Regionális mikro logisztikai központok a márkaerősítés érdekében

2020 egyik top témája a kereskedők körében kétségkívül a mikro logisztikai központok. A legtöbb vezető élelmiszerlánc már aktív pilot projektekbe kezdett, míg a ruházati, az autóipar, valamint a magasabb minőségű, speciálisabb termékeket értékesítő kereskedők még csak mérlegelik a lehetőségeket.  

Ez a logisztikai forma azonban nem minden vállalatnál és régióban működik, akik pedig ezt figyelembe veszik azoknak egy átfogó és komplex stratégia kidolgozására van szükségük a költségek és előnyök egyensúlyának megteremtése érdekében.

A mikro logisztikai megoldás nem egy különleges típusa a raktározási és elosztási központoknak, viszont egy újfajta megközelítési irány, egy előretolt elérési pont a márka-, a közösségi hálózat és az ingatlanstratégia összefüggésében. Ez egy rendkívül vonzó lehetőség, ha a felszínt nézzük. A vásárlóhoz közeli raktározási megoldás kulcsfontosságú a gyors és olcsó szállításhoz vagy éppen az áru gyors felvételéhez. Mivel olyan piacvezetők mint az Amazon és a Walmart egyre magasabbra teszik a lécet a még gyorsabb és kényelmesebb kiszolgálásért a raktáraik teljesítményének növelésével, azon vállalatok számára, akik az oldalvonalon kivárnak, egyre nagyobb lesz a kihívás. A mikro logisztikai központok koncepciója már több éve jelen van, de a városiasodással és a vele járó népességnövekedéssel, valamint az egyes technológiák bevezetési költségeinek csökkentésével, számos vállalat számára elérkezett a fordulópont.


A mikro logisztikai központoknak többféle formája is létezik, ezek közül két elsődleges típust érdemes kiemelni. Az egyik a regionális raktározási központ (RFC), amely egy kisebb ellátópont egy nagyváros közelében vagy egy kisebb régióban. Itt megtöltik a teherautókat áruval, amelyek aztán innen közvetlenül eljutnak a fogyasztóhoz, vagy az üzletekbe, ahol a vásárló felveheti a csomagját. A másik egy valós mikro logisztikai központ (MFC), amely közvetlenül csatlakozik egy üzlethez, akár egy kibővített külön helyiséggel vagy éppen közvetlenül az üzlet polcairól biztosítva a termék-elérést. Mindegyik típus működhet teljes mértékben manuálisan vagy lehet különböző mértékben automatizált, és akadnak hibrid hálózati modellek is. Az RFC-k általában nagyobbak és számos lehetőség rejlik bennük a hatékonyságot növelésére, illetve az automatizálás szükségességének alátámasztására. Ezek megfelelőbbek a lassú mozgású raktározási egységek tárolására, amelyeket az MFC-modellben kevésbé érdemes tárolni. Az MFC-nek számos előnye van, így például, hogy sokkal közelebb van a vásárlóhoz, hogy használja az áruházi készletet és támogatja a vásárlói felvételi pontot.

A legjobb megoldás megtalálása egy adott vállalkozásnak a márkastratégia felépítésével kezdődik, amely magában foglalja a termékek elérhetőségét, a gyorsaságot, a készletet, a szállítási módot és a raktározás költségeit is, mindezt pedig össze kell hangolni a versenyképességgel és a kívánt piaci pozícióval is. Ezt követően lehet újabb stratégiát kidolgozni a disztribúciós központ, az ingatlan, a beruházás, valamint a készletmenedzsment területén, amelyek a márkastratégiát támogatják majd.

Végezetül pedig már csak a stratégiánkat is támogató technológiát és rendszereket kell meghatározni. Érdemes szem előtt tartani, hogy a mikro logisztikai központokhoz mikrostratégiában kell gondolkodni – olyan tényezők, mint az ingatlanfenntartási költségek, a kereskedés, a munkaerő költségek és az elérhetőség, az üzlet telítettsége és a népsűrűség mind meghatározzák azt, hogy egy adott régióban milyen mikro logisztikai megoldásnak van értelme. Ehhez is különféle, fokozatos megközelítésekre van szükség az egyes régiókban, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a költségek és kényelem között.

A mikro raktározás egy figyelemfelkeltő téma manapság, amelyről minden kiskereskedőnek tudnia kellene, és érdemes lenne fontolóra is venni. De, mint minden disztribúciós stratégia, ez is csak egy a lehetséges az eszközökből – nem az egyetlen olyan megoldás, ami mindenki számára egyformán megfelelő lehet. A hozzáértő kiskereskedőknek folyamatosan újra kellene értékelniük és egyensúlyban tartaniuk a márka- és disztribúciós stratégiájukat. Amikor a stratégia egy olyan lehetőséget igényel, mint a mikro logisztika, egy regionális stratégia kidolgozására lenne szükség, amely bevált technologiát tud biztosítani egy adott területnek.

Forrás: supplychainbrain.com