Mi a titkos fegyver a jobb fenntarthatóságért? A szerény vonalkód

Évente körülbelül négybillió kézzel fogható fogyasztási terméket gyártanak és értékesítenek szerte a világon. Több mint százmillió különböző fajta termék - kezdve a dobozos üdítőktől a trendi ingekig és a bicikli záraktól a gabonapelyhes dobozokig – számtalan dolgot hozunk létre a világban.

Minden árucikk, melyet a világ egy adott pontján gyártanak, valahonnan máshonnan származó anyagokból, összetevőkből vagy hozzávalókból készül. Mindet becsomagolják, vagy bedobozolják. Mindegyiket elszállítják, raktározzák, árulják, megrendelik és kézbesítik. És végül, természetesen, minden terméket kidobnak, újrahasznosítanak vagy újra eladnak, legalább részben.

A globális gazdaságot az áruk áramlása hajtja - a termelőtől a tányérig, a gazdaságtól a gyárig, a szövőgépektől a szekrényig. Míg a fogyasztók és a kormányok egyre nagyobb igénye a fenntarthatóság, a márkák és a gyártók nehézkesen haladnak a digitális átalakulás felé. Ez az átalakulás megköveteli az ellátási lánc átláthatóságát - az anyagok és összetevők beszerzésétől a termék fogyasztóig történő eljuttatásáig, a felhasználásig és végső soron a hulladék kezeléséig.

A kihívás az, hogy a fogyasztói termékek iparága napjainkig általában véve vakrepülésben működött, nagyon korlátozott nyomon követhetőséggel és átláthatósággal a gyártott és eladott termékek tekintetében. De mostantól, a mindenütt jelen lévő vonalkód - amelyet több mint kétmillió gyártó használ világszerte – korszerűsítésének köszönhetően az Internet of Things (IoT – a Dolgok internete) szó szerint mindenhez elér.

Ha nem tudunk semmit, az azt jelenti, hogy semmi nem történt?

A gyerekek ma értetlenkedve kérdezik, hogy tudtunk régen okostelefonok és közösségi hálózatok nélkül élni. Visszatekintve nehéz megmagyarázni, hogyan is gondoltuk magunkat hatékonynak, amikor nem tudtunk hozzáférni az információk egy részéhez, vagy azonnali fuvart rendelni.

Hasonlóképpen abszurdnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy a több trillió dolláros gazdaság, azaz a fogyasztási cikkek környezete, oly keveset tud önmagáról. Elfogadható az, hogy a márkák nem tudják, ki vásárolja meg a termékeiket? Vagy a fogyasztóknak is szó nélkül el kellene fogadniuk, hogy nem tudják pontosan, honnan származik egy termék és annak összetevői - bár őszintén alá akarják támasztani az összetevőket és a származási hely hitelességét?

Ennek a szomorú valóságnak hatalmas az ára, a felesleges plusz költségei. Évente jóval több mint egybillió dollár értékű hamisított fogyasztási cikket értékesítenek világszerte, amihez sok esetben a vásárlók körültekintésének hiánya is hozzájárul, a márkák pedig a negatív pénzügyi hatást csak jóval később fedezik fel.

A fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság

Bár hatással vannak a fogyasztási cikkek gazdaságának fenntarthatóságára, de manapság a körforgásos gazdaság megvalósításával kapcsolatos erőfeszítéseket meghiúsítja az az egyszerű tény, hogy nem sokat tudunk azokról a dolgokról, amelyeket gyártunk, vagy az útról, melyet az áruk az ellátási láncon és a világunkon keresztül tesznek.

Az átláthatatlanság már nem csupán egy sajnálatos kellemetlenség, mellyel a világ fogyasztásicikk-márkái és -gyártói szembenéznek. A digitális világban ez már a sikeres működés leállásának okozója lehet, melynek során a márkák elveszítik az ügyfeleikkel felépített szoros kapcsolataikat, új csatornáknak és a versenytársaknak adva át a vezető szerepet, miközben magas költségeket és veszteségeket realizálnak az ellátási láncuk nem megfelelő transzparenciája miatt.

