Hogyan dolgozzunk otthonról – hasznos tippek listája

Hogyan lehet a legjobban és leghatékonyabban dolgozni otthoni körülmények között? Ez hirtelen kiemelten fontos kérdéssé vált, ahogyan a munkaadóknak a világ minden részén távmunkába kellett átszervezniük a dolgozóikat annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését.


A home office számos esetben jelenthet kihívást, különösen kis lakásokban, vagy amikor a háztartás más tagjai is otthoni munkavégzésre kell, hogy átálljanak. A technológia lehetővé tette mára a távmunkát, de a hétköznapokban mégsem mindig működik úgy, ahogyan elvárnánk - főleg, ha a közelmúltban nem készültünk fel a tartós home office-ra és nem teszteltük az otthoni rendszert. És azt is hozzá kell tenni, hogy a digitális eszközök nem mindig képesek teljes mértékben pótolni a személyes kommunikációt.
Íme néhány tanács, hogyan lehet a legjobban otthoni munkát végezni:


  • Győződjön meg arról, hogy rendelkezik minden szükséges eszközzel: a megfelelő laptoppal, hálózati hozzáféréssel, jelszavakkal és a távoli bejelentkezéshez szükséges utasításokkal.
  • Minimalizálja a zavaró körülményeket, és az Önnel egy háztartásban élőktől származó zajokat. A munkaterületét, amennyire csak lehetséges, különítse el a személyes terétől. Használjon zajszűrős fejhallgatót a hangok blokkolásához.
  • Konferenciabeszélgetések során némítsa le a mikrofonját, amikor nem Ön beszél. Ha videokonferencián kell részt vennie, előbb ellenőrizze, hogy mit fog látni a kamera Ön mögött a háttérben.
  • Használjon olyan digitális eszközöket a kollégákkal való kommunikációhoz, amelyek támogatják a csapatmunkát. A csoportos értekezletekhez tervezzen be videokonferenciát, és hozzon létre chat csoportokat olyan programokon keresztül, mint a Slack vagy a Microsoft Teams. Ha egy e-mail félreértéshez vezet, a leggyorsabb módja a tisztázásnak a telefonhívás.
  • Beszéljen a főnökével a gyermekfelügyelettel kapcsolatos kihívásokról. Ha otthonról kell dolgoznia, és a gyermekei iskolai vagy óvodai ellátása leáll, az befolyásolhatja a távmunka elvégzésének lehetőségét a normál munkaidőben. Egyes esetekben a gyerekek elég nagyok már ahhoz, hogy elfoglalják magukat, de a kisebb gyerekek több figyelmet igényelnek. Megoldás lehet pároknál, hogy váltják egymást: amíg az egyik szülő dolgozik, a másik vigyáz a gyerekekre, majd cserélnek.
  • Tegyen lépéseket az otthoni internet sebességének javítása érdekében. Előfordulhat lassulás a nagy leterheltségi időszakokban. Például amikor Ön dolgozik, miközben a gyerekek filmet néznek, vagy a számítógépen játszanak. Váltson Ethernet-re amennyiben lehetséges. Ha erre nincs lehetőség, menjen minél közelebb a wi-fi routerhez.
  • Próbálja meg leküzdeni az elszigeteltség érzését. Miközben minimalizálni próbálja a családtagjaitól vagy a szobatársaitól származó zavaró körülményeket, fontos elkerülni azt is, hogy egész nap teljesen egyedül maradjon. Nem könnyű feladat fenntartani a társas kapcsolatokat, miközben próbálja tartani a távolságot a vírus elkerülése érdekében. Szerencsére léteznek módszerek a mentális egészség megőrzésére: Hívjon fel valakit, vagy videochateljen, esetleg iktasson be pár tornagyakorlatot. A járvány alatt egyes munkahelyeken online mentális fejlesztő tréningeket is ajánlanak a dolgozóknak, az otthoni munkavégzés kihívásainak kezelésére – amennyiben elérhető az Ön számára ezt is érdemes kipróbálni.


Forrás: wsj.com