Procter & Gamble – út a minőségi adatok felé

A megfelelő adatminőség hatalmas kihívás ám egyben fontos lehetőség a vállalkozások számára. Laura Beckerrel, a Procter & Gamble globális üzleti szolgáltatásainak elnökével beszélgetett a GS1 képviselője arról, hogyan kezdték el saját útjukat a kiváló adatminőség felé.

GS1: Miért váltak olyan fontossá az adatok a P&G számára?

LB: Mert mindannyian egy adatfüggő világban élünk!

A magas színvonalú adatok iránti igény manapság egyértelmű minden vállalkozás számára. Adatokra van szükségünk az e-kereskedelem gyors növekedése által generált igények kielégítéséhez. Képesnek kell lennünk arra, hogy reagáljunk a fogyasztók és a hatóságok növekvő elvárásaira a fenntarthatósággal és az összetevők átláthatóságával kapcsolatban.

A Procter & Gamble-nél az adataink kiválóságát stratégiánk kulcsfontosságú elemének tekintjük, mely segít minket az ügyfelekkel és a fogyasztókkal való sikeresebb együttműködésben.

Végső célunk az, hogy a fogyasztóknak – akár az üzletben, akár interneten vásárolnak – kiemelkedő élményeket teremtsünk, amikor kapcsolatba lépnek a termékeinkkel. Az adatok kiválósága ennek szerves része, termékünk sikerességének elengedhetetlen eleme.

GS1: Hogyan kezdte el a Procter & Gamble az adatai minőségének a javítását?

LB: Nos, tudtuk, hogy először meg kell mutatnunk a brandjeink felsővezetőinek minden piacon, ahol jelen vagyunk, hogy miért fontos az adat, és ezt meg is tettük. Meggyőztük azokat is, akik kezdetben a legkevésbé elkötelezettek és a legszkeptikusabbak voltak, és mára már ők a legnagyobb támogatóink. A felsővezetők meggyőzése volt az egyik legkritikusabb pont.

A magas szintű támogatáson túl a minőségi adatok érdekében a folyamataink, a digitális technológiáink és a szervezeti struktúránk átalakítására is szükség volt.

Ma már rendszeresen mérjük és jelentjük a termékadat-minőségünket a vállalat vezetőinek.

GS1: Mi tette lehetővé ezt az átalakulást?

LB: A kulcs az volt, hogy vállalkozásunk vezetői előnyöket lássanak, és hogy ezek az előnyök megtérüljenek a kezdeti befektetésekből.

Milyen előnyöket tapasztalt a cég?

A termelés növekedését és a költségek csökkenését tapasztaltuk. Számos rejtett költséget sikerült kiküszöbölnünk a korábban még nem optimalizált folyamatokból. Például láttuk, hogy gyakran többször lettek rögzítve ugyanazok az adatok, amelyek ezáltal már nem adtak hozzáadott értéket, vagy ami még rosszabb, még az adatok pontatlanságát is előidézték.

A pontatlan adatok kiküszöbölésével megszüntettük a felesleges költségeket. Ez a megközelítés például elkerülhetővé teszi, hogy a tehergépkocsik a hibás adatok (terméksúlyok vagy méretek) miatt túlsúlyosak legyenek, amiért korábban büntetést kellett fizetnünk.

Most arra is képesek vagyunk, hogy adatelemzésünket és mesterséges intelligenciánkat a következő szintre emeljük, mert szilárd, megbízható termékadatbázisunk van, amely a külső fogyasztói adatokkal párosítható.


GS1: Milyen konkrét kezdeményezések zajlanak ezen a területen a P&G-nél?

LB: A Procter & Gamble együttműködik a Fogyasztói Áruk Fórumával (Consumer Goods Forum), a GS1-gyel és sok más partnerrel, hogy támogassa az adatminőség felé vezető globális utat. A Product Data Coalition of Action társszponzorai vagyunk, és együtt dolgozunk a GS1-gyel, hogy olyan kezdeményezéseket hajtsunk végre, mint például a mindenütt jelen lévő GTIN-ek ellenőrzése.

Azon is dolgozunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki abból, amit eddig elértünk. Például egy közös gyakorlatot hajtottunk végre az egyik ügyfelünkkel; a meglévő GTIN-eket összehasonlítottuk a GS1 által ellenőrzött adatokkal. Az eredmények mindkét szervezet számára rendkívül előnyösek voltak, mivel lehetővé tették számunkra, hogy ugyanazon adatokat kezelje a partnerünk, mint mi.

GS1: Hogyan értékeli a felmerülő problémákat?

LB: Erre egyértelmű példa a termékek fenntarthatósága. Az adatigények napról napra növekednek, és olyan területekre terjednek ki, mint például a csomagolás fajtája, az összetevők listája vagy a szén-dioxid-kibocsátás. Új termékjellemzőket kell bevezetnünk, és mindegyikhez adatmodellekre és szabványokra van szükségünk. Képesnek kell lennünk arra, hogy gyorsabban és pontosabban reagáljunk ezekre a partneri és fogyasztói igényekre.

GS1: Mi a tanácsa azoknak a vállalatoknak, amelyek szintén szeretnék az adataikat ilyen szinten nyomon követni?

LB: Három tényezőt kell szem előtt tartani:

  • Az első az, hogy a kulcs a jó minőségű adatok elérése. Ez a   jövő fejlesztéseinek devizája. Ha nem tartjuk magunkat felelősnek a szigorú adatminőségi előírások kialakításáért és fenntartásáért, akkor nem érjük el célkitűzéseinket.

  • A második: „Kettőn áll a vásár”. A márkatulajdonosoknak kiváló minőségű adatokat kell szolgáltatniuk, a kiskereskedőknek pedig ezeket kell használniuk a folyamataik során. Így hozhatunk létre egy olyan ellátási láncot, amelyben mindenki profitálhat a közösen tett erőfeszítéseinkből. Így fog minden fél befektetése megtérülni.

  • És végül szeretném, ha az emberek rájönnének, hogy valóban egy döntő, meghatározó pillanatban vagyunk, és meg kell ragadnunk ezt a lehetőséget. A több információval rendelkező újgenerációs vonalkódok érkezése, a környezeti és fenntarthatósági adatok iránti növekvő igény: ezek mind olyan nagy változások, amelyeket a fogyasztói igények adatközpontú módon történő kielégítése érdekében képesnek kell lennünk kihasználni.

Forrás: https://www.gs1.org/articles/procter-gamble-data-excellence-journey