A termékek gyártására-, értékesítésére- és az ügyfelekkel folytatott tranzakciókra történő valós idejű nyomon követés és adat-vezérelt működés nélkül a márkák valójában elveszthetik az üzletük feletti kontrollt, és nem képesek hatékonyan versenybe szállni a többi konkurens vállalkozással.

Ha a termékek tudnának beszélni, vajon mit mondanának?

A jó hír az, hogy van megoldás: a GS1, az a globális szabványosító szervezet, amely kezeli a szerény, mégis hihetetlenül fontos vonalkódot - amely minden fogyasztási cikken megjelenik – lesz a vállalkozások megmentője ebben a helyzetben.

Nemrég jelent meg a GS1 Digital Link nevű új szabvány. Ez magasabb szintre emeli a már mindenütt jelen lévő vonalkód szabványt, egészen pontosan ennek segítségével minden egyes termék rendelkezhet majd webcímmel a jövőben. Sőt, a továbbfejlesztett kódokat bármilyen okostelefonnal le lehet olvasni, ami azt jelenti, hogy a világ több mint kétmilliárd okostelefonja kapcsolódhat a termékekhez, mind az információkhoz való hozzáférés, mind azok megosztása céljából.

A tisztánlátás kedvéért: a világon szinte mindenhol előforduló, immár 44 éve létező vonalkódot 2 millió felhasználó (gyártók, kereskedők, logisztikai, vállalkozások, stb.) használja évente több mint 4 billió terméken. A vonalkódokat naponta több mint 5 milliárdszor olvassák le világszerte az értékesítési pontokon vagy például a raktárakban, a szállítmányok átvételekor. A GS1 Digital Link webkapcsolatot hoz létre több milliárd termékhez, és lehetővé teszi ezen termékek nyomonkövetését az ellátási láncon keresztül, egészen a fogyasztóhoz érkezéséig és még azon is túl.

Az EVRYTHING nevű cég, mely a világ legnagyobb fogyasztói termékmárkái mellett dolgozik, többekkel együtt részt vett a GS1 Digital Link szabványfejlesztési folyamatában. A GS1-el kötött egyedi licencszerződés révén lehetővé tesszük azon termékek számára, amelyeken a GS1 Digital Link kód elhelyezésre kerül, hogy a felhőben lévő ún. intelligens digitális identitásokhoz (vagyis digitális megfelelőikhez) kapcsolódjanak.

Ez azt jelenti, hogy a márkák nagyon egyszerűen kezelhetik az egyes termékeikkel kapcsolatos adatokat, miközben elemzésekkel és felhőalapú AI-val rendelkező alkalmazásokat vezethetnek.

Részletesebben a Digital Link előnyei:

  • a termékinformáció megküldhető a fogyasztók számára;
  • a márkák a termékeken keresztül közvetlenül bonyolíthatnak le tranzakciót a fogyasztókkal;
  • a termékek igény szerint hitelesíthetők;
  • a nyomonkövetési információkat valós időben lehet gyűjteni és elemezni az ellátási láncok optimalizálása érdekében.

Új digitális rendszer

A GS1 Digital Link kód és a felhőben lévő digitális identitás segítségével a termékek „digitálisan is megszülessenek”, már a gyártás pillanatában. „A GS1 Digital Link egy valóban nagy változást hozó szabvány, amely szó szerint összekapcsolja az összes terméket az internettel és a digitális ökoszisztémával.” - mondta Sanjay Sarma, a Massachusetts Institute of Technology Open Learning rendszerének alelnöke és a GS1 Igazgatótanácsának tagja.

Sanjay Sarma és kollégái találták fel a manapság működő rádiófrekvenciás (RFID) rendszereket tápláló technológiák egy részét: az elektronikus útlevelektől és autópálya kapuktól kezdve a frisstermékek tárolását szolgáló rekeszekig.

A tudással felelősség jár

Mindez azt jelenti, hogy a fogyasztói termékek márkáinak a jövőben már nem kell találgatásra hagyatkozniuk. Az adatokat most már tömegesen lehet gyűjteni – a hangsúly a tömeges jelzőn van - egy egyszerű, nyomtatott, beolvasott kóddal, amely a terméket egész útja során elkíséri. A márkák már pontosan tudni fogják, hogy az egyes termékek hol vannak, egy terméket ki vásárolt meg, és hogyan lehet újrahasznosítani  vagy adott esetben megsemmisíteni őket.

