Rekordmagasan állt a légköri szén-dioxid szintje – mit tehetünk ellene?

Az üvegházhatású gáz mennyisége rekordmagas értéket ért el 2022 tavaszán. A hawaii Mauna Loa Obszervatórium mérése szerint március 29-én meghaladta a 420 részecske per millió (ppm) fölötti szén-dioxid-mennyiséget a mért érték. A 420 ppm azt jelenti, hogy a mért gázból 420 molekula van az 1 millió gázmolekulán belül.

A hawaii állomás reprezentatív adatokkal szolgál, mert olyan helyen szondázza a légkört, ahol már nem befolyásolja jelentősen helyi kibocsátás a koncentráció aktuális alakulását.

Mióta mérik a CO2 szintjét, soha nem volt még annyi szén-dioxid a Föld légkörében, mint a napokban. A hawaii Mauna Loa Obszervatórium mérése szerint március 29-én meghaladta a 420 részecske per millió (ppm) fölötti szén-dioxid-mennyiséget a mért érték. A 420 ppm azt jelenti, hogy a mért gázból 420 molekula van az 1 millió gázmolekulán belül.

Amikor a méréseket 1958-ban megkezdték, még csak valamivel 310 ppm fölött járt a mennyiség, azóta egyenletesen emelkedik a szintje, és most lépte át a 420-at. A 400-as szintet 2013-ban ugrotta meg az emberiség, a 410-es szintet pedig tavaly szárnyalta túl a gáz légköri koncentrációja. Közvetett mérések szerint 150 évvel ezelőtt, 1880 körül csupán 280 ppm volt a CO2-szint.

A Föld légkörében korábban is előfordult már ilyen mennyiségű szén-dioxid, de csak a történelem előtti időkben: a közép-pliocénkori felmelegedési periódusban, több mint 3 millió évvel ezelőtt 400 ppm körül volt a CO2-szint. Akkor azonban a tengerek szintje jóval magasabban állt, mint ma, és a bolygó is melegebb volt, mint napjainkban. Ez a szén-dioxid-mennyiség akkor stabilan, hosszú ideig fennállt, míg ma gyors ütemben növekszik a CO2-koncentráció.

A trend egyértelmű, új mérföldkőhöz érkeztünk, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül

Mostanra a tudományos közösség szinte teljes egészében egyetért azzal, hogy ez a gáz döntő részben felel az éghajlatváltozásért, és az emelkedése nagyrészt az emberi tevékenységnek köszönhető, és ennek visszafogása lenne az egyik leghatékonyabb módja a további katasztrófák megelőzésnek.

Hogyan csökkenthetjük a szénlábnyomunkat, vagyis a kibocsátott CO2 mennyiségét?

A szénlábnyom annak a mértékegysége, hogy egy tevékenység (termékek, szolgáltatások létrehozása és fogyasztása) mennyire járul hozzá az éghajlatváltozáshoz. Azaz mennyi CO2 kerül a légkörbe egy ruha, egy élelmiszer vagy egy okostelefon előállítása során. Más a szénlábnyoma a húsnak és más a farmernadrágnak, mivel ez az érték a gyártás körülményeitől és a fogyasztók döntéseitől függ.

Minden változással – legyen szó közlekedésről, ruházkodásról, étkezésről, hulladékgazdálkodásról stb. – nagy eredményt érhetünk el, ha tudatosan és kitartóan visszük véghez.

Élelmiszerek

 • Helyi és szezonális élelmiszerek fogyasztása
 • Kevesebb hús fogyasztása
 • Fenntartható halászatból származó hal vásárlása
 • Műanyag csomagolások kerülése
 • Pazarlás mérséklése, kidobott élelmiszerek csökkentése

Ruházat

 • Környezettudatos módon előállított (újrafeldolgozott anyagokból készített vagy ökocímkét viselő) ruhák vásárlás
 • Használtruha-vásárlás
 • Meglévő ruhák átalakítása

Közlekedés

 • Kerékpár és tömegközlekedési eszközök használata
 • Autóval történő utazás esetén a megfelelő útvonal kiválasztása

Energiafogyasztás és hulladék

 • Fűtés 1°C-kal történő csökkentése
 • Takarékos vízhasználat (fogmosás/mosogatás közben elzárt csap, kevesebb zuhanyzási idő) 
 • Használaton kívüli elektronikus berendezések kikapcsolása
 • Felesleges adatok tárolásának mellőzése a felhőn (digitális lábnyom)
 • „A” címkéjű energiatakarékos termékek választása (uniós energiacímkék)
 • Hulladéktermelés csökkentése, újrahasznosítás

Hogyan segít a GS1?

A közlekedés és áruszállítás mint a szén-dioxid-kibocsátások közel egyharmadáért felelős emberi tevékenység, egyre kiemeltebb fókuszpontja a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Ennek megfelelően az Európai Unió egyik legfontosabb célja, hogy 2050-re – 1990-hez képest –60%-ra csökkentse a közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

A hazai Lean & Green program bevezetésén a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. a Holland Királyság Nagykövetségével és a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társasággal (MLBKT) együttműködésben tevékenykedik.

Meghívó a Lean & Green Nyílt workshop 2022 eseményre

A Lean & Green Europe szervezet - melyet 2008-ban hoztak létre Hollandiában - megalapítása óta bebizonyította, hogy képes hatékony együttműködést kialakítani a logisztikai szektor képviselői között és a partnerei számára valódi iránymutatást adni a kevesebb szennyezéssel járó, fenntarthatóbb jövő érdekében.

A kor legfejlettebb technológiáit és módszereit alkalmazza a karbon-lábnyom hatékony mérésére és elemzésére; olyan javaslatokat dolgoz ki az emisszió csökkentésére, melyek eredményességét valós esettanulmányok támasztják alá; valamint rangos díjjal jutalmazza partnereit a megtett intézkedéseikért és példamutatásukért.