GS1 szabványok az új-zélandi szarvasagancs-bársony kereskedelemben

A GS1 szabványait nagyon sok szektorban alkalmazzák. Új-Zélandon egy nagyon különleges termék, a szarvasagancs-bársony értékesítési folyamatában vezették be a GS1 megoldásait a nyomonkövethetőség, az eredetiség védelme és az ellátási lánc hatékonyabbá tétele érdekében. 

A világ országaiban a kormányok más-más törvényeket és rendeleteket dolgoznak ki, az új követelmények pedig egyre inkább hangsúlyozzák a nyomon követés fontosságát.  Különösen igaz ez a gyógyszer- és élelmiszeripari ágazatokban. A kormányok, egyes iparágak és vállalkozások más-más adatszabványokat alkalmaznak a kereskedelmi kapcsolatokban. Az egységesítés hiánya nagyobb munkaerő igényhez, bonyolult folyamatokhoz és többletköltségek megjelenéséhez vezet.

A szarvasagancs-bársony egy prémium állati termék, amit több száz éve alkalmaznak a távol-keleti gyógyászatban és az étrend kiegészítőkkel, élelmiszer-feldolgozással foglalkozó vállalatok egyre inkább aggódnak e termék biztonságossága és eredetisége miatt.

Az új-zélandi szarvasagancs-bársony egy nagy értékű, kis mennyiségben előforduló termék, amelyet nehéz különválasztani a piacon a hamisított, rossz minőségű társaitól. Új-Zéland arra törekszik, hogy megkülönböztesse a piac többi szereplőinek a termékeitől ezt a kiváló minőségű étrendkiegészítőt, ami lehetővé teszi a jobb pozicionálást is.

A kísérleti projekt két szarvasagancs nyomon követését vázolja fel, azaz két különböző új-zélandi területen tenyésztett állat egy-egy agancsát követi nyomon. A pilot egy 15 állomásos ellátási lánc modelljét mutatja be; az egyes agancsok üzemből való elszállítását és elsődleges feldolgozását, egy belső szállítási és logisztikai fázist, a termékek exportálását, és végül az agancsok két kartondobozban történő szállítását (dobozonként egy agancs) egy szöuli (Dél-Korea) vevő részére. A projekt megvizsgálja a GS1 globális adat- és hálózati szabványaival egy időben alkalmazott kézi adatgyűjtési módszereket, és RFID-technológiákat is.

A projekt során GS1 azonosítási szabványokat alkalmaztak, a jelöléshez pedig RFID technológiát (RFID tag-eket) és a gyakorlat alátámasztotta, hogy ez a leghatékonyabb módszer a fent jelzett célok megvalósításához.

Az RFID-technológia korszerű, hatékony és költséghatékony megoldást kínál a hamisítási problémákra azáltal, hogy lehetővé teszi az egyes legyártott konténerek, raklapok, ládák és tételek gyors és egyedi azonosítását. Lehetővé teszi, hogy választ kapjunk az alábbi kérdésekre: mi is az ellátási láncon áthaladó tétel, miért, hol és mikor jelenik meg.

Ez az átláthatóság pontos és megbízható megoldást nyújt a nyomonkövethetőségre, a termék származásának megállapítására és a termék eredetiségének hitelesítésére, amelyeket nem lehetne adatszabványok alkalmazása nélkül elérni.

A kísérleti projekt arra is rámutat, hogy a folyamat- és az ellátási lánc optimalizálásában jelentős lehetőségek rejlenek valamennyi érdekelt fél számára, ha egyetlen globális adat- és hálózati szabványkészlet használatához és végrehajtásához igazodnak.

A teljes esettanulmány letöltéséhez kattintson ide!