Szerializált tápszer nyomon követés az ír gyerekkórházban

Regisztráljon és hallgassa meg az ingyenes nemzetközi egészségügyi webinárt!

A dublini Temple Street Children’s University Hospital december 15-én egy nemzetközi egészségügyi webinár keretében mutatja be a szerializált tápszer nyomonkövetési megoldását, amelynek eredményeképp pontosan meg tudják mondani, hogy melyik beteg kapta meg az adott tápszert. Az esettanulmány nyerte idén a globális GS1 szervezet GS1 Healthcare csoportja által meghirdetett „Provider Implementation Best Case Study Award” díjat.

A GS1 által szervezett, angol nyelvű nemzetközi előadások külföldi esetpéldákat dolgoznak fel, amelyeknek a tapasztalataiból az egészségügyi szektor szereplői világszerte profitálhatnak, tanulhatnak.

A nemzetközi webinar címe: GS1 szabványok az információk, a termékek és a személyek összekapcsolására.

Az angol nyelvű webinar időpontja: 2020. december 15. 14:30-15:30

Ingyenes regisztráció az alábbi linkre kattintva: https://gs1go.zoom.us/webinar/register/WN_XdJtSdLGTp6zxJJIdAjULw

A webinár a következő témákat érinti:

 • Tételszintű nyomon követés jelentősége és kihívásai a kórházakban;
 • A GS1 Scanning App alkalmazás bevezetésének előnyei a csecsemőtápszerek valós idejű nyomon követése érdekében;
 • Automatikus nyomonkövetési rendszer bevezetése GS1 szabványos vonalkódokkal;
 • Új lehetőségek a kórházon belüli nyomon követésre.

Kiknek ajánljuk?

A webinar szól minden, az egészségügyi ellátási láncban érintett szereplőnek, aki többet szeretne megtudni arról, milyen kihívásokkal és milyen előnyökkel jár a globális szabványok bevezetése egy komplex kórházi környezetben

Háttér

2016-ban a Food Safety Professionals Association (FSPA) auditján a kórház nem volt képes a csecsemő tápszerek betegig történő nyomon követésére, ezért szükség volt egy elektronikus nyomonkövetési rendszer kiépítésére a tételek betegekhez rendelése és a gyorsabb termékvisszahívások érdekében.

Korábban papír alapon nehézkes és időigényes volt nyomon követni, hogy pontosan mely beteg kapta meg az adott tápszert, illetve a kézzel írott termékazonosító számok, gyártási tételszámok és lejárati idők miatt viszonylag magas volt a hibázás valószínűsége. Egy termékvisszahívás esetén az elmúlt 6 hónap papír alapú nyilvántartásából kellett kikeresni, hogy mely betegek kapták meg az adott tételt, illetve az adott tételszám milyen további termékekhez lett hozzárendelve, továbbá nem tudták bebiztosítani, hogy a visszahívott tételt később további betegeknek ne adhassák ki újra.

Megoldás

A kórház 2017-ben belevágott a GS1 szabványokon alapuló elektronikus nyomonkövetési rendszer kiépítésébe, amelynek keretében valamennyi dolgozó, beteg, kórterem egyedi azonosítót kapott, továbbá a beérkezett termékek vonalkódjához egyedi sorszámot rendeltek hozzá valamennyi egység egyedi azonosítása és nyomon követése érdekében.

A megvalósítás részeként áruátvételkor leolvassák a külső csomagoláson található vonalkódot (amely tartalmazza a termékazonosító számot, a gyártási tételszámot és a lejárati dátumot), rögzítik a rendszerben a csomagolásban található termék darabszámát, és a rendszer által automatikusan legenerált, egyedi sorszámmal ellátott GS1 DataMatrix-okat ráragasztják a csomagban található valamennyi termékre. Az osztályra kiadásnál a szerializált tápszer azonosító számát összekapcsolják a beteggel, a személyzettel és a kórteremmel, így minden egyes egységet nyomon tudnak követni a kórházon belül és termékvisszahívás esetén egy gombnyomással meg tudják mondani, hogy az adott tápszert melyik beteg kapta meg.
A kórház speciális étkezési igények alapján, dietetikusok által előírt,betegenként egyedi tápszer elkészítésével is foglalkozik, amely során kulcsfontosságú, hogy az elkészített tápszerhez felhasznált valamennyi összetevőt és hozzávalót beolvassanak és nyomon kövessenek. Az Speciális Tápszer Osztály (Special Feed Unit) munkatársai egy por állagú tápszert átlagosan 8-szor használnak fel. Ezen tápszerek esetében a vonatkozó szigorú HACCP élelmiszerbiztonsági követelmények mellett fontos figyelembe venni, hogy a felbontástól számított 30 napon belül lehet csak felhasználni őket. Éppen ezért, amennyiben egy por állagú tápszert felbontanak, a rendszer új GS1 vonalkódot generál a bevételezéskor kiadott sorszámmal, és egy új 30 napos lejárati dátummal együtt.

Előnyök és eredmények

 • betegbiztonság növelése;
 • költségmegtakarítás;
 • hatékony készletgazdálkodás;
 • tápszer nyomon követés;
 • foylamatfejlesztés;
 • élelmiszerbiztonsági megfelelés;
 • becsült időmegtakarítás: 0.5 FTE/hét;
 • elektronikus és gyorsabb tételszintű termékvisszahívás;
 • jelentős hulladék- és papírmegtakarítás;
 • személyzeti elkötelezettség;
 • egy gombnyomással elérhető report/auditjelentés;
 • széleskörű érdeklődés a megoldás iránt.

Következő lépések

A kórház következő lépésben a tápszereket egészen a betegágynál olvasná le, így a beteghez el nem jutó tápszereket nem kellene külön visszavenni a készletre, ezáltal is időt spórolva meg az alkalmazottaktól. Emellett tervezik az elektronikus nyomon követési rendszer kiterjesztését az étkeztetés, az anyatej, a kórházi tárgyi eszközök, továbbá a termékek beszerzésére is.

Amennyiben úgy gondolja, hogy az Ön intézményét is érdekelhetik hasonló megoldások, hallgassa meg az online webinárt vagy keresse kollégáinkat bizalommal!

A GS1 Írország által készített, a megoldást bemutató rövid videó az alábbi linken keresztül érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=PJKaLi1NMl4&feature=emb_title

Az esettanulmány leirata elérhető a GS1 Írország honlapján, továbbá az esettanulmányt webinár formájában bemutató előadás és a prezentáció felvétele a HPAC (Healthcare Provider Advisory Council) oldalán egy regisztrációt követően érhető el (2019. március 21.):

https://www.gs1.org/industries/healthcare/hpac/webinars