapír-finanszírozási tranzakciók? Kik az érintettek? Mikor lép hatályba a rendelet az egyes SFT résztvevői kategóriákban? Minderről további részletes információt talál a lei.direct/hu weboldalon, ahol a LEI regisztrációt vagy LEI azonosítójának áthozatalát is könnyen, gyorsan intézheti.

A jelentési kötelezettség 2020 áprilisa és 2021 júliusa között fokozatosan, egymást követő fázisokban lép életbe az egyes kötelezettséggel bíró jogalanyok számára. Az első csoport 2020 április 13-i teljesítési határidővel bír, melynek kezdetét az ESMA egy kockázatalapú felügyeleti intézkedéssel a COVID-19 miatt 2020. július 13-ig elhalasztotta.

Már az elhalasztott határidő is közeleg, ezért szerezze be LEI azonosítóját minél előbb és készüljön fel az SFTR-re!

A LEI (Legal Entity Identifier/Globális jogalany-azonosító) 3 egyszerű lépésben beszerezhető.

Regisztráljon LEI-t most!