Négy hasznos stratégia, hogy elkerülje a termékcímkézési hibákat

Az élelmiszerkereskedelmi szektort érintő, hibás adatokból származó botrányok végre felnyitották az iparági képviselők szemét arra, hogy a minőségi adatok milyen nagymértékben járulnak hozzá a jobb értékesítési mutatókhoz.

Bár a pénzügyi előnyök elég hamar egyértelművé váltak a cégek számára, a nemrégiben bekövetkezett tragédiák, melyeknek a hátterében a hibás címkézés állt, arra is rávilágítottak, hogy a kereskedelmi ellátási lánc mellett a fogyasztóknak nyújtott információk pontossága és hitelessége is életbevágó.

Szomorú igazságok, komoly következmények

A hibás címkézés következményeinek súlyossága széles skálán mozog a profitvesztéstől az emberi élet kockáztatásáig.

Az Európai Unió rendelete - az Élelmiszertermékekről a fogyasztóknak szóló információkról – 2014 decemberében lépett életbe, részletes előírásokat meghatározva 14 speciális allergén kapcsán, az ömlesztett, és a csomagolt áruk tekintetében egyaránt.

2015-ben az új szankciókat is kihirdették fentiekkel kapcsolatban, amelyek felső korlát nélküli pénzbeli büntetést és akár börtönbüntetést is meghatározhatnak a komolyabb, élelmiszerrel kapcsolatos tájékoztatási hibák és hiányosságok esetén.

2014-ben Angliában, Paul Wilson esetében, akinek tragikus halálát mogyoróallergiából fakadó anafilaktikus reakció okozta egy indiai étteremben, az étterem tulajdonosa a hanyagságból elkövetett emberölésért 6 év letöltendő börtönbüntetést kapott. Az étterem tulajdonos döntése nyomán a mandula lisztet helyettesítették egy olcsóbb alapanyaggal, ami viszont mogyorót is tartalmazott.

A visszahívás költségei

Az Egyesült királyságban 2018-ban összesen 109 termékvisszahívás történt a nem hiteles összetevőknek, vagy az inkorrekt allergén információkat tartalmazó címkéknek köszönhetően. A Moises Resende-Filho-féle formula segítségével kiszámolható, hogy egy-egy ilyen visszahívás hatalmas pénzügyi törést jelenthet a cégeknek, mivel összességében a veszteség a több millió font értékű szintet is elérheti, attól függően, hogy a visszahívás pontosan mennyi terméket érint.

Többek között növeli a veszteséget a visszahívott termékek száma, azok minősége és fogyasztói ára, a visszahívási folyamat költségei, a visszaszállítás, az adminisztráció és egyéb járulékos költségek.

Amellett, hogy a visszahívás közvetlen pénzügyi veszteséget okoz, ne feledkezzünk meg az olyan indirekt hatásokról sem, melyek még a fenti folyamat összköltségénél is nagyobb visszaesést jelenthetnek. Néhány szakértő szerint a veszteségek közel 80%-át nem is a fizikai visszahívás költségei adják, hanem a fizetendő büntetés, a jogi procedúra költségei, a kiesett eladások a cég jó hírnevén esett csorba és az ezzel járó részvényárfolyam esés.

4 biztos stratégia az ilyen jellegű hibák sikeres elkerülésére

A kulcs ahhoz, hogy az Ön termékének csomagolásán a termékinformáció korrekt formában és pontosan jelenjen meg, két jelentős változást igényel a cégen belül: meg kell reformálni a hozzáállást és a folyamatokat.

Mit tehetünk a hozzáállás terén?

Nagyobb kollektív felelősség

Annak biztosítása, hogy a termékek címkéin a feltüntetett információk korrektek legyenek, nem csak egy adott cégnek a felelőssége, hanem összességében az egész iparágé.

Miközben minden egyes cégnek egyértelműen arra kell törekednie, hogy a legmagasabb szintű működés sztenderdeket vezesse be a fogyasztói biztonsággal kapcsolatban - figyelje a vásárlók bizalmi indexét, lehetőleg folyamatosan, és tegyen azért, hogy az magas szinten maradjon, vagy például, hogy a munkakörnyezetet biztonságossá tegye a dolgozói számára - addig iparági szinten természetesen egyetlen cég nem tud komoly változást elérni.

Kollektív együttműködésre van szükség ahhoz, hogy változást érjünk el és egy egész iparág szempontjából elérjük a magas fogyasztói bizalmat.

Az érintett cégek és szervezetek együttműködése

A kollektív felelősség mérföldköve a nyitott és kölcsönös párbeszéd. A legtöbb címkézési, tájékoztatási hiba megelőzhető lenne az ellátási láncban résztvevő szereplők közti szorosabb együttműködéssel. Ebben tudnak segíteni világszerte a GS1 tagszervezetek, melyek egy mindenki számára elérhető, semleges platformot tudnak teremteni ezekhez az egyre fontosabb párbeszédekhez az iparági szereplők között.


Tudjon meg többet tevékenységünkről: https://gs1hu.org/rolunk/kik-vagyunk

És szolgáltatásainkról: https://gs1hu.org/szolgaltatasaink

Folyamat oldalról mit lehet tenni?

Automatizáció

A folyamatok automatizálásának egyik nagy előnye, hogy időt szabadíthatunk fel más fontos helyzetek megoldásához a cégen belül.

Ha az adatgyűjtést és az adatmegosztást sikerül egyszerűsíteni és integrálni egy automatikus adatmenedzsment rendszerré, mind a beszállítók, mind a kereskedők képessé válnak arra, hogy más értéknövelt tevékenységekre is időt fordítsanak.

Ilyen értéknövelt tevékenységek lehetnek az adataink minőségének és hitelességének ellenőrzése, vagy a pozitív fogyasztói élmények biztosítása.

Szabványos és harmonizált adatelérés és adatgyűjtés

Sokkoló az adat, hogy napjainkban a termék- és gyártási adatok 80%-a nem megfelelő vagy kifejezetten hibás. Ez jelentheti azt is, hogy az adat nem teljes, vagy hiányzik az adatbázisból, de sokszor előfordul, hogy az adat formátuma különböző szereplőknél eltérő, vagy a termék fizikai méreteinek megállapítására különböző módszereket használnak az ellátási lánc mentén és ez okoz félreértéseket.

Míg annak szabványosításával, hogy a termékinformáció milyen módon kerül feltüntetésre és megosztásra, sokat lehetne előrelépni, ennek alkalmazása a vállalkozásoknál még nem kellően széleskörű.

Szeretne többet megtudni a szabványok nyújtotta lehetőségekről, melyekkel növelheti márkája biztonságát és a fogyasztói bizalmat?

Hallgassa meg nyomonkövetési webinarunkat!