McKinsey: LEI kóddal évente több milliárd dollár lenne megtakarítható

A pénzügyi tranzakciók kódja, a LEI szélesebb körű beépítésével a különböző banki szolgáltatások rendszerébe, évente 2-4 milliárd dollár megtakarítás volna elérhető globális szinten a McKinsey által végzett kutatás szerint.

A globális jogalany azonosító kezelését működtető alapítvány a GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation) nevében a McKinsey által nemrégiben végzett kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a LEI jogalany-azonosítók szélesebb körű használata a banki szolgáltatásokban, évente 2–4 milliárd USD megtakarítást eredményezhet a szektor számára csak az ügyfelek bevezetési   folyamatainak költségeiből. Amennyiben a szektorban az ügyfelek bevonására fordított teljes kiadás évi 40 milliárd USD, a LEI használatával elért hatékonyság-javulás évente 5–10% -ot hozhat az ágazatközi költségcsökkenés mellett.

A LEI azonosítókat már világszerte használják azokon a tőkepiacokon, ahol a szabályozó szervezetek kötelezővé tették őket a tőzsdén kívüli származtatott ügyletek jelentésére, így például a MiFID / MiFIR rendelkezések alapján az Európai Unióban. A kutatás azonban egyértelművé teszi, hogy a LEI kódok azon képessége, hogy leegyszerűsítik a jogi személy azonosítását a digitális korban, lényegesen számszerűsíthető költségek felszabadulását jelentheti a bankok számára, rövid és középtávon is. Ezen megtakarítások realizálása érdekében a jelentés azt javasolja a bankoknak, hogy LEI kódok segítségével támogassák az ügyfélkezelést annak teljes életciklusa alatt, minden szakaszára kiterjesztve, ne csak a tőkepiacokon, hanem az összes banki üzletágban és szolgáltatásban, például a kereskedelemfinanszírozásban, a vállalati ügyletekben és a fizetések esetében is.

Hogyan képes átalakítani a LEI ereje a banki szolgáltatások ügyfélkezelési folyamatait? Töltse le a GLEIF „The Power of LEIs to Transform Client Lifecycle Management in Banking” című kiadványát.

Töltse le a kiadványt IDE kattintva!

Kérje a LEI azonosítót ügyfeleitől! Igényeljen LEI azonosítót is a GS1-től, gyorsan és hatékonyan!

REGISZTRÁLJON MOST

Miben segít a GS1 Magyarország?

  • Szakszerű segítséget nyújtunk a LEI azonosító beszerzéséhez;
  • Magyar nyelven tesszük elérhetővé a LEI azonosítót kezelő regisztrációs weboldalt, űrlapokat és információt a szükséges lépésekről;
  • Ha meglévő LEI azonosítóját át szeretné hozni a GS1-hez, segítünk ennek lépéseiben is és mindez Önnek nem jár dupla költséggel;
  • Ha új igénylő, mind az egyedi, mind pedig a csoportos igénylésben segítséget nyújtunk Önnek.