Orvostechnikai eszközök nyomon követése – egy japán kórház példája

Az idei nemzetközi egészségügyi webinar-sorozat keretében a japán Tokai University Hospital képviselője adott betekintést az érdeklődőknek a kórházban megvalósított orvostechnikai eszközök nyomonkövetési projektjéről. A teljes webinar is bármikor újra meghallgatható.

A GS1 által rendszeresen szervezett, angol nyelvű nemzetközi előadások külföldi esetpéldákat dolgoznak fel, amelyeknek tapasztalataiból az egészségügyi szektor szereplői világszerte profitálhatnak.

Az előadás és a prezentáció felvétele egy regisztrációt követően elérhető ezen a linken: https://www.gs1.org/industries/healthcare/hpac/webinars

Orvostechnikai eszközök nyomon követése a kórházon belül

A Tokai University Hospital akut ellátást biztosító intézmény Tokió közelében. 35 diagnosztikai és kezelést végző részleggel és 804 kórházi ággyal rendelkezik. 2018-ban 12.522 operációt végeztek a kórházban és 54.282 darab, törzsadatként regisztrált szakmai anyagot tartanak számon. A szakmai anyagok nagy száma is indokolta, hogy a GS1 szabványos vonalkódok bevezetését ezen a területen kezdjék el. A projekt célja a szakmai anyagok menedzselésének megkönnyítése volt.  

A kórház 2015 óta használja a GS1 szabványos vonalkódokat a műtőiben. Dr. Makoto Sawada felelős a sebészeti információs rendszerek működtetéséért. Az ő vezetésével implementálták a GS1 szabványrendszer elemeit, amelyek segítségével az IT rendszer számos felhasználási lehetőséget kínál a medikai és orvosi termékekről szóló információk kezelésére. A rendszer egyik előnye, hogy a betegbiztonság és a hatékonyságnövelés mellett alacsony költségekkel jár. A projektvezető elmondása szerint egyszerű volt a kódok implementálása, mivel a szabvány használata a kiskereskedelmi szektorban már széles körben elterjedt.

Japánban a kereskedelmi forgalomban lévő gyógyszerek 100%-án, az orvosi szakmai anyagok és berendezések nagy részén (kb. 84,1%) GS1 szabványos vonalkódok szerepelnek (Information progress survey, the Japanese Ministry of Health, Labour and Welfare). A GS1 azonosítók használata lehetővé teszi, hogy gyártási adatok is szerepeljenek a termékeken lévő vonalkódokban (pl.: lejárati dátum, LOT szám, sorozatszám). Mindezen adatok felhasználása nagy fejlesztési potenciált kínál a kórházaknak. Sajnálatos módon az intézmények nagy része nem hasznosítja ezeket a plusz információkat. Ezeknek az addicionális adatoknak felhasználására mutat egy kitűnő példát a Tokai University Hospital. 

A projektvezető szerint az egészségügyi szektornak más iparágak gyakorlataiból érdemes tanulnia. Dr. Makoto Sawada véleménye szerint több érv is amellett szól, hogy a kiskereskedelmi szektorban alkalmazott gyakorlatok példát mutathatnak a kórházak számára. A GS1 szabványos vonalkódok implementálása az általános megítéléssel szemben alacsony költségekkel jár, mivel a kiskereskedelmi szektorban már elterjedt ezen kódok használata. A kórházaknak ez egy külső adottság, lehetőség, amelyet fel tudnak használni a belső működésük során. Egyszerű rendszerbevezetés és fenntartás társítható a GS1 szabványokhoz, mivel a technológia már kiforrott. A szabványrendszer többek között az operatív problémák kezelését támogatja, így a működésben megfigyelhető a hatékonyságnövelő hatása is. A projektvezető tapasztalatai alapján elmondta, hogy a kiskereskedelmi szektorban tapasztalt jó eredmények az egészségügyben is elérhetők! Melyek ezek az előnyök?

A GS1 vonalkódok előnyei több területen jelentkeznek a kiskereskedelmi szektorban

A visszahívások támogatásával és a lejárati idő megerősítésével a fogyasztók biztonsága növelhető. A szabványos vonalkódok használata által rögzíthetőek ezek az adatok az IT rendszerekben, így beállíthatóak automatikus üzenetek és értesítések az értékesítés és a készletforgás figyelésére. Továbbá a szkennelés által csökken az adminisztrációs tevékenységek időráfordítása is, amely a munkaerő ráfordítás csökkenését vonja maga után. A folyamatos adatkapcsolat biztosításával növelhető a hatékonyság a kiskereskedelmi szektorban.


Az egészségügyi intézményekben is hasonló igények jelentkeznek, mint a kiskereskedelmi szektorban. Ezek közül is kiemelnénk a visszahívások kezelésének módját, amely kulcsfontosságú biztonsági problémák esetében kerül előtérbe. Szakemberek előrejelzései alapján a jövőben számos biztonsági szempontból problémás esettel találkozhatnak a kórházak, ezért célszerű lenne kialakítani egy gyorsan és hatékonyan működő rendszert a visszahívások lebonyolítására.

A Tokai University Hospital több tanulmányt is készített, amelyekkel demonstrálja a GS1 szabványos vonalkódok előnyeit. A tanulmányok részletes bemutatásra kerültek a webinárban.

Az esettanulmány meghallgatható a következő linken: https://www.gs1.org/industries/healthcare/hpac/webinars

A Tokai University Hospital GS1 szabványbevezetés által elért előnyei:


Amennyiben úgy gondolja, hogy az Ön intézményét is érdekelhetik hasonló megoldások, keresse kollégáinkat bizalommal!