„Harc a hamisítványok ellen” – új kezdeményezéshez csatlakozott a GS1

A „Harc a hamisítványok ellen” (Fight the Fake – FTF) elnevezésű szervezet örömmel jelentette be, hogy a GS1 csatlakozik kampányához, amelynek célja, hogy megelőzze a hamisított gyógyszerek bekerülését az ellátási láncba. A GS1 szakértelmével és egészségügyi szabványokkal kapcsolatos ismereteivel járul hozzá a projekt sikeréhez. 2013-ban még 10 taggal jött létre a szervezet, ma már 43 partnert tudhat maga mögött, akik az orvosokat, nővéreket, gyógyszerészeket, pácienseket, gyártókat, nagykereskedőket, civileket és a magát az ipart is képviselik.

A selejtes és hamisított gyógyszerek egyre csak növekvő problémaköre nem újdonság a WHO számára, 2017-es becsléseik szerint azokból a termékekből, amelyek olyan országokból jönnek, ahol az átlagjövedelem alacsony, 10 termékből legalább egy hamis. A COVID-19, a széles körben terjedő hamis hírek, valamint a hatékony kezelésről, a vakcináról és a gyógyító kezelésekről szóló hirdetések világossá tették, hogy ez a téma valóban jelen van. Ahhoz, hogy eredményesen szembe lehessen szállni a gyógyszerhamisítással több fronton is erőfeszítéseket kell tennünk, kezdve az oktatás színvonalának, valamint a közvélemény és az egészségügyi szakemberek tudatosságának növelésével, biztosítva az erős jogi kereteket és a védelmet a gyógyszerészeti ellátási láncban. Utóbbi a GS1 erőssége.

A GS1 egy globális nonprofit szervezet, amely szabványok segítségével fejleszti a hatékonyságot, a biztonságot és az átláthatóságot az ellátási láncokban. A szabványok használata az egészségügyben különösen fontos, ugyanis a szabályozatlan, gyenge lábakon álló ellátási láncok lehetővé teszik, hogy a hamisított termékek könnyen a piacra kerüljenek, továbbá elérést biztosítanak a páciensekhez és ezzel veszélyeztetik a gyanútlan fogyasztók egészségét és jólétét.

Az egészségügyben alkalmazott globális szabványok egyik legismertebb példája a gyógyszerek csomagolásán látható egyedi kód. Az Európai Bizottság által a hamisított gyógyszerek kapcsán bevezetett irányelv ezt a módszert alkalmazza azzal a céllal, hogy védelmet biztosítson az ellátási láncnak az Európába beáramló selejtes és hamisított gyógyszerek ellen.

A biztonságos és erős egészségügyi ellátási láncok növelik a betegbiztonságot, elősegítik a hatékonyságot és fejlesztik a gyógyszerek nyomon követését. Miguel Lopera, a GS1 elnök-vezérigazgatója örömmel csatlakozott a kampányhoz és így nyilatkozott: „A Harc a hamisítványok ellen elnevezésű szervezet munkatársai elképesztő munkát végeznek annak érdekében, hogy növeljék a tudatosságot a világon a hamisított gyógyszerekben rejlő veszélyek kapcsán, alig várjuk, hogy mi is részesei legyünk ezeknek az erőfeszítéseknek. 


A GS1 munkája még azelőtt megkezdődik, hogy a páciens ki van téve annak a kockázatnak, hogy hamisított termékeket vásárol a gyógyszertárakból, a kórházakból vagy éppen az online csatornákon keresztül. A szabványaink segítségével biztosítani szeretnénk, hogy még csak az esélye sem legyen meg annak, hogy egy hamis gyógyszer eljut a fogyasztókhoz.”

A Gyógyszernagykereskedők Nemzetközi Szervezetének (International Federation pf Pharmaceutical Wholesalers, IFPW) alelnöke, Chris Goetz elégedettségét fejezte ki a szövetség új lépésével kapcsolatban, mely szerint: „A GS1 régóta azon van, hogy felvegye a kesztyűt a selejtes és a hamisított gyógyszerekkel szemben, és egy olyan megoldást biztosítson, ami globálisan segít a világ minden ellátási láncának, így tehát nem volt kérdés, hogy a Harc a hamisítványok ellen szervezet tagja legyen. Nagyon várjuk a közös munka folytatását a GS1-el ezen a kiemelkedően fontos területen.”

A kampány igyekszik folyamatosan növelni a tudatos magatartást a hamisított gyógyszerekkel szemben,  mi a GS1-nél pedig arra törekszünk, hogy segítsük a globális egészségügyi közösség növekedését a különféle partnerszervezetek támogatásával.

Forrás: www.fightthefakes.org