Termékvisszahívás – hogyan kezelhető hatékonyan?

Ha termékvisszahívásra van szükség, az mind a márka mind a működés szempontjából egy kritikus pillanat, melyre jobb, ha az érintett vállalkozások előre felkészülnek. Az élelmiszerlánc összetett hálózatában fontos, hogy minden szereplő – vállalkozó, hatóság, vásárló - tisztában legyen saját felelősségi körével. Ha bármelyik szereplő tudomására jut, hogy egy termék nem felel meg az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, köteles tudatni ezt a lánc többi szereplőjével is.

Mit nevezünk termékvisszahívásnak?

Termékvisszahívásra akkor kerül sor, ha a kockázatot jelentő termék már a vásárlónál van.

Ebben a helyzetben elengedhetetlen a megfelelő partnerségi viszony kialakítása, melynek legfontosabb eszköze az információ megosztása és az egymással történő kommunikáció.

Mit tehet a felelős vállalkozó?

Amennyiben az általa behozott, előállított, feldolgozott, gyártott, forgalmazott termék nem felel meg az élelmiszerlánc-biztonsági követelményeknek, meg kell tennie a szükséges intézkedéseket (forgalomból való kivonás, termékvisszahívás) és haladéktalanul tájékoztatnia kell az élelmiszerlánc-felügyeleti szervet, valamint termékvisszahívás esetén a vásárlókat.

A visszahívási mechanizmusok megfelelő életbe léptetéséhez a vállalkozóknak önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomon követési rendszereket kell működtetniük. Az önellenőrzésből eredő visszahívás teljesítése a felelős vállalkozói magatartás alapköve és a fogyasztói érdekeket szem előtt tartó vállalkozás jellemzője, amellyel a márka nem, hogy nem veszít presztízst, hanem éppen ellenkezőleg, elnyerheti a fogyasztók bizalmát.

Az sem elhanyagolható szempont egy visszahívás esetén, hogy a vállalkozásnak ez mekkora anyagi veszteséget okoz. Egy megfelelően kialakított nyomonkövetési rendszerrel a vállalkozás képessé válik csak azon termékek visszahívására, melyek az adott esetben ténylegesen kritikusak, így a gyártó/forgalmazó a gyors reagálás mellett a veszteségeit is minimalizálhatja.

Mit tehet a tudatos vásárló?

Amennyiben kifogásolható termékkel találkozunk, azt mielőbb jelezzük a vállalkozásnak, valamint jelentsük be az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a vállalkozó megtehesse a szükséges intézkedéseket (termékvisszahívás, forgalomból történő kivonás) és a nem megfelelő termék minél hamarabb kikerülhet az élelmiszerláncból.

A tudatos vásárló tisztában van azzal, hogy a vállalkozások által közzétett, önellenőrzésből eredő termékvisszahívások a vállalkozás felelősségteljes működését bizonyítja.

Mit tehet a támogató hatóság?

Segíti a vállalkozásokat a termékvisszahívásban (útmutatókkal), megosztja a szükséges és hiteles információkat a nagyközönséggel. Amennyiben nem megfelelő a vállalkozói reakció, akkor a törvény által meghatározott módon lép fel és intézkedik a visszahívásról.

Hogyan segít a GS1?

Az élelmiszer ellátási láncokban világszerte alkalmazzák a GS1 szabványokat többek között az áruk egyedi azonosítására, mellyel az is biztosítható, hogy kritikus esetben gyorsan beazonosíthatóak és visszahívhatóak legyenek a nem biztonságos termékek az ellátási láncokból. A szabványos adatok minden országban, minden nyelven értelmezhetőek, így nyelvektől függetlenül képesek közvetíteni az információt. A szabványok erőssége az, hogy gyorsabb és sokkal pontosabb kommunikációt tesznek lehetővé a kereskedő partnerek, beszállítók és az ellenőrző szervek között.

Egy visszahívás során annak biztosítása, hogy a problémát minél pontosabban meghatározzuk, és annak helyét izolálni tudjuk, életbevágóan fontos az ellátási láncokban és jó kommunikációt kíván meg.


Miben segít a GS1 szabvány szerinti nyomonkövetési rendszer kialakítása?

  • jogszabályi megfelelés,
  • gyors és pontos termékvisszahívás,
  • fogyasztó biztonsága,
  • termékhamisítás elleni küzdelem,
  • hatékony logisztikai folyamatok kialakítása,
  • márkavédelem erősítése,
  • marketingstratégia támogatása.

A GS1 szorosan együttműködik az élelmiszer szektorral az iparág érdekében, olyan globális szabványokat és technológia-semleges megoldásokat kínálva, melyek segítenek a vállalkozásoknak napjaink és a jövő kihívásainak leküzdésében.

Hallgassa meg Nyomonkövetési webinarunkat a szükséges alapok megismeréséhez vagy váljon a nyomonkövetés szakértőjévé GS1 Nyomonkövetési szakértőképzésünk keretében!

Forrás: GS1, Nébih