Hat módszer az innovatív vállalati kultúra fejlesztésére az Amazontól


Egyre több hír kerül napvilágra, amelyek az Amazon innovációiról és az innovatív iparági megoldásairól szólnak, mint ahogyan magát a vállalatot is egyre szélesebb körben ismerik el egy innováció-barát munkahelynek. Az egyik vezető amerikai üzleti magazin, a Fast Company augusztusban az 50 leginnovatívabb munkahely között nevezte meg az Amazont.

Vajon hogyan szerzett ilyen hírnevet az Amazon? Még augusztusban az „Egy nap az Amazonnál” című belső vállalati blog készítői írták meg, miként támogatja a cégaz innovatív vállalati kultúrát. Érdekesség, hogy különbséget a Facebook részletekben adagolt inspirációs megközelítése, az úgynevezett ’hackathon’ módszerés az Amazon között, ahol szerintük az innováció sokkal inkább a napi rutinrésze.
A következőkben bemutatjuk, hogy az Amazonnál hogyan működik az innováció a mindennapokban a cégen belül és hogyan épülhet be ez az Ön vállalatának napi rutinjába is.  


1. Minden munkatársnak joga van az innovációra

Számos vállalat állítja, hogy ebben a szellemben dolgozik, mégis egyik sem teszi ezt úgy mint az Amazon. Létezik a cégnél egy ’PRFAQ’ nevű dokumentum, amely a kollégák ösztönzésére szolgál. Bármely munkatárs, akinek van egy remek ötlete megkapja a lehetőséget, hogy egy jelképes, elméleti sajtóközleményben kifejtse elképzeléseit az adott termékötlettel kapcsolatban és készítsen egy GyIK-ot, amelyben elmagyarázza az előnyöket és választ ad a vásárlók felmerülő kérdéseire. Az Amazon innovációkért felelős csapata ezeket az ötleteket elbírálja, és amelyekben van potenciál azok támogatást kapnak és piacra is kerülnek. Erre példa a Prime Now, az Amazon Go és az Alexa, amelyek mind ennek a módszernek a keretében születtek meg.

Ez azért okos megközelítés, mert van egy kiépített keretrendszere, amely beépült a vállalati kultúrába, és így nincs mentség arra, hogy ha valakinek van egy jó ötlete, azzal érdemben ne foglalkozzanak. Ez az ötlethozót arra is buzdítja, hogy vásárlói szemszögből is megközelítse az adott terméket. 


2. A hibákat nem csak elfogadják, de el is várják

Bizonyos cégeknél a vezetők egyfajta játékként fogják fel a kockázatvállalást és azt hirdetik, hogy a hibázás lehetősége elfogadott. De a valóságban, ha egy projekt bedől az gyakran jelenti a benne résztvevő dolgozók karrierének végét. Az Amazon ezzel szemben, azt hirdeti, hogy hibát elkövetni megengedett. És ezalatt jóval többet értenek, mint a legtöbb vállalat a teszteld, hibázz, kezdd újra módszernél megkövetelnek a dolgozóiktól. Az Amazon munkatársai azt mondják, hogy ha tesztelsz valamit, amiről tudod, hogy működni fog, akkor az nem tekinthető kísérletezésnek.

Az igazság az, hogy a hibáknak különböző szintjei léteznek, melyeket konkrétan meg kell határozni és van az a szint, ami megengedetté tehető, sőt még dícséretes is.


3. A döntéseket nem tekintik visszavonhatatlannak

Az Amazonnak ez a típusú hozzáállása abszolút ösztönöz a kísérletezésre. Amennyiben előzetesen megállapodnak abban, hogy a kísérlet sikeretelenségének nem lesznek negatív következményei a vásárlói oldalon, akkor ez a feltaláló munkáját sokkal könnyebbé és biztonságosabbá teszi.

Az Amazonnal támogatják azt, hogy egy rossz döntést felül lehet írni egy újabb, feltételezetetten jobb döntéssel. Amikor az alkalmazottak azt érzik, hogy minden kísérletnek következményei vannak, akkor nem szívesen próbálkoznak. 


4. Segíteni kell az alkalmazottaknak ötleteik megvalósításában

Az Amazonnál komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a dolgozók készségeit fejlesszék. Az Amazonhoz hasonlóan nagy vállalatok megadják annak a lehetőségét az alkalmazottak számára, hogy szenvedélyüknek hódolva egy másik pozícióban próbálják ki magukat a cégen belül. Ez a módszer máshol is bevezethető. A lényeg, hogy gondolkodjunk a dobozon kívül és támogassuk a dolgozókat innovatív ötleteik megvalósításában.


5. A kreativitást táplálni kell, az innovációt pedig elősegíteni

Innováció nincs kreativitás nélkül és az Amazon magát a kreativitást is támogatja. A vállalatnak van egy Expressions Lab nevet viselő projektje, melynek keretében az alkalmazottak különféle workshopokon és kreatív előadásokon vehetnek részt, ezen kívül létrehozták a Spheres-t, ahol növények között tarthatnak meetingeket a kollégák és ott van az Amazon Symphony Orchestra, a cég közös zenekara, amely közös koncerteket szervez a dolgozóknak. A kreativitás támogatása az, ami mindenképpen megvalósítható egy vállalatnál. És ehhez nem kell Amazon-méretű cégnek lenni, csupán átláthatónak és eredetinek.


6. Befektetés a holnap innovátoraiba

Azok a vállalatok, akik a legnagyobb hívei az innovációnak, hosszú távú vízióval rendelkeznek. Az Amazonnál létrehoztak egy Future Engineer nevű programot, amely több mint 10 millió diák számára biztosít elérést a számítástechnikai képzési programjukhoz. Ennek célja, hogy minél több tanuló számára teremtse meg annak a lehetőségét, hogy a jövőben olyan szektorok innovátorai lehessenek, mint az egészségügy, az oktatás vagy a technológia. Ez a befektetés nem garantál semmilyen hasznot az Amazonnak, sokkal inkább az motiválja őket, hogy ezzel is építeni tudják az Amazon innovációs vállalati kultúráját.

Forrás