A Facebook virtuális webshopot indít, hogy segítse a kisvállalkozásokat

A Facebook azzal kívánja támogatni az online vásárlás elterjedését, hogy lehetővé teszi vállalkozásoknak, hogy virtuális üzleteket hozzanak létre ingyenesen a közösségi oldalukon és az Instagram oldalaikon.

A vállalkozások szerepeltethetik a termékeiket a virtuális üzletükben, hirdethetik ezeket a felhasználóknak és kommunikálni is tudnak a vásárlóikkal a Facebook üzenetküldő szolgáltatásán keresztül. Ezek az üzletek végül majd beépülnek a Facebook applikációiba, beleértve a WhatsApp-ot és a Messengert is.

A vásárlók a vállalkozásokra weboldalára mutató közvetlen linkeken keresztül is meg tudják majd vásárolni a termékeket vagy éppen az Instagram ún. Checkout funkciójának használatával, amely lehetőséget biztosít a vásárlásra az applikáción belül. A Checkout szolgáltatás a jövőben elérhető lesz a Facebookon is. (Jelenleg az Instagram Checkout funkció még nincs jelen minden országban.)

A vállalat azt tartotta szem előtt, hogy a kereskedelmi tevékenység nagyobb teret kaphasson a platormon, megragadva ezzel a felhasználók idejét és egyben új bevételi forrásokat is teremtve. Mark Zuckerberg ügyvezető elmondta, hogy erőfeszítéseiket a virtuális webshopok kialakítására a járvány felgyorsította, ugyanis a vírushelyzet a Facebook applikációt használó 160 millió kisvállalkozás közül sokakat rosszul érintett.


„Több olyan kisvállalkozást látunk, amelyek soha nem voltak jelen online és most először éltek a lehetőséggel, és látunk olyanokat is, akik már elérhetőek voltak online ám mostantól ez jelenti számukra az elsődleges üzleti felületet – mondta Mark Zuckerberg. „Sok kisvállalkozás számára, ebben az időszakban ez az egyetlen lehetőség felszínen maradásra.”

A Facebook díjmentesen biztosítja a vállalkozások számára a virtuális boltok létrehozását – jelentette ki Zuckerberg.

Jól tudjuk, hogy ha ezek a Facebook üzletek értékesek lesznek a vállalkozások számára még többet lesznek hajlandóak majd hirdetni a platformon. Vagyis mi valójában így fogunk ezzel az újítással pénzt keresni – mondta Zuckerberg, hozzátéve, hogy a kisvállalkozások teszik ki a Facebook hirdetők többségét.

A Facebook a tavalyi évben Amerikában, az Instagramon indította el először az említett Checkout funkciót (amely fizetési lehetőséget biztosít az app-on belül), elősegítve ezzel azt, hogy az emberek az alkalmazásban tudjanak maradni és így fizetni, miközben az Instagram minden fizetésből részesedést kap.

Forrás: NPR.ORG