Ez az óriási információáradat akárcsak egy tűzoltótömlő, ömleszti az adatokat a felhőbe, melyeket aztán nanoszekundumok alatt dolgoznak fel annak érdekében, hogy:

  • személyre szabott szolgáltatásokat és élményeket nyújtsanak a fogyasztók számára;
  • ellenőrizni tudják a termékek eredetét és valódiságát;
  • nyomon követhessék a termék adott helyzetét az ellátási láncban;
  • következtetéseket vonjanak le a működési teljesítményről és hatékonyságról.

Egy olyan korban, amikor a márkáknak megfontoltan és sikeres stratégiával kell reagálniuk az e-kereskedelmi csatornák versenyére, a világ fogyasztói termékeinek a GS1 Digital Link és az EVRYTHNG által biztosított digitális identitással történő digitalizálása példátlan lehetőséget kínál az adattudomány és az intelligencia alkalmazására a termékek életútjának követésében és elemzésében. A digitális intelligencia elérése lehetővé teszi a márkák számára az üzleti modellek innovációját, miközben nagyobb figyelmet fordíthatnak a kritikus fenntarthatósági kérdésekre is.

A valós világ digitalizálása – ma

A Rent a Runway (béreld ki a kifutót) jó példa arra, amikor egy ruházati-szolgáltatás valódi piaci igényeket elégít ki – ha valami különleges ruhára van szükség, amit valószínűleg csak egyszer akarunk felvenni. Ha vásárlás helyett bérlünk, vagy kidobás helyett kölcsön adunk, azzal csökkenthetjük az évente keletkező több millió tonna textilhulladékot, meghosszabbíthatjuk az általunk használt ruhák élettartamát, és végeredményben csökkenthetjük a carbon-, hulladék- és vízlábnyomunkat. Ezzel mindenki nyer.

Azáltal, hogy a termék minden elemét összekapcsoljuk és nyomon követhetővé tesszük, minden termékkategória megújíthatja üzleti modelljét. A bérlési- és megosztási gazdaság pénzt takarít meg a fogyasztók számára, és kíméli a környezetet.

A csomagolás, a nyomtatott kézikönyvek vagy a gyógyszerek kezelési útmutatói mind olyan példák, ahol a digitalizálással hatalmas mennyiségű hulladékot kerülhetünk el és csökkenthetjük a negatív környezeti hatásokat. Miért lenne szükségem nyomtatott kézikönyvre vagy információs brossúrára egy termékhez, amikor a telefonommal hozzáférhetek egy videóhoz a YouTube-on, vagy használhatok egy digitális oktatóanyagot, amely könnyebben érthető? Miért kellene a termékeket újracsomagolni a lokalizált dokumentáció csatolásához, ha a lokalizált tartalmat digitálisan is át lehet adni?

A körforgásos gazdaságban mindennek az összekapcsolása szükséges ahhoz, hogy a kör bezáródjon. A termékek forrásáról, összetételéről és útjáról szóló információk - a felhőben tárolva – előnyt jelentenek a fogyasztók számára: a termék eredetének ismerete bizalmat épít, miközben az újrahasznosítás gyakorlatiasabbá válik.

Értetlenkedve tekintünk vissza

Már folyamatban van a GS1 Digital Link bevezetése a világ minden fogyasztói termékéhez, és az új szabvány alkalmazása mind a márkák, mind a fogyasztók számára hasznos lesz. Mint ahogy a mai gyerekek sem tudnak elképzelni egy okostelefon nélküli világot, nem kétséges, hogy amikor néhány év múlva majd visszatekintünk, csodálkozunk azon, hogyan volt lehetséges működtetni bármilyen üzleti vállalkozást, nem is beszélve az olyan széles skálájú iparágakról, mint a fogyasztási cikkek gazdasága, az intelligens adatszolgáltatások nélkül.

Forrás: www.weforum.org

Írta: Niall Murphy, Az EVRYTHNG társalapítója és vezérigazgatója