GS1 szabványok alkalmazása a Land O’Lakes Inc-nél

A Land O’Lakes egy mezőgazdasági termelők tulajdonában álló globális szövetkezet, amely csaknem 4000 taggal – tejfeldolgozókkal, mezőgazdasági termelőkkel és mezőgazdasági kiskereskedőkkel dolgozik. A tevékenységük kiterjedt logisztikai hálózat összehangolt működését igényli, ezért döntöttek a GS1 szabványok bevezetése mellett. 

A Land O’Lakes márka az Egyesült Államok fogyasztói körében a kiváló minőségű vaj- és tejtermékeiről ismert.

A tény azonban az, hogy a Land O’Lakes egy mezőgazdasági termelők tulajdonában álló globális szövetkezet, amely csaknem 4000 taggal – tejfeldolgozókkal, mezőgazdasági termelőkkel és mezőgazdasági kiskereskedőkkel dolgozik. 2016-ban 13 milliárd dollár bevétellel és 10.000 alkalmazottal a Land O’Lakes irányította a névadó márkát, az egyesült államokbeli Purina takarmánymárkát, valamint a Winfield United márkát, amely a mezőgazdasági és egyéb alapanyagok szolgáltatója.

A Land O’Lakes az EDI (elektronikus üzenet) tranzakciókat alkalmaz, hogy megkönnyítse a szállítási és fogadási tevékenységeket és műveleteket, mind a gyártóüzemek, mind a raktárak széles körében. Michele Werrline, logisztikai üzleti elemző kollégáival együtt a vállalat három raktározási részlege közül kettőt – a takarmányozási és a fogyasztói tejtermék ágazatot – irányítja. A csoport emellett olyan harmadik fél kezében lévő raktárakkal is egyeztet, amelyek a Land O’Lakes nevében fogadnak, raktároznak és hajóztatnak. Az EDI vagyis Elektronikus adatcsere szabvány az üzleti tranzakciókat elektronikus üzenetekké alakítja. A GS1 EANCOM és a GS1 XML üzenetszabványai lehetővé teszik a strukturált adatok automatikus küldését és fogadását.

Kihívás

Egy kiterjedt logisztikai hálózat szereplőinek együttműködése zökkenőmentes koordinációt és időszerű, pontos adatcserét igényel. A Land O’Lakes, Inc. hozzávetőlegesen 80 üzemet, 70 raktárat és elosztóközpontot üzemeltet és további 20, harmadik fél által kezelt raktárat, ahol több száz terméket gyártanak, raktároznak és szállítanak.

Az ASN (elektronikus üzeneteket kezelő szolgáltatás) vezeti a folyamatot

Mivel minden szállítmány a származási helyről indul, a Land O’Lakes ASN elektronikus üzenetet küld a címzetteknek, hogy időben megtervezhessék a szállítmány érkezését, és a szállítmány tartalmát a megérkezést követően hitelesíthessék. A vállalat közel egy évtizede használja az ASN-eket a tejipari részleg több, mint egy tucat létesítményében, és most megkezdte a bevezetést a takarmányozási részleg fél tucat helyszínén.

Takarmányozási részlegén belül a Land O’Lakes az Advance Ship Notices (ASNs) mellett elektronikus adatcsere tranzakciókat (EDI) használ, azt követően, hogy tejipari részlege közel egy évtizede működteti az ASN-t. Minden ASN magában foglalja a GS1 szabványokat, például a Globális kereskedelmi áruazonosító számot (GTIN) és a Szállítási egység sorszám kódját (SSCC-t), hogy minden egyes terméket, amelyek a függőben lévő szállítmány résztét képezik, minden rakodólapon egyedileg azonosíthatók legyenek.

A műveletek egyszerűsítése és tökéletesítése érdekében a Land O’Lakes vevőjének az ASN részeként meg kell adnia a GTIN-t, a tételszámot, a gyártó nevét, a lejárati időt és a raklapazonosító számot. A Land O’Lakes a raklapjain a szállítási egység sorszám kódját (SSCC) használja, amely a raklapon található összes GTIN-t tartalmazza. A GTIN és az SSCC használatával a Land O’Lakes segít biztosítani, hogy minden termékadat rendelkezésre álljon és könnyen megosztható legyen elektronikusan, ami kimagasló hatékonyságot tesz lehetővé a kereskedelmi partnerek között.

Az ASN bevezetése során a Land O’Lakes szakaszos megközelítést alkalmazott: a gyártás helyén hozza létre az SSCC-t, majd hitelesíti ezt az információt, mielőtt megosztaná azt a raktárakkal. “Az SSCC az egyik zászlóshajónk, amelyre nagymértékben támaszkodunk az ASN által vezérelt folyamat során, mivel javítja a pontosságot a “rendeléstől-fizetésig” tartó folyamatok során” - mondja Werrline.

