MIGROS – pontos adatok nélkül nincs minőségi ellátási lánc

A legfrissebb esettanulmány, melyet magyarul elérhetővé teszünk weboldalunkon, a MIGROS svájci szövetkezet sikeres projektjéről szól. A MIGROS, amely Svájc legnagyobb kiskereskedelmi cége, nagyobb átláthatóságot szeretett volna elérni ellátási láncában. Ennek érdekében úgy döntöttek, hogy vállalatközi egyeztetést kezdeményeznek kereskedelmi partnereikkel, hogy a betakarítástól a kiskereskedelmi üzletekben történő forgalmazásig létrejöhessen a teljes körű és pontos adatcsere.


A megoldás

A MIGROS és kereskedelmi partnerei jelenleg a GS1 által biztosított EPCIS szabványt, valamint GS1 azonosítókat használnak, hogy lehetővé tegyék termékeik nyomon követését, különösen a gyümölcsök és zöldségek tekintetében. A beszállítók tételszintű termékadatokat töltenek fel a MIGROS-EPCIS rendszerbe. Az információk 4 fő eseményre épülnek: betakarítás, átvétel, komissiózás és szállítás. Az ellátási lánc végén a MIGROS méri a leszállított tétel minőségét, és ezeket a minőségi adatokat az EPCIS-ben is összekapcsolja a teljes ellátási lánc történetével.

Ez különböző módokon nyújt előnyöket:

•  A termékminőség hatékonyabban ellenőrizhető

•  Elérhetővé válik a belső folyamatok hatékonyságának növelése a végpontok közötti adatintegrációval

•  Nincs hardverberuházás, a beruházások pozitív megtérülése biztosított (ROI)

•  Kiterjedt statisztikák nyerhetők a rendszerből a minőségért felelős vezetők jobb és gyorsabb döntéshozatala érdekébenA GS1 azonosítók és az EPCIS minden érdekelt fél számára tájékoztatást nyújtanak a termékszállítmányokra vonatkozóan „mit, ki, hol, mikor és miért” kérdések tekintetében, ahogy a szállítmányok végig utaznak az ellátási láncban.

A megosztott információ magában foglalja a betakarítás időpontját és mennyiségét, a származási országot, a tétel azonosítását, az indulás dátumát és időpontját. Ez a minőségi információ azon alapul, hogy a folyamat során az adatokat EPCIS „eseményként” rögzítik. A beszállítók és szolgáltató platformok rendszerén belül már rendelkezésre álltak a szükséges információk, így a legfontosabb lépés az volt, hogy közös szabványt határozzanak meg, és ezt a szabványt az ellátási lánc valamennyi partnere adaptálja. Ez továbbra is kihívást jelentő feladat, de a GS1 szabványoknak és az EPCIS-nek köszönhetően a szükséges megoldások már készen állnak a bevezetésre.

„Az áruk áramlása digitálisan is átláthatóvá vált. Ez lehetővé teszi a raktárakban a termék minőségének jobb ellenőrzését, valamint a belső folyamatok nagyobb hatékonyságát. Ezen adatoknak köszönhetően a jövőben a MIGROS jobban meg fogja érteni az időjárás hatását a spanyolországi és olaszországi narancs betakarítására, valamint a szállítási vagy tárolási idő hatását.” – mondta Marc Inderbitzin, az ellátási lánc információs megoldások vezetője MIGROS-Genossenschafts-Bund-nál.


Inderbitzin így foglalta össze a legfontosabb tanulságokat az EPCIS bevezetése kapcsán:

•  Az EPCIS lehetővé teszi a beszállítók számára, hogy profitáljanak a minőségi termékadatból, ahogyan a fogyasztók is.

•  Az EPCIS jelentős hatékonyságot biztosít nekünk.

•  A folyamatokat és interfészeket minden partner esetében elemezni kell – és nem táblázatokon keresztül, hanem a gyakorlatban.

•  A folyamatok helytelen értelmezése hibás adatokat szolgáltat, ami rossz döntésekhez vezet.

•  Folyamatosan keresni kell az új üzleti lehetőségeket.

A projekt során a partnereknek nem kellett új adatokat készíteniük vagy megváltoztatniuk folyamataikat. Csak EPCIS eseményként kellett az adatokat feltölteni a rendszerbe.

„Alapvetően nem volt hardverbefektetés” – magyarázza Inderbitzin. „A gyümölcsökre és zöldségekre vonatkozó EPCIS-rendszer elsősorban az ellátási láncra vonatkozó olyan információkat cserél, mint a betakarítási dátum és mennyiség, a származási ország, a fajták, a szállítási idő és a minőségre vonatkozó adatok. Az adatokat a folyamat részeként (betakarítás, komissiózás, szállítás, bejövő áruk, minőségellenőrzés) azonnal EPCIS eseményekként bocsátják rendelkezésre.”

„Meggyőződésünk, hogy a GS1 szabványok és eszközök hozzáadott értéket jelentenek vállalkozásunk számára. Beszállítóink elsöprő elfogadásával nyomonkövetési rendszerünk elérte, amire szükségünk volt – átláthatóbb ellátási láncot biztosítottunk és még ennél is sokkal többet.” – nyiltakozta Marc Inderbitzin.

A teljes esettanulmány, melyből még több praktikus részlet megtudható a bevezetési projektről, elérhető új Esettanulmány platformunkon

A folytatásért kattintson IDE!