Új GS1 szabvány született a termékek hitelesítéséhez


A GS1 globális szabványszervezet új üzenetszabványt fejlesztett a termékek hitelesítéséhez. A könnyített szerkezetű üzenetszabvány lehetővé teszi majd az ellátási láncokban résztvevő partnereknek, hogy ellenőrizzék, vajon az éppen náluk lévő termék alkalmas-e a további értékesítésre.

Az új szabványra azért volt szükség, hogy egy ellátási láncban - például az egészségügyben a gyógyszerek kapcsán - az érintett partnerek el tudják dönteni egy adott termékkel kapcsolatosan, hogy azt befogadhatják-e vagy sem. Ehhez alapvetően szükséges a  termékazonosítók hitelesítése a gyártók által, valamint az ehhez mellékelt további adatok és ha ezek nem állnak rendelkezésre, az adott vállalkozás visszautasíthatja, vagy blokkolhatja a terméket, vagyis nem fogja továbbengedni a láncban.

„A GS1 rekordidő alatt fejlesztette ki azt a szabványt, amely megfelel a felmerült igényeinknek. Az új szabvány sokat segít nekünk abban, hogy az üzleti partnerek közötti interoperabilitást megfelelően tudjuk menedzselni az amerikai jogszabályok által előírt visszáru kezelés kapcsán is.” – nyilatkozta Jeff Denton, az AmerisourceBergen biztonságos ellátási láncokért felelős igazgatója.

2019. november 27-től az amerikai Gyógyszerellátási Lánc Biztonságáért Felelős Hivatal (Drug Supply Chain Security ACT - DSCSA) megköveteli a nagykereskedőktől és kiskereskedelmi egységektől egyaránt, hogy a visszáruként kezelt gyógyszertermékek egyedi azonosítóit hitelesítsék, mielőtt visszaveszik őket a nyilvántartásukba, újbóli értékesítés céljából.

Az a gyártó, aki hitelesítési igényt kap egy átcsomagoló vállalkozástól, egy nagykereskedőtől, vagy egy elosztóközponttól, kötelezve lesz arra, hogy 24 órán belül eleget tegyen a hitelesítési igénynek. Ennek az új jogszabálynak a hatására kérték fel meghatározó ellátási lánc szereplők a GS1-et az új üzenetszabvány kifejlesztésére.

Világszerte számos szektort érinthet potenciálisan az új szabvány

Bár ezt a fejlesztési igényt elsősorban az amerikai gyógyszeriparra vonatkozó jogszabályi előírások generálták, olyan általános, könnyített keretben került kialakításra, hogy alkalmas legyen más gyártói szektorokban történő bevezetésre is (pl. élelmiszer, technikai iparágak alapanyagai, stb.), bárhol a világon.

„A munkacsoport tagok és az iparági szereplők felkérést kaptak arra, hogy nagyon záros határidőn belül összeüljenek és támogassák egy olyan szabvány fejlesztését, amely amellett, hogy megoldást biztosít a gyógyszergyártás egyik fontos igényére, bármely más szektorban is alkalmas lesz a biztonságosabb ellátási láncok kialakítását támogatni.” – mondta Siobhan O’Bara, a GS1 Amerika Közösségi együttműködésekért felelős alelnöke.

Ez az első GS1 szabvány, amely tartalmazza a JSON-t

Az új szabvány a GS1 megoldások között az információmegosztást támogató szabványelem-család új tagja lett.

Ez az első olyan GS1 szabvány, amelybe bekerült a számos helyen alkalmazott JavaScript Object Notation ("JSON") szöveg alapú szabványszerkezet, és szintén az első olyan GS1 szabvány, amely kiaknázza a GS1 Digitális link (Web URI) szabvány adta lehetőségeket.

További információ az új üzenetszabványról (angol nyelven) elérhető ITT.