Hogyan zajlik a folyamat?

Amikor a szállítmány megérkezik, a fogadó az SSCC számot megjelenítő vonalkódot (GS1-128 kód) beolvassa a helyi raktárkezelő rendszerbe (WMS), kézi vagy villás tehergépkocsira szerelt rádiófrekvenciás (RF) vevőkészülék segítségével. Így nincs szükség kézi adatbevitelre - ez egy fontos előny azok számára, akik hűvösebb, hűtött vagy fagyos környezetben dolgoznak és kesztyűt viselnek - ami miatt az adatbevitel zavaros és hibaérzékeny lehet. A rendszerbe az ASN által előre betöltött információk könnyen összehasonlíthatóak a ténylegesen beszkennelt termékkel, így hitelesíthető, hogy a beérkezett és megrendelt termékek megegyeznek.

A GS1–128 vonalkód jelkép egy speciális vonalkód jelkép típus, amely alkalmas az üzleti partnerek közötti árucsere esetén a termék azonosításán túl számos terméktulajdonság megadására és azok egyetlen vonalkód formájában történő ábrázolására. Ilyen kiegészítő információk lehetnek például:

  • felhasználási időre vonatkozó információk: minőségmegőrzési- vagy fogyaszthatósági határidő;
  • a gyűjtőegység vagy a benne lévő kereskedelmi termék fizikai paramétereire utaló információk:
  • nettó tömeg, vagy darabszám;
  • a nyomon követést segítő adatok: gyártási tételszám, gyártási szám, illetve küldeményszám;
  • az áruszállítást segítő információk: feladó címe, vagy a szállítási cím (GLN számmal).

“Kollégáink gyorsan alkalmazkodnak az ASN által hozott, egyes üzemeken belül végrehajtott változásokhoz” mondja Werrline. “Még fontosabb, hogy felismerik a kiegészítő adatok rendelkezésére állásának előnyeit.”

Az ASN megadja számukra a tényleges mennyiségeket, így összehasonlítható az eredeti rendeléssel. Ha például 500 egységre adtak megrendelést, de a Land O’Lakes csak 450 egységet tud leszállítani, a raktár még a szállítmány megérkezése előtt korrigálhatja a hiányzó mennyiséget.

Mérhető eredmények

A 30 napos időszakban összesen 3100 ASN került kiosztásra, 22 % közvetlenül az ügyfelekhez jutott el, míg a fennmaradó 78 % a O’Lakes belső ellátási láncában maradt.

A Land O’Lakes ellátási láncának hálózatában az ASN használata jelentős munkaerő-megtakarítást eredményezett: a rakodólapok beszkenneléséhez és a tartalmának - cikkszámok, tételszámok és lejárati idők - elektronikus ellenőrzéséhez szükséges idő a manuális módszerhez képest 25%-kal nagyobb termelékenységet eredményezett.

“A pontosság fontos, különösen, amikor az embereknek és állatoknak szánt élelmiszerekről beszélünk” - jegyzi meg Werrline. “Az EDI-vel kapcsolatos, rossz adatokból származó tranzakciós hibákat 11 %-ról 1%-ra csökkentettük. Ezzel egyidőben a megrendelések pontossága 10 %-kal nőtt, így elértük 99%-os pontosságot.”


Tanulságok

Werrline tanácsa azok számára, akik hasonló kezdeményezést indítanak és irányítanak:

„Nem csak a folyamat megértéséről van szó, hanem az adatok valódi megértéséről is: mit és honnan szereznek be. Az olyan szoftvermegoldások, mint az ERP, a WMS és mások, mind hasonló adatokat szolgáltatnak. Annak eldöntése, hogy az adatok honnan szerezhetők be a legjobban, rendkívül fontos az eredmények integritása szempontjából.”

Werrline folytatja: „Nagyon fontos annak biztosítása, hogy minden érintett csapatot és funkciót teljes mértékben összehangoljanak a végrehajtás során, a szervezeten belüli folyamatos adatirányítás érdekében.”

Werrline úgy véli, ösztönözni kell másokat, hogy elfogadják a GS1 szabványokat – kezdve a GTIN-nel és az SSCC-vel –a „rendeléstől-fizetésig” folyamat tranzakcióinak részeként, mivel mindenki számára értéket teremt. „Sok előnyre tettünk szert időben, hatékonyságban és pontosságban.”

A GS1 szabványokon alapuló ASN-ek megvalósítása segít megerősíteni az együttműködést a Land O’Lakes szövetkezeten belül azáltal, hogy olyan közös nyelvet támogat, ami a mindennapi mezőgazdasági termelőkön keresztül segíti a növények, tejtermékek eljuttatását a fogyasztóhoz és az állományok takarmányoztatását.

A teljes esettanulmány olvasásához kattintson ide!