Hogyan hatnak a GS1 szabványok? A brit NHS tapasztalatai

Glen Hodgson, a GS1 UK egészségügyi vezetője a nagy-britanniai NHS (National Health Service, Nemzeti Egészségügyi Szolgáltató, https://www.nhs.uk) példáján mutatja be, hogy a GS1 szabványok bevezetésének megkezdése óta – melyeket a kórházi folyamatok lehető legtöbb pontján alkalmaznak angliában – milyen eredményeket tapasztaltak és milyen következtetéseket vontak le az elmúlt 3 évben.

Ha egy lépést hátralépünk és megnézzük, mennyire átformálta a bankipart, a kiskereskedelmi szektort és minden más iparágat a digitális technológia, láthatjuk, hogy rendkívüli a változás. És ezek még csak meg sem közelítik azt a mértékű megújulást, amit az NHS-nél tapasztaltunk. Az egészségügyi szolgáltatások terén a technológia falrengető változásokat képes előidézni.”mondta Lord David Prior, az NHS England elnöke.

A lehetőségek az NHS számára is adottak voltak. A technológia használatával a folyamatok átalakíthatók és az így nyert adatokat felhasználva még ennél is több mindenre képesek lehetünk.

A GS1 szabványai abban segítenek az NHS-nek, hogy életek ezreit és font-milliókat spórolhasson meg. A hatékonyságon túl a folyamat eredménye, hogy minden egyes személyt, terméket és helyszínt azonosíthatunk.

Ezzel tudjuk támogatni az NHS munkáját a betegbiztonság növelése, a jogtalan klinikai beavatkozások csökkentése és az interoperabilitás alapjainak megszilárdítása érdekében. 

Ted Baker professzor, a kórházak Minőségbiztosítási Bizottságának vezetője szerint, öt betegjogi kérdésnek kell megfelelni:

  • megfelelő beteg,
  • megfelelő gyógyszer vagy eszköz,
  • megfelelő idő,
  • megfelelő adagolás,
  • megfelelő útvonal.

A GS1 szabványokkal, illetve a vonalkód leolvasási technológiák használatával valós idejű, pontos és megbízható adatokhoz férhetnek hozzá a dolgozók úgy, hogy egyetlen forrásból érhetik el a legfontosabb információkat.

Ezáltal nemcsak hiteles információkon alapuló, döntéseket hozhatnak az orvosok a betegeik kezelésével kapcsolatban, de az ápolói csapat számára is optimalizálható a rutinfeladatokra beosztott idő.

A szabványok bevezetése tehát összességében jobb minőségű egészségügyi ellátáshoz vezet, melynek előnyeiből minden egyes betegellátásban résztvevő érdekelt részesülhet, a gyártótól a betegig. A GS1 UK új videója betekintést enged abba, miért is jelent ez olyan sokat.Napjainkban, 12 évnyi munkával a hátunk mögött az egészségügyi szektorban, valamint három évvel a Scan4Safety program (https://www.scan4safety.nhs.uk) elindítása után kimondhatjuk, hogy a mi szemünkben már bizonyított a szabvány. Minden egyes elért eredmény bizonyosság arra, hogy az évek alatt végzett munkánk és a GS1 szabványok bevezetése hatással van a betegekre és a Trust kórházakra.

Néhány tényeken és számokon alapuló sikeres példa:

  • Royal Cornwall Hospitals NHS Trust a GS1 szabványok és vonalkód leolvasási technológiák használatával 76 %-kal csökkentette a hibák arányát a gyógyszeradagolásban.
  • A Taunton and Somerset NHS Foundation Trust a leltárkezelési fejlesztési programjuk keretében 48 óráról kevesebb, mint két percre csökkentette a termék-visszahívási időt.
  • A Barking, Havering and Redbridge University NHS Trust az RFID címkék használatával képes volt 10 %-ról 3 %-ra csökkenteni a hiányzó betegnyilvántartásokat a klinikán és több, mint 65.000 GLN (Globális helyazonosítószám) számmal nyomon követni az egészségügyi nyilvántartásokat  a kórház körül.
  • A University Hospitals Coventry and Warwickshire NHS Trust 4,1 %-ra csökkentette a vérveszteséget egy új vér-nyomonkövetési rendszer bevezetésével.

Ezek a tények félreérthetetlen bizonyítékai annak, hogy a GS1 nyílt szabványok egyszerű bevezetésével az akut ellátásban mi érhető el. Sőt, mi több, ez még mindig csak a jéghegy csúcsa.

A GS1 UK több NHS Trust kórház sikertörténetét gyűjti össze Anglia-szerte, hogy bemutassák a legjobb gyakorlatokat és felfedezzék a nyitott, szabványosított adatokkal elérhető lehetőségek körét.  https://healthcare.gs1uk.org/cases/

Minden egyes történet bemutatja, milyen kihívásokkal kellett szembenézniük, illetve, hogy a bevezetés során milyen megoldásokat alkalmaztak és milyen előnyökre tettek szert. Szánjon rá egy kis időt, hogy megtekintse weboldalt, amely a GS1 szabványok éles bevetéséről szóló, valódi, bizonyítékokon alapuló esettanulmányokat tartalmazza.

Végezetül Jackie Whittle, a Leeds Teaching Hospitals NHS Trust klinikai információrendszer-vezető gondolatai, amelyek a legutóbbi GS1 UK Egészségügyi Konferencián hangzottak el:
„Azt gondolom, az egyik fontos dolog, amit Leeds-ben megpróbáltunk, az az, hogy áttekintsük és összehangoljuk a különböző fejlesztési projekteket, amiken éppen dolgozunk. Így a Scan4Safety-re nem mint egy önálló projektre tekintettünk, hanem az azonosítás és vonalkód leolvasás az elektronikus egészségügyi nyilvántartások fejlesztési törekvéseinek fontos elemévé vált, valamint beépült az ágymenti kezelések fejlesztési folyamataiba is.”

Szerző: Glen Hodgson, GS1 UK Egészségügyi vezetője

Forrás: https://www.gs1uk.org/our-industries/news/2019/05/31/what-impact-have-gs1-standards-had-across-the-nhs

Most Önnek is lehetősége van megismerni a gyakorlatban a GS1 Szabvány hatásait a Leeds Teaching Hospital NHS Trust kórházában, ahova szakmai látogatást szervez a GS1 Magyarország! Bővebb információért olvassa el az alábbi cikkünket!

https://gs1hu.org/rolunk/hirek-esemenyek/Meghivo-a-magyar-gs1-egeszsegugyi-felhasznaloi-csoport-angliai-korhazlatogatasara