Hogyan változtatja meg a technológia az ellátási láncokat?

2020. március 11-én mondta ki a WHO, hogy a covid-19 vírus pandémiává nőtt. Egy év távlatából visszatekintve, a dolgok nem túl sokat változtak. Egész vállalkozások dolgoznak ma is otthonról, hogy nagyobb biztonságban működhessenek. A cégek tulajdonosai egyre inkább a technológia irányába fordulnak, hogy megoldják a járvány alatt felerősödött problémákat az ellátási folyamatokban.

A vállalkozások egy része sikert könyvelhetett el a járvány idején, vagy azért, mert időben, a többség előtt váltott stratégiát, vagy azért, mert az e-kereskedelem irányába mozdult el. Egész üzletágak kerültek újragondolásra virtuálisan és a megváltozott igények elég nagy gondokat és elakadásokat okoztak az ellátási láncokban.

Felerősödtek a korábbi időszakban még nem annyira húsbavágó hiányosságok és egy röpke év alatt új megoldások kerültek bevezetésre. Íme a pandémia alatti és a pandémiát követő új éra győztes stratégiái:

Technológiai fejlesztés – a holisztikus megközelítés

Sok cégtulajdonos felismerte, hogy ebben a helyzetben előre kell menekülni, és kihasználni a technológia adta lehetőségeket. Az okostechnológiákba történő beruházások ugyanis gyorsan megtérülnek és a covid utáni időszak kereslete egyértelműen igényelni fogja a mesterséges intelligencia (AI), a tanulásra képes gépek, a robotika és az automatizáció bevonását a vállalkozások életébe.


De az igazi fejlődés nehezen érhető el izolált környezetben: ha egy-egy vállalkozás fejleszt az még nincsen összességében hatással a teljes ellátási láncra. Éppen ezért a vállalkozások vezetői egyre jobban hajlanak a digitális ellátási hálózat - a Deloitte által még 2016-ban előrejelzett megoldás - kialakítása felé.

A digitális ellátási hálózat egy dinamikus, minden irányban összeköttetésben álló rendszer, amely könnyen beépíthető az ellátási folyamatokba a jelenleg működő lineáris és szekventált ellátási lánc műveletek helyett, létrehozva egy minden irányban összekapcsolódó hálózatot, amely nyílt, hatékonyabb, megbízhatóbb és nem mellékesen költségek tekintetében is optimálisabb.

Átláthatóság kezdőponttól a végpontig 

A covid járványt követő időszak kereskedelme több szempontból is más formát ölt. Az egyik ilyen jelentős változás az értékesítési csatornák diverzifikációja lesz. Az e-kereskedelem a pandémia idején olyan iparágakban is elterjedt, melyek korábban még egyáltalán nem tervezték, hogy termékeiket online értékesítik. A gyártóknak és viszonteladóknak egyaránt szükségük lesz egy sokkal magasabb szintű folyamatmenedzsmentre, ha tartani akarják a tempót a többcsatornás vásárlási igényekkel.

Szerencsére a digitális ellátási hálózatok képesek integrálni az információkat a legkülönbözőbb forrásokból, hogy tájékoztassák a beszerzési és kivitelezési rendszereket. A beépített mesterséges intelligencia megoldások számos helyen ássák bele magukat az adatelemzésbe – legyen szó eladáshelyi adatokról, e-kereskedelmi megrendelésekről, marketing adatokról, vásárlói social media profilokról -, annak érdekében, hogy segítsék az igények áttekintését és feldolgozását.

A mesterséges intelligencia megoldások képesek vizsgálni a vásárlói viselkedést és a releváns piaci adatokat az előre tervezhető termeléshez és a raktárkészlet optimalizálásához. Az AI és az okos analitikai rendszerek kombinációja segít növelni az átláthatóságot az egész ellátási láncban, minimalizálja a zavarokat, a raktárkészlet-hiányt vagy túltermelést, és növeli a profitabilitást.

Valódi ellenálló képesség

Az egyik felejthetetlen tanulsága az elmúlt egy évnek, hogy elkerülhetetlen a termékkapacitás regionalizációja, vagyis közelebb kell helyezni a raktárakat azokhoz a vásárlókhoz, amelyek nagy helyi szükségletekkel rendelkeznek. Az utazási korlátozások számos olyan céget lehetetlenítettek el, amelyeknek csak egyetlen beszerzési forrása volt.


Ám az ellátás közelebb hozása az otthonokhoz csak egy felszínes, rövidtávú előnyöket biztosító megoldás, hosszabb távon a teljes működést újra kell gondolni. A technológia itt is segíthet a valódi diverzifikáció módszerének felismerésében. Az okostechnológiák teljes hálózatokban képesek monitorozni az aktivitásokat, valós időben. A cégtulajdonosok, gyártók és kereskedők így hamarabb tudnak reagálni, adaptálni és megoldani felmerülő problémákat.

Ezáltal az ellátás tervezése és a termelés is optimalizálható. Ezek a technológiák egyaránt képesek felhívni a figyelmet a változó vásárlói igényekre vagy egy beszerzési forrás kimerülésére.

Egy diffúz ellátási lánccal karöltve ezek a megoldások sokkal rugalmasabb működést tesznek lehetővé.

Robotok és az ellátási láncok jövője

A távoli munkavégzés bevezetését a gyártók sem kerülhették el. Az emberek világszerte limitált hozzáféréssel rendelkeztek az üzletekhez és a gyártósorokhoz egyaránt. Az ellátási lánc szakértői jelenleg olyan automatizált technológiákba és robotokba fektetnek be, melyek hozzásegítik a csapatukat egy okosabb, biztonságosabb és zökkenőmentesebb működéshez.

A robotikával a szakértők jobban képesek analizálni a különböző termelési helyzeteket. A robotok képesek ellátni a munkaigényesebb folyamatokat, ezáltal a szakértőnek több idejük marad a nagyobb ellátási folyamatokra koncentrálni. Az olyan ismétlődő feladatok, melyekbe könnyen csúszik emberi hiba az automatizációval zökkenőmentessé tehetők, a robotokkal az emberi kreatív elme felszabadítható, hogy magasabb szinten foglalkozhasson a működés optimalizálásával és gyorsabban reagálhasson a szektort érintő változásokra.

Egy friss Deloitte tanulmány szerint a gyártók 79%-a nyilatkozott úgy, hogy tervezi a mesterséges intelligenciára épülő megoldások bevezetését egy éven belül. 76%-uk látja úgy, hogy 2023-ra minden vállalkozás életébe integrálódik az AI.

Noha az egyedi sajátosságok továbbra is változók, kijelenthetjük, hogy a 21. századi ellátási láncok a fejlődés egy új szakaszába lépnek, amely felhasználja a technológiát az átláthatóság és az ellenállóképesség növelése érdekében és amellyel megoldható az ellátási lánc szereplők kreatívabb, egyben távoli munkavégzése is.

Forrás: sdcexec.com