Fókuszáljon a frissességre! Ez a kulcs a vásárlók szívéhez

A napjaink fogyasztójáért zajló versenyben az élelmiszerkereskedők számára elengedhetetlen befektetni az előállításba, a hús- és egyéb frissárurészlegekbe - mind az üzletekben, mind online -, hiszen az e-kereskedelmi élelmiszereladások jelentősen fellendültek.

Az online eladások még mindig csak egy kis részét képezik az összes élelmiszer-eladásnak, a kényelem iránti igény ellenére az Államokban a fogyasztók valójában egyre többet járnak a fizikai értékesítési helyekre vásárolni.

A Food Marketing Institute adatai szerint a tavalyi évben a vásárlók átlagosan hetente 1,6-szor mentek a boltba, az előző évi 1,5-ös és a 2012-es 1,2-es heti átlaghoz képest. A Gallup júliusi, Fogyasztási szokások elnevezésű kérdőívében a fogyasztók több, mint 80%-a azt jelölte meg válaszként, hogy legalább hetente egyszer vásárol élelmiszerboltban, beleértve azt a 37%-ot, akik hetente többször is.

Phil Lempert, élelmiszeripari elemző szerint ezek az egyre növekvő számú bevásárlások híven tükrözik a fogyasztók növekvő igényeit a frissáruk iránt és azt a tendenciát, hogy az ilyen termékeket személyesen szeretik kiválasztani. „Lényegében a termékek saját kezű válogatásával töltik el az időt,” mondta. „Különösen a millenniumi, illetve a Z-generáció körében figyelhető meg, hogy hajlandóak több időt áldozni arra, amit meg kívánnak venni.”

Sok fogyasztó számára ezek a gyakori boltba menetelek a korábbi nagy „felhalmozó” bevásárlások kiváltói, mivel nagyobb hangsúlyt fektetnek a rövid lejáratú frissárukra, melyeket az elkövetkező pár napban terveznek megfőzni vagy megenni. A Bon Appetit élelmiszerügyi igazgatója, Carla Lalli Music gyakran él ezzel a vásárlási filozófiával és személyesen veszi meg a kívánt frissárukat, míg az éléskamráját online rendelésekkel tölti fel, mint azt legutóbbi szakácskönyvében, a „Where Cooking Begins”-ben írja. A könyv bevezetőjében így fogalmaz: „A romantikus énem szigorúan csak azokat az alapanyagokat veszi meg a boltban, amiktől ihletet kaphatok a főzéshez.”

Phil Lempert szerint a kereskedők számára kulcsfontosságú lehet az ilyen típusú vásárlóknak a kedvére tenni, azzal, hogy a tömegből kitűnve olyan frissáru-részlegeket hozzanak létre, ahol a vásárlók szívesen töltenek el időt.


A Kroger az egyik példa az ilyen üzletekre, amelyek ezzel a stratégiával kívánnak előnyre szert tenni, a Murray’s Cheese Shops csatlakozásával országszerte több száz üzletük vált a vásárlók célállomásává. Az élelmiszerboltlánc 2017-ben beolvasztotta a New York-i székhelyű sajtvállalkozást, és mint ahogy Lempert fogalmaz, „jól felépítették az üzletet”.

„A valódi ok a felvásárlása valójában a pultok mögött álló igazi hozzáértő szakemberek voltak...ők tényleg úgy tudták elmesélni, hogy mit kell tudni a sajtokról és hogy szinte romantikus érzelmeket voltak képesek előidézni.”

Míg a Kroger az üzlet az üzletben megközelítést alkalmazta a Murray’s-zel, a frissáru-részlegeknek nem kell annyira gondosan kidolgozottnak lenniük, hogy a vásárlók célpontjává váljanak. A jól képzett személyzet, amely válaszolni tud a felmerülő kérdésekre, tanácsot tud adni a főzési módokra vonatkozóan és olyan értéknövelő feladatokat képes végrehajtani, mint például a hús ledarálása vagy a zöldségek felszeletelése, fontos differenciálódási pont lehet.

Lempert arra bíztatja a kereskedőket, hogy „legyen szakképzett személyzetük, amely képes a fogyasztókkal kommunikálni, mivel a fogyasztók ilyen fajta kapcsolatra vágynak”. Kereskedőként kiemelt fontosságú ezen kapcsolatok kiépítése a vásárlókkal, hiszen az üzletek lassacskán az online jelenlétre rendezkednek be. Bill Bishop, a Brick Meets Click társalapítója szerint „a legtöbb fogyasztó szinte mindig a megszokott élelmiszerboltjához fordul először, ha online bevásárlásra kíván váltani”.

Habár az elektronikus kereskedelemben az élelmiszer vásárlások jelenleg csupán 3%-ra tehetők - összehasonlítva a 20%-os egyéb termékkategóriás átlaggal - az online élelmiszereladások várhatóan 13%-os éves növekedési rátára hatványozódnak a következő öt évben, az Edge by Ascential 2019 júliusi „Food & Beverage Sector Report” elnevezésű jelentése alapján.

Violetta Volovich, elemző munkatárs, a jelentés egyik szerzője sajtóközleményében azt írta: „Jelentős átállás lesz tapasztalható az elkövetkező években az online és omnichannel (többcsatornás) vásárlás felé az élelmiszerek terén”. „Ebben a szektorban az adaptálás és növekedés határai egyre inkább leomlóban vannak, és a kereskedők nagy összegeket fektetnek be a technológia, az ellátási lánc és a partneri viszony érdekében, amely így egy egyszerű, zökkenőmentes felhasználói élményt fog eredményezni.”

A harmadik féllel kötött partneri viszony, mint például az Instacart online applikáció, a kereskedők számára egyszerű és vonzó módja lehet a vásárlók felé elérhetővé tenni az elektronikus vásárlást, de Lempert arra is figyelmeztet, hogy azon kereskedők, akik hagyják, hogy elektronikus kereskedelmüket egy harmadik fél határozza meg, elveszítik a közvetlen kapcsolatot a vásárlóikkal. Ehelyett arra bíztatja a kereskedőket, hogy „kritikus szemmel nézzék át weboldalaikat”.

Ugyanúgy, ahogy egy jólfelszerelt és jól működtetett üzlet lehet a vásárlók célállomása, egy weboldal működése túlmutathat egy üzlet helymeghatározásán vagy a heti hírlevél elérhetővé tételén - a kapcsolatot is ki lehet szélesíteni. Azáltal, hogy a vásárlók ételérzékenység vagy recept alapján is kereshetnek a termékek között, ugyanolyan útmutatást és gondoskodást kapnak, mint amilyet az üzletben is. „Ahogyan az üzletben jelen lévő 40.000 termék is befogadhatatlan lehet a vásárlók számára, ugyanez a mennyiség online még követhetetlenebb”, mondta Lempert.


Az ohioi székhelyű Dorothy Lane Market volt az egyik üzlet, amelyet Bishop kiemelt, amiért képes volt áthidalni a fizikai üzlethelyiség és az online jelenlét közti szakadékot azáltal, hogy a vásárlóknak lehetőségük nyílik szűkíteni a keresési kategóriákat az organikus vagy gluténmentes árucikkekre, valamint recepteket is felajánl a rendszer a szükséges alapanyagok bevásárlólistájával. A vásárlók online megtölthetik bevásárlókocsijaikat és végül házhozszállítást vagy bolti átvételt választhatnak.

Kétségtelen, hogy időbe fog telni, amíg az online frissáru vásárlás során is beáll a fogyasztók komfortszintje a csomagolt árucikkekhez hasonlóan, ám a kereskedők is tehetnek lépéseket a bizalom kialakításához.

Ahogyan azt Bill Bishop nyilatkozta, „Igazi értéket jelent néhány hozzáadott, majdhogynem valós idejű kommunikáció az otthon ülő vásárló és a rendelést összekészítő profi vásárló között”.

Az üzlet és a fogyasztó közt létrejövő nyílt kommunikáció naprakész információkkal látja el a fogyasztót a szükséges helyettesítő termékekről, amennyiben egy árucikk kifogyott, illetve a fogyasztók a frissáruk méretével, érettségével és más minőségi tulajdonságaival kapcsolatban is hallathatják a hangjukat. Az, hogy online vásárlás előtt mogyoróhagymára lehet cserélni a boltban épp kifogyott metélőhagymát, vagy egy tökéletesen márványozott sertésbordát lehet kiválasztani, azt az érzetet adja a fogyasztóknak, mintha a boltban lennének anélkül, hogy el kelljen menniük oda.

„Az ilyen fajta elköteleződés, az ilyen fajta szolgáltatás nyújtása az a lényeges különbség, amellyel az élelmiszerüzlet versenyképessége növelhető”, mondta Bill Bishop.

Forrás: www.SmartBrief.com