Látogatás a leedsi Teaching Hospital NHS Trust kórházban

A GS1 Magyarország 2019. szeptember 17-19. között szakmai látogatást szervezett az Egyesült Királyság Leeds Teaching Hospital NHS Trust kórházába, ahol a betegbiztonság és a költséghatékonyság növelése érdekében számos fejlesztési projektet valósítottak meg sikeresen a GS1 szabványok segítségével. 

A Leeds Teaching Hospital NHS Trust kórház (Beckett St, Leeds LS9 7TF, Egyesült Királyság) Anglia egyik legnagyobb akut egészségügyi intézménye, több mint 16 000 alkalmazottal, közel 1,1 milliárd £ költségvetéssel és mintegy 1,5 millió pácienssel évente.

Az intézményben a betegbiztonság és a költséghatékonyság növelése érdekében számos fejlesztési projektet valósítottak meg sikeresen a GS1 szabványok segítségével - ezek megtekintésére nyílt lehetősége azon hazai egészségügyi szakembereknek, akik csatlakoztak a szervezett kórházlátogatáshoz.

A fejlesztések megvalósítása során az intézmény 24.000 GLN (helyazonosító) és 130.000 GTIN (termékazonosító) azonosítószámot vezetett be, illetve minden beteghez szabványos személyazonosító GSRN számot rendelnek. Természetesen a folyamatok újragondolására és fejlesztésére is szükség volt.

Mindezek következtében az intézmény számos előnyt, idő- és költségmegtakarítást realizált, többek között a következő területeken:

  • A termékek rendelése egységes cikktörzsből valósul meg, amit regionális szintű termékkatalógusra szeretnének kiterjeszteni, hogy még nagyobb hatékonyságot érjenek el. Ehhez kapcsolódóan tervezik a regionális készletnyilvántartást is.
  • Bevezették a papírmentes elektronikus kommunikációt, amely a termék megrendelésétől a beszállításon át a számlázásig valósul meg.
  • A korábbi 8 hónapról 1,5 órára csökkent a termékvisszahívás ideje, beleértve a termék polcról történő eltávolítását és azon betegek azonosítását, akik érintettek a termékvisszahívásban.
  • A készletek lejárati idejének és gyártási tételszámának bevételezéskor és kivételezéskor automatizált rögzítésével az IT rendszer képes az aktuális készletszintet jelezni. A rendszer kimutatja, ha lejáratközeli eszközök vannak készleten, ami segíti az időben történő felhasználást is, amellyel jelentős költségeket voltak képesek megtakarítani.
  • A nagyértékű eszközök helymeghatározásával képesek voltak az eszközök kihasználtságát növelni.
  • Racionalizálták a műtői tálcák használatát is.
  • A páciensek kórházi kezelése során megtett útvonalának nyomonkövetésével, passzív RFID technológiával 25%-os időmegtakarítást realizáltak.
  • Rendszerszinten az adatok minősége javult, amellyel párhuzamosan a hulladék mennyiségét is tudták csökkenteni.

A különböző fejlesztésekkel a bevezetés kezdetétől 2018-ig a kórházukban összesen £2.316.336 megtakarítást realizáltak.Örömünkre szolgál, hogy a GS1 Magyarország által szervezett szakmai látogatáson számos magyar intézményből, illetve különböző szakterületekről érkeztek a résztvevők, és lehetőségünk volt nekik ezt az intézményt bemutatni.

A látogatás a MEFCS (Magyar GS1 Egészségügyi Felhasználói Csoport) keretein belül került megrendezésre.

A Magyar GS1 Egészségügyi Felhasználói Csoport 2016. novemberében azzal a céllal jött létre, hogy a globális GS1 szabványszervezet egészségügyben szerzett nemzetközi tapasztalatainak, illetve a változó jogszabályi előírásoknak az ismeretében és figyelembe vételével feltárja Magyarországon az ellátási lánc piaci szereplőinek valamint a betegellátást végző szervezeteknek a szabványalkalmazási céljait, továbbá koordinálja a GS1 szabványalapú megoldások helyes ágazati bevezetését és szabályszerű alkalmazását a helyi igények kiszolgálására.

Látogasson el a MEFCS oldalára a legfrissebb információkért: https://gs1hungary.atlassian.net/wiki/spaces/MEFCS